Skidhjälm för dam hero

Bäst i test: Bästa skidhjälmen dam 2024

Att känna sig trygg och rätt skyddad när man glider ned för skidbacken är något som skall vara självklart. Om olyckan slår till så kan det gå illa om man inte har rätt utrustning. En riktigt bra och skyddande skidhjälm är en av de viktigaste punkterna. Men det kan vara svårt att veta vilken skidhjälm för dam som är den mest skyddande och bästa. Därför har vi analyserat och recenserat de bästa skidhjälmarna för dam så det blir enklare för er att hitta rätt.

De 5 bästa skidhjälmar för dam 2023

Sweet Protection Switcher Mips Helmet

(testvinnare)

5/5

POC Obex Mips

(billig men bra)

4.5/5

 POC Meninx RS Mips

(premiumvariant)

5/5

Oakley MOD7

(med visir)

4.5/5

Smith Level Mips

(mycket bekväm)

5/5

Alla skidhjälmar i detta testet är utrustade med MIPS säkerhetssystem, så det är ingen ni behöver undra över.

1. Sweet Protection Switcher Mips Helmet

Skidhjälm dam bäst i test

Skidhjälm dam vinnare

Switcher Mips Helmet från det välkända hjälm-märket Sweet Protection är skidhjälmen för dam som blev vår testvinnare. Switcher Mips Helmet är otvivelaktigt en banbrytande hjälm. Dess unika hybrid-konstruktion ger en sällsynt balans mellan hållbarhet och lättvikt. Dessutom förstärks de mest kritiska områdena extra mycket vilket erbjuder ett överlägset skydd mot stötar och olyckor.

Komfort är lika betydande som säkerhet när det kommer till skidhjälmar och här briljerar Switcher. Den nya designen med en uppdaterad insida och magnetiska hakspänne gör den mycket bekvämlig. Du kan enkelt justera hjälmen, även med handskar på, tack vare dess smarta Occigrip-justeringssystem.

En av de mest avancerade funktionerna hos Switcher Mips Helmet är dess justerbara ventilationssystem. Med hela 22 justerbara ventiler kan du anpassa hjälmens luftflöde efter dina behov vilket garanterar optimal komfort under hela dagen. Nu förstår ni säkert varför vi valde att placera Switcher Mips Helmet i toppen av detta test.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Utrustad med Audio-ready system
 • Lättvikt
 • Mycket säker
 • Bevkäm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. POC Obex Mips

Bästa billiga skidhjälmen

Skidhjälm dam billig

Obex Mips från POC är en prisvärd, lätt och välventilerad skidhjälm som ger en riklig dos av säkerhet, hållbarhet, komfort och skydd. Utformad med ett EPS-foder, ett PC-skal och ett ABS-toppskal, detta är en skidhjälm som prioriterar både hållbarhet och säkerhet.

En av de mest uppskattade egenskaperna hos Obex Mips är det inre storleksjusteringssystemet. Detta system omfamnar huvudets omkrets vilket ger användaren möjlighet att hitta en passform som är både säker och bekväm. Detta gör hjälmen mycket lättanvänd och anpassningsbar.

När det kommer till skydd så har Obex Mips hjälmen ett extra lager med sina Aramid-paneler. Dessa paneler förstärker hjälmen ytterligare, förbättrar dess hållbarhet och säkerhet. Utöver detta så är hjälmen kompatibel med POC AID vilket innebär att du kan lägga till extra skydd om du så önskar. Med denna skidhjälm för dam så får man väldigt mycket för pengarna.

Fördelar

 • Prisvärd
 • MIPS
 • Aramid-paneler
 • Mycket skyddande
 • Mycket bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. POC Meninx RS Mips

Premiumvariant

Skidhjälm dam premiumvariant

Med en snygg design och överlägsna skyddsfunktioner är Meninx RS Mips från POC mer än bara en skidhjälm – det är en investering i säkerhet och komfort. Denna premium skidhjälm kombinerar ett robust ABS-skal med EPS- och EPP-fodring för att ge en optimal balans mellan skydd, vikt och komfort.

Ett av de mest framstående inslagen i Meninx RS Mips är dess temperaturkontroll. Hjälmen har uttagbara öronkuddar som fungerar i samspel med de diskreta ventilationskanalerna för att säkerställa en optimal temperatur oavsett väder.

Säkerhet är avgörande i backen, och Meninx RS Mips levererar med en rad innovativa tekniker. Den inkluderar RECCO Reflector och twICEme NFC Medical ID vilket ger ett extra lager av säkerhet vid eventuella nödsituationer. Dessutom har hjälmen det beprövade MIPS-systemet som ytterligare skydd.

Fördelar

 • MIPS
 • Flera bra skyddande funktioner
 • Bekväm
 • Snygg
 • Temperaturkontroll

Nackdelar

 • Något högt pris

4. Oakley MOD7

Bästa skidhjälm med visir

Skidhjälm dam med visir

MOD7 från Oakley är en skidhjälm för dam med inbyggt visir, utformad för att ge dig förtroendet att ta dig an alla typer av förhållanden och terränger. Denna multifunktionella hjälm kombinerar skydd och synfält i ett smidigt paket vilket gör att du kan fokusera på din åkning snarare än att justera utrustning.

Hjälmens integrerade Prizm-visir är en av dess mest imponerande egenskaper. Det ger en bred synvinkel och mycket bra optisk klarhet vilket förbättrar din förmåga att snabbt reagera på ändrade förhållanden. En annan unik egenskap är den justerbara knappen för visiret. Genom att trycka tillbaka visiret mot ditt ansikte kan du skapa en tät och bekväm tätning. Detta skyddar mot snö, is och annan nederbörd utan att begränsa ditt synfält.

Fördelar

 • Inbyggt visir
 • Prizm visir
 • Bred synvinkel
 • Hög kvalité

Nackdelar

 • Högt pris

5. Smith Level Mips

Mycket bekväm

Skidhjälm dam bekväm

När det kommer till komfort och passform inom skidhjälmar, tar Level Mips från Smith hem priset. Denna hjälm är utrustad med en rad smarta funktioner som tar din åkupplevelse till en ny nivå, samtidigt som du får behålla den viktiga komforten.

Ett av de största plusen med denna hjälm är dess Aerocore ventilation. Denna teknik ser till att du hålls sval och torr även under intensiva skiddagar, vilket betyder mindre distraktioner och mer fokus på åkningen. Dessutom, genom att använda VaporFit-justeringssystemet, har Smith säkerställt att du kan anpassa passformen för att matcha dina behov och önskemål. Oavsett huvudform eller storlek, kan du hitta en passform som känns som gjord för dig.

Fördelar

 • Mycket bekväm
 • VaporFit-justeringssystem
 • Aerocore ventilation
 • Bra pris
 • Robust konstruktion

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Kvinna i skidhjälm som är ute och åker skidor

Att tänka på innan man köper en skidhjälm

 • Certifiering: Kontrollera att hjälmen uppfyller relevanta säkerhetsstandarder. I Europa ska den vara CE-märkt och uppfylla standarden EN 1077.
 • Storlek och passform: Skidhjälmen ska passa rätt på huvudet. Den bör vara tillräckligt tät för att inte röra sig runt, men inte så tät att den orsakar obehag eller smärta. Olika märken och modeller kan ha olika passform, så prova flera alternativ innan du gör ditt val.
 • Komfort: Utöver passformen, tänk på hjälmens komfort över tid. Den ska vara bekväm att bära under flera timmar. Även, tänk på material och vaddering inuti hjälmen.
 • Ventilation: En bra skidhjälm bör ha tillräcklig ventilation för att hålla huvudet kallt och torrt. Några hjälmar erbjuder justerbar ventilation, vilket kan vara ett bra alternativ för att anpassa sig till olika väderförhållanden.

Vad är mips i en skidhjälm?

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System. Det är en teknik som är utformad för att skydda mot de roterande krafterna vid en sned eller vinklad stöt mot huvudet vilket är en vanlig typ av stöt vid fall när man åker skidor eller snowboard.

En traditionell hjälm är primärt utformad för att skydda mot direkta, vertikala slag mot huvudet. Men vid en vinklad stöt kan det uppkomma roterande rörelse som kan skada hjärnan. MIPS-tekniken innebär att det finns ett extra lager inuti hjälmen, som kan röra sig oberoende av själva hjälmskalet. Detta lager kan rotera några grader vid en stöt, vilket hjälper till att absorbera en del av den roterande kraften och på så sätt skydda hjärnan bättre.

Hur fungerar mips?

När en stöt inträffar, och om stöten är vinklad, tillåter MIPS-lagret hjälmen att röra sig några grader relativt huvudet. Denna rörelse absorberar och omfördelar en del av den roterande energin och kraften som annars skulle överföras direkt till hjärnan. Detta kan minska risken för skador som orsakas av dessa roterande krafter, som kan orsaka hjärnskakning och andra allvarliga huvudskador.

Måste man byta skidhjälm om man ramlat med den?

Ja, generellt sett är det en god idé att byta skidhjälm om du har haft en betydande kollision eller fall medan du bar den, även om det inte finns några uppenbara tecken på skada. Detta beror på att hjälmen är utformad för att absorbera stötkraften genom att delvis deformeras eller skadas på ett sätt som kanske inte alltid är synligt för blotta ögat.

Hur länge håller en skidhjälm?

Generellt sett så rekommenderar många tillverkare att du byter din skidhjälm var 3-5 år, även om den inte har varit inblandad i en olycka. Detta beror på att materialen i hjälmen, inklusive stötdämpande skum, kan börja försämras över tid, vilket minskar hjälmens skyddsförmåga.

Vanliga frågor om skidhjälmar

Vad kostar en skidhjälm?

En skidhjälm kostar allt mellan 1000-4000kr beroende på märke, material och egenskaper.

Måste man bära skidhjälm?

Man måste inte bära skidhjälm då det inte är emot våra lagar i Sverige. Men det är rekommenderat då de skyddar dig när du ramlar.