Flera personer med turskidor på sig

Bäst i test: Bästa turskidorna [2024]

Publicerad av

Att kunna utforska fjället utan att behöva oroa sig för djup snö eller att följa svåra skidspår är ett minne blott. Med turskidor kan du ta dig i princip var som helst, med förutsättningen att det är säkert såklart. Men vilka turskidor är de bästa för just dig?

Det finns flera parametrar som skall stämma in när man köper ett par turskidor och dessa har vi bra koll på. Därför har vi analyserat flera turskidor och recenserat de bästa turskidorna i olika sammanhang. Vi har valt ut de billigaste turskidorna, turskidor utan stålkant, turskidor för herr och dam samt fler. Se vårat resultat av testet nedan.

Åsnes Breidablikk Hunter Waxless (bäst i test)

5/5

Åsnes Amundsen Fram Waxless BC (vallningsfri)

5/5

Åsnes Finnmark 54 Waxless (utan stålkant)

5/5

Åsnes Ingstad BC Ski WL/FL (med stålkant)

4.5/5

Fischer Spider 62 Crown Xtralite (billigast)

4/5

1. Åsnes Breidablikk Hunter Waxless

Turskidan som blev bäst i test

turskida bäst i test

Stålkant: Nej
Träkärna: Ja

Åsnes Breidablikk Hunter Waxless är turskidan som helt klart var bäst i test. Norska Åsnes är väl kända för deras höga kvalité på fjällskidor och det visas även i dessa skidor. De passar för både herr och dam då vikten och längden på de är optimal. Dessa skidor är snäppet bredare än Åsnes andra Turskidor, detta är en fördel och gör att du enklare kan ta dig genom svår terräng. Denna skida har ingen stålkant så den passar bäst att använda i terräng om du jagar med hund eller topptursåkning. Skidan har även en träkärna vilket gör att bibehåller sin spänst och vridstyvhet bättre än skidor med kärnor av annat material.

Skidan är anpassad för fäste med stighudar men det är inget som ingår vid köp. Stighudar är bra att ha om man vill ta sig upp för en brantare backe. Då dessa skidor är lite bredare och tjockare jämfört med resten i vår recension så är de även lite tyngre. Skidorna väger 2100g per par men det är inget som vi ser som en nackdel då de är enkla att manövrera oavsett.

  • Utan stålkant
  • Lätta att manövrera
  • Lite bredare än de andra turskidor
  • Anpassad för stighudar

2. Åsnes Amundsen Fram Waxless BC Ski

Bästa vallningsfria turskidan

Vallningsfri turskida

Stålkant: Ja

Åsnes exemplariska Amundsen Fram Waxless är den bästa vallningsfria turskidan för toppturer och turer i svår terräng. Denna skida passar perfekt för dig som vill åka stabilt på slätter och fjäll utan att behöva bekymra er för vilken terräng som kommer näst. Skidan har en hel stålkant vilket även gör den till ett bra alternativ för äventyrare som för den som planerar vandringar med en släde eller en tung ryggsäck.

Denna turskida är utrustad med Skinlock vilket betyder att den är anpassad för olika typer av stighudar. Skall man branta berg på fjället så är stighudar ett måste att använda. Dessa skidor är även vallningsfria då det finns en mer tydlig vaxficka för ett grepp som håller längre.

  • Vallningsfri turskida
  • Stabil
  • Med stålkant
  • Anpassad för stighudar

3. Åsnes Finnmark 54 Waxless

Bästa turskidan utan stålkant

Turskida utan stålkant

Stålkant: Nej
Träkärna: Ja

Detta är turskidan för dig som vill göra längre turer på fjället med din hund eller annat sällskap. Då skidan inte har någon stålkant så är den enkelt att manövrera och är fördelaktig i terräng. De är en lite smalare variant om man jämför med Åsnes Breidablikk Hunter, detta gör att de kan passa i skidspår om man vill ta den vägen. De är som Åsnes alla skidor, håller hög kvalité med en lång livslängd.

  • Ingen stålkant
  • Passar perfekt med hund och packning
  • Stabil
  • Med träkärna
  • Anpassad för stighudar

4. Åsnes Ingstad BC Ski WL/FL

Bästa turskidan med stålkant

Turskida med stålkant

Stålkant: Hel
Träkärna: Ja

Detta är turskidan för dig som vill kunna åka både utför men också längre sträckor på fjället. Åsnes turskida Ingstad BC Ski WL/FL har en stålkant som går runt hela skidan med en bra bredd. Detta gör skidan stabil och enkel att manövrera. Skidan är utrustad för fäste med stighud men stighudar ingår inte. Denna skida har en träkärna som hjälper till att bibehålla dess spänst och vridstyvhet bättre än skidor med kärnor av annat material. Ingstad BC är alltså en kompakt och stabil turskida med stålkant.

  • Med stålkant
  • Stabil
  • Med träkärna
  • Anpassad för stighudar

5. Fischer Spider 62 Crown Xtralite

Billigaste turskidan

Billig turskida

Stålkant: Hel
Träkärna: Ja

Fischers egna Spider 62 Crown Xtralite är den billigaste turskidan i vårat test. Vi har alltid med produkter som är tillgängliga för alla människor, även de som har en tightare budget. Detta är en turskida i tre olika storlekar som passar bra till längre sträckor på fjället men också för lättare utförsåkning. Skidan har inte fäste för stighud, istället är den mönstrad vid tillverkning med Offtrack Crown. Detta fungerar lika bra som stighudar och ger gott fäste i uppförsbackar. Skidan är väldigt lätt och har en smalare bredd än de andra turskidor vi recenserat.

  • Billigaste turkskidan
  • Stabil
  • Med träkärna
  • Mönstrad med Offtrack Crown

Turskidor på fjället

Att tänka på innan du köper turskidor

  • Stålkant eller inte?
    Fundera på om du vill ha stålkant eller inte på dina turskidor. Med en stålkant på dina turskidor så är det enklare att få fäste om du har tänkt åka utför eller få mer stabilitet i skidspår på fjället. Turskidor utan stålkant är enklare att manövrera och svänga med, dessa är fördelaktiga om du skall ta dig genom svår terräng och djupsnö.
  • Längd på turskidorna
    Längden på turskidorna är en även den en viktig faktor. En tumregel att gå efter är att turskidorna skall vara 10-30 cm längre än vad du själv är. Men längden beror också en del på skidans bredd, bredare skidor skall vanligtvis vara långa. Långa turskidor används till om man har tung packning och vill ha ett bra glid medans kortare turskidor används om man enkelt vill kunna manövrera skidorna.
  • Bredd på turskidorna
    Vilken bredd turskidorna har som du köper kommer att spela en stor roll i vart du kan åka med de. Bredare skidor passar bra till att åka i skog och utför på fjäll medans smala turskidor passar bättre för spår och leder på fjällen. Detta eftersom tunna turskidor inte kan hålla upp din vikt utanför spåren i lössnö.
  • Typ av bindning
    Vilken typ av bindning du använder väljer du själv och köper separat. Vi rekommenderar att du väljer en BC-bindning då 90% av alla turpjäxor är anpassade för det. BC-bindningar är grövre än längdbindning samt att den tål mer och ger väldigt bra stabilitet. Vi rekommenderar Rottfella BC Magnum Bulk som BC-bindning för dina turskidor.

Vad är turskidor för något?

En turskida är oftast en bredare och längre typ av skida om man jämför med vanliga skidor som man använder för utförsåkning. Några scenarion där turskidor kan användas är på fjället för att transportera sig själv och sin packning, de kan användas i skogen när man jagar med sin hund och för att ta sig upp på fjället med hjälp av stighudar. Dessa skidor används inte i vanliga backar utan mer för att ta sig framåt på fjället både snabbt och säkert. Turskidor använder sig utav speciella turpjäxor och turstavar för att man smidigt skall kunna manövrera och ta sig fram på fjället.

Bindningar till turskidor

Bindningarna till turskidorna skruvar man fast på skidans överdel för att sedan kunna fästa sin pjäxa. Bindningarna till turskidor skall vara breda, stabila och kännas naturliga att gå i när man använder skidorna. Den vanligaste typen av bindning är BC-bindning, denna återfinns på de flesta typer av pjäxor och skidor.

Hur monterar man en bindning till turskidor?

Det är hyfsat simpelt. Börja med att balansera skidorna på ditt finger för att hitta balanspunkten på turskidan, det är här vi vill montera bindningen. Dina tår skall sitta där balanspunkten var, så överdelen av bindningen skall placeras på balanspunkten.

Vad är stighudar och när används de?

Stighudar är något som man kan köpa till sina turskidor separat och använda när man skall ta sig upp för branta backar eller liknande. Din turskida måste vara anpassad för stighudar för att du skall kunna använda de. Det finns även skidor som har inbyggda stighudar genom ett speciellt mönster på skidans undersida, men det är inte alla som gillar det. Man fäster stighudar på skidans underdel med hjälp av ett speciellt klister, på sidan av stighudarna som ligger mot snön finns det korta och smått vinklare hår. Dessa hår hjälper dig att få fäste när du går i backar.

Vad kostar en turskida?

En turskida kostar allt mellan 2000-6000kr beroende på märke och funktioner.

Kan man använda turskidor i längdskidspår?

Ja det funkar, men då får du ha ett par turskidor med smal bredd. Ett par turskidor som är bredare än 55mm kommer inte att få plats i ett längdskidspår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *