Bäst i test: Bästa turpjäxorna 2024
Det kan vara svårt som nybörjare att hitta de bästa turpjäxorna inför denna eller nästa säsongs åkturer. Det finns många parametrar som skall stämma in för att pjäxorna skall passa just dig. Speciellt när man skall välja turpjäxor, då kan det vara många frågetecken som uppstår. Vi har därför i denna artikeln både gjort en djup analys och sedan en recension på de bästa turpjäxorna för olika scenarion. Fortsätt läsa för att se resultatet nedan.
1. Alfa Women’s Skarvet Advance Gore-Tex
Bästa turpjäxan för Dam
Bindning: Rottefella NNN BC
Vikt per känga: 750g
Denna turpjäxan blev helt klart vinnaren för turpjäxor för damer i vårat test. Alfas Women’s Skarvet Advance Gore-Tex är en väldigt populär turpjäxa bland skidåkarna och man förstår varför. De är ett par varma och bekväma pjäxor i läder som är anpassade för en utmanande turskidsåkning på berg och fjäll. Pjäxans skarv “Advanced GTX” är fodrar med fylligt GORE-TEX för att stänga ute kylan som försöker tränga sig in och hålla värmen inne i pjäxan. Pjäxan har en värmeisolerande mellansula för att hålla foten varm emot botten av skon.
Denna turpjäxan är väldigt stadig ute på fjället och har en Rottefella NNN BC bindnig, viket är den populäraste bindningen. För att förhindra skavsår i hälen så har de utformat denna pjäxa med extra hög bekvämlighet där, vilket är en stor fördel enligt oss.
2. Alpina Outlander
Bästa turpjäxan för Herr
Bindning: Rottefella NNN BC
Alpin Outlander är den bästa turskidpjäxan för herr. Detta är en väldigt bekväm och stabil pjäxa som passar till Rottefella NNN BC bindningar. Den har en anatomisk fotbädd som märkbart ökar den vertikala stabiliteten i pjäxan vilket kan vara en fördel om man har tendens att vara lite ostabil. Pjäxan är tillverkad i thinsulate-isolering som håller både kyla och vatten ute. Pjäxan har en mellanhög skaftlängd som agerar som en damask och håller snö och annat ute från att ta sig in i pjäxans topp. Man kan enkelt justera pjäxans häl om man så vill samt att hälkappan är tillverkad i plast vilket ger en extra stabilitet när man är ute och kör. Eftersom denna turskidpjäxa har en BC-bindning så passar den även för långfärdsskridskor som har blivit allt mer populärt på senaste tiden.
3. Crispi Unisex BC Nordland
Prisvärd turpjäxa
Bindning: Rottefella NNN BC
Crispi Unisex BC Nordland är den mest prisvärda turskidpjäxan enligt oss. Här får du en turpjäxa till ett väldigt bra pris med hög kvalité på material och bekvämlighet. Denna pjäxan är gjort helt i skinn och använder sig utav GORE-TEX membran, detta säkerställer att du kommer hålla dig varm och torr under hela turen. Din fot kommer få ett rejält bra stöd tack vare förstärkningen på båda sidorna av pjäxan. Vi gillar att denna pjäxa är något längre baktill eftersom då känns den inte i vägen när du turar, vilket vissa turpjäxor kan göra. Detta är alltså en pjäxa av hög kvalité från Crispi som inte kostar alldeles för mycket.
4. Alpina Outlander Eve
Bästa billiga turpjäxan
Bindning: Rottefella NNN BC
Alpina Outlander Eve är den billigaste turpjäxan men som ändå håller väldigt hög kvalité. Även denna pjäxan som de andra vi recenserat använder sig utav en BC-bindning. Denna bindning kan också användas till att åka långfärdsskridskor vilket kan vara bra att veta om man gillar det. Denna pjäxan använder sig utav thinsulate-isolering som ger maximal isolering mot kyla och blött väder. Yttermaterialet som används är Syntet vilket är ett vattentätt och slitstarkt material och passar bra till kalla väderförhållanden. Pjäxan ger dig en bra stabilitet på grund av dess plastrem som håller din vrist på plats. Det finns en häljustering som är enkel att justera, detta kan göra även när pjäxan sitter på foten.
Att tänka på innan du köper en turpjäxa
- Bindningarna
Den viktigaste parametern att ha koll på är vilken typ av bindning din turpjäxa har. Det finns flera olika typer av bindningar som passar till olika typer av turskidor. Vissa bindningar är bredare och vissa smalare. Kolla därför noga och välj rätt bindning om du redan köpt en turskida. - Skafthöjd
Skafthöjden på turpjäxor kan agera som en damask när du går i hög snö eller annan terräng som skulle kunna tränga in i toppen av skon. Därför är det bra att ha koll på vilken skafthöjd du kommer att behöva för din nästa turpjäxa. Eftersom man oftast går och åker med turskidorna i svårare terräng så är en hög skafthöjd att rekommendera. - Isolering
Det finns flera typer av isolering för din turpjäxa, där GORE-TEX är den mest populära. GORE-TEX har används i flera år med bra resultat och är enligt oss det bästa membranet på marknaden just nu. Thinsulate-isolering är också en typ av isolering som går att välja bland om du skall köpa turpjäxor. Denna isolering håller också hög kvalité och återfinns i flera turpjäxor. - Stabilitet
Turskidor har redan en hög stabilitet på grund av dess bredd. Men att välja ett par turpjäxor med extra stabilitet i hälen och sidorna är aldrig fel. Om du känner att extra stabilitet hade varit fördelaktigt så leta efter ett par pjäxor med det.
Vad är turpjäxor för något?
Turpjäxor, eller BC pjäxor som det också kallas används när man åker turskidor. Dessa pjäxor är bredare än den vanliga pjäxan och används när du vandrar i hög snö utanför de pistade backarna. Du fäster dina turpjäxor på turskidan liknande som du skulle gjort med längdskidor. Detta gör det enkelt att ta sig upp för branta backar och överlag att gå med turpjäxor. Man kan jämföra turpjäxor med vandringskängor fast de används till att gå i snö med. Det går även bra att använda turpjäxor till dina långfärdsskridskor då de har samma bindningar.
Passar en turpjäxa till långfärdsskridskor?
Ja, en turpjäxa passar till långfärdsskridskor om de har samma bindning. En populär bindning är BC-bindningen som återfinns hos flera turpjäxor men även långfärdsskridskor. Detta är fördelaktigt om du gillar att utöva båda dessa aktiviteterna.
Ett par turpjäxor kan kosta allt mellan 1500-6000kr beroende på vilket märke, storlek och isolering den har.
Den populäraste bindningen för turpjäxor är Rottefella NNN BC. Denna bindning återfinns hos flera turpjäxor och turskidor
Den största skillnaden på SNS och NNN bindningarna är att SNS har en ca 2cm stor kanal i mitten av bindningen. NNN bindningen har två smalare kanaler vid sidan om bindningen istället.
Emil är vår skribent, ägare och outdoor-nörd. Han har vandrat och campat sedan barnsben och har bestigit Sveriges högsta berg Kebnekaise. Som ni förstår så har han bra koll på vilken utrustning man som behövs för att lyckad upplevelse.