Toppturspjäxor hero

Bäst i test: Bästa Toppturspjäxorna 2024

Topptursskidåkning är en spännande och utmanande aktivitet som kräver rätt utrustning för att uppleva den på bästa sätt. En av de viktigaste delarna i din utrustning är just toppturspjäxorna, de spelar en avgörande roll för din komfort på fjället. Men med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilka som är de bästa toppturspjäxorna för dig.

Vi har därför analyserat och recenserat de 5 bästa toppturspjäxorna för olika scenarion. Se vårat test nedan.

1. Dynafit Hoji Free 110

Toppturspjäxorna som blev bäst i test

Toppturspjäxa bäst i test

Kön: Unisex
Vikt: 1550g

Dynafit Hoji Free 110 är toppturspjäxan som blev bäst i vårat test. Detta är en stabil och lite bredare typ av pjäxa som passar utmärkt för både toppturer och utförsåkning. Pjäxan är kompatibel med flera typer av alpina bindningar och toppturs-bindningar. Pjäxan är fullspäckad med smarta funktioner som är användbara i backarna. En av dessa funktioner är Hoji Lock System som är ett låssystem manschetten mot chassit och ger en suverän låsning utan glapp.

När pjäxan är i gåläge så är skaftets rörlighet hela 55 grader vilket gör det enklare att gå uppför och sparar dig även energi. Vid utförsåkning så är lutningen framåt 15 grader, vill du ha mindre lutning kan man plocka bort en spoiler för 11 graders lutning. Dynafit Hoji Free är en hyfsat lätt pjäxa i premiumklassen som är konstruerad för högsta stabilitet och bekvämlighet. Det är alltså en utmärkt toppturspjäxa för både turen upp på fjället och sedan utför.

 • Bäst i test
 • Stabil
 • Lite bredare än de andra toppturspjäxorna
 • Favorit bland toppturare

2. Salomon MTN Summit Pure

Bästa billigaste toppturspjäxan

Billig toppturspjäxa

Kön: Finns för både dam och herr
Vikt: 1200g

Detta är en lättare och billigare typ av toppturspjäxa om man jämför med Dynafit Hoji Free 110. Pjäxorna har en snygg design och är utformade för stabila toppturer. Din fot anpassas snabbt efter pjäxans innersula för maximal bekvämlighet direkt, detta med hjälp av dess Custom Shell HD funktionalitet. Salomon MTN Summit Pure har en tunnare väggkonstruktion som ger dig en bättre känsla vid utförsåkning då dina fötter kommer närmre skalet och topptursskidorna. Detta är en egenskap vi gillar starkt.

Toppturspjäxans Boa-Fit system ger dig en precis justering av passformen och tillsammans med vristremmen får du ett oslagbart hälgrepp. Något man märker direkt vid första användning. Med en vikt på endast 1200g så placeras MTN Summit Pure i den lägre viktklassen när det kommer till toppturspjäxor. Så letar du efter en billig och lätt toppturspjäxa för både dam och herr är MTN Summit Pure ett perfekt val.

 • Billig
 • Bekväm direkt
 • 99mm läst
 • Många bra funktioner
 • 1200g i vikt

3. DYNAFIT Mezzalama

Bästa lätta toppturspjäxan

Lätt toppturspjäxa

Kön: Unisex
Vikt: 865g

Toppturspjäxan Mezzalama från det kända skidmärket Dynafit är den lättaste toppturspjäxan i detta test. Och det med råge. Med en vikt på endast 865g så är den faktiskt en av de lättaste pjäxorna på marknaden just nu. Dynafit är kända för sina lätta outdoorprodukter och det märker vi verkligen med denna pjäxa. Mezzalama är tillverkad i kolfiberförstärkt Grilamid som är ett superlätt men tåligt material för just pjäxor. Detta kombinerat med pjäxans Race Lock och Twistfit-förslutningsystem så blir pjäxorna väldigt stabila, sköna och lätta.

Mezzalama har en hög gå-komfort på grund av dess många egenskaper och fungerar även bra utför. Men det är i gå-läget som pjäxan är som bäst. Med toppturspjäxans Race Lock System så kan du byta från gå-läge till skidläge med bara en hand. Lästbredden ligger på 97mm så det är en medium bred pjäxa.

 • Superlätt
 • Suveräna att gå med
 • Stabila
 • 97mm läst
 • Många användbara funktioner
 • Hög kvalité

4. Dynafit Hoji Free 130

Bästa toppturspjäxa bred läst

Toppturspjäxa med bred läst

Dynafit Hoji Free 130 är toppturspjäxan för dig med lite bredare fötter. Med en läst på 102mm så kan man verkligen kalla den för bred. Tillsammans med denna bredd och tre mikrojusterbara spännen och Ultra Lock-remmen är foten idealiskt placerad. Pjäxan är stabil och har en skön passform direkt vid första användning. En suverän toppturspjäxa för dig med bredare fötter som vill ha hög kvalité.

 • Bred läst
 • Skön passform
 • Hög kvalité

5. SALOMON Shift Pro 80 T

Toppturspjäxa för junior

Toppturspjäxa för junior

Salomon Shift Pro 80T AT är en fulländad dröm för alla junioråkare där ute som vill utveckla sina färdigheter och ta sina åkningar till nästa nivå. Denna mångsidiga pjäxa har en lätt vikt som gör det möjligt för dig att utforska alla hörn av backen utan att känna dig trött eller begränsad.

Den integrerade Tech-inlägget är en fantastisk funktion som möjliggör smidiga övergångar mellan nedförsåkning och klättring. Med Surelock Skiwalk-mekanismen kan du enkelt växla mellan olika lägen utan att behöva ta av eller justera pjäxorna. GripWalk-dynorna gör också att du kan röra dig lätt och smidigt på alla slags underlag.

Komfort och passform är alltid prioriterade när det gäller Salomon, och med Thermicfit-innerskon och SensiFit-inlägget är du garanterad en bekväm och stabil åkning hela dagen lång. Du kommer aldrig att behöva oroa dig för att din pjäxa ska ge vika under tuffa förhållanden eftersom du har full kontroll över pjäxan.

 • För barn/junior
 • Lätt vikt
 • Prisvärd
 • Bra passform
 • Varm

Två topptursåkare i off-pisten

Att tänka på innan man köper toppturspjäxor

Som en ivrig bergsbestigare är det viktigt att ha rätt utrustning för att kunna ge sig ut på de mest utmanande toppturerna. Här är en köpguide för toppturspjäxor som hjälper dig att välja de bästa pjäxorna för dina äventyr:

 • Välj rätt storlen
  Att ha rätt storlek på toppturspjäxorna är avgörande för din komfort och säkerhet. För att hitta rätt storlek, mät din fot och jämför med storlekstabellerna från tillverkarna. Kom ihåg att olika tillverkare kan ha lite olika storlekar, så det är viktigt att kontrollera deras specifika storlekstabell.
 • Överväg vikten
  Toppturer innebär mycket klättring, och varje gram räknas. Därför är det viktigt att välja toppturspjäxor som är lätta nog för att du ska kunna röra dig snabbt och smidigt på bergstopparna. Tänk på att vikten inte ska kompromissa med stöd och stabilitet i pjäxan.
 • Kontrollera gå-läget
  Toppturspjäxor är unika i sin förmåga att ge dig möjlighet att gå på fjället, men det finns olika inställningar för att anpassa pjäxan till din gångstil. Se till att välja en pjäxa med ett gå-läge som fungerar för dig och din teknik. Gå-lägena kan variera mellan olika modeller, så testa gärna ut dem i butiken eller ta hjälp av en erfaren försäljare.
 • Anpassa snörningen
  Snörningen på toppturspjäxor kan variera, från traditionell snörning till BOA-system och tekniska spännen. Hitta ett snörningssystem som passar dig och din komfortnivå. För en mer personlig passform kan det vara värt att överväga pjäxor som är formbara eller anpassningsbara.
 • Tänk på dina behov
  Sist men inte minst, tänk på dina egna behov och preferenser när du väljer toppturspjäxor. Vilken typ av terräng ska du använda dem i? Vilken typ av toppturer vill du göra? Vilken nivå av komfort och prestanda letar du efter? Svara på dessa frågor för att hitta de perfekta toppturspjäxorna för dig.

Vad är toppturspjäxor?

Toppturspjäxor är en typ av pjäxa som är speciellt utformade för att användas vid toppturer på fjäll och berg. Dessa pjäxor är lättare och mer flexibla än traditionella alpinpjäxor för att möjliggöra enkel vandring uppför berg. De är vanligtvis också utrustade med en bindning som gör att man kan gå som vanligt och som kan låsas fast när man ska åka nedför berget igen.

Vanliga frågor

Vad kostar en toppturspjäxa?

Allt mellan 3000-8000kr beroende på märke, funktioner och tillverkningsår.

Vilken typ av toppturspjäxa ska jag välja om jag är en nybörjare?

Om du är en nybörjare inom topptur är det viktigast att välja en pjäxa som är bekväm och enkel att använda. Titta efter en pjäxa som har en justerbar liner och spännen, så att du kan anpassa passformen efter din fot. En pjäxa med en flex-rating på mellan 80 och 100 är också ett bra val för nybörjare, eftersom den ger tillräckligt med stöd för att hålla dig stabil på skidorna, samtidigt som den är tillräckligt flexibel för att göra det enklare att gå upp för berget.