Bästa skidjacka hero

Bäst i test: Bästa skidjackan dam 2024

En skidjacka är lite annorlunda mot vad en vanlig vinterjacka är. De behöver vara mer rörliga, vara vatten och vindtäta samt mycket ventilerande då skidåkningen kan bli ganska svettigt stundtals om solen ligger på. Men det kan vara svårt att veta vilken skidjacka för dam som egentligen är bäst. Vilket material skall den ha? Vilka funktioner är bra att ha? Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa skidjackorna för dam med olika funktioner och användningsområden.

Letar du efter något tjockare och varmare så kolla in våra vinterjackor.

De 5 bästa skidjackorna dam

Haglöfs Elation Gore-Tex Jacket Women

(testvinnare)

5/5

Kari Traa Women's Emma Ski Jacket

(billiga men bra)

4.5/5

The North Face Women's Descendit Jacket
(vit till färgen)

5/5
nummer tre

Norrøna Women's Lofoten Primaloft80 Anorak
(extra lång)

4.5/5
nummer fyra

8848 Altitude Women's Essener Jacket

(mycket varm)

5/5

1. Haglöfs Elation Gore-Tex Jacket Women

Bästa skidjacka dam

Haglöfs Elation Gore-Tex Jacket Women

Elation Gore-Tex Jacket Women från det välkända outdoor-märket Haglöfs är skidjackan för dam som blev vår testvinnare. Det är en fodrad jacka med GORE-TEX membran i två lager, speciellt tillverkad för skidåkning oavsett väder. Den har många nödvändiga funktioner som en skidjacka behöver så som elastiska snölås, liftkortsficka och RECCO-reflektor för enkel lokalisering om man skulle försvinna. En RECCO-reflektor är något vi tycker är väldigt bra då man kan känna sig mer säker ute i backarna eller om man åker offpist.

Jackan är mycket skön, varm och följsam. GORE-TEX membranet gör den helt vind och vattentät vilket kan vara skönt under de blötare dagarna. Jackans vattenpelare ligger på hela 28.000mm, det räcker gott och väl för en skidjacka. Midjan är fullt justerbar för den som vill kunna anpassa jackan efter de underställ man har under. Det finns fem smarta fickor med blixtlås, både inuti och utanpå. Nu förstår ni säkert varför vi valde denna Elation Gore-Tex Jacket Women som vår testvinnare, en jacka av hög kvalité rakt igenom.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Mycket hög kvalité
 • Håller dig varm och torr
 • Har liftkortsficka
 • RECCO-reflektor
 • Hög vattenpelare
 • Justerbar midja

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Kari Traa Women’s Emma Ski Jacket

Bästa billiga skidjacka dam

Kari Traa Women's Emma Ski Jacket

För dig som letar efter en lite billigare variant av skidjacka för dam så är Women’s Emma Ski Jacket från Kari Traa ett utmärkt val. Även fast denna jacka är något billigare jämfört med andra skidjackor så tär det inte på kvaliteten. Jackan är helt vattenavvisande vilket betyder att den stöter bort vatten som faller, men inte helt vattentät. Den är också väldigt justerbar där huvan, ärmsluten och midjan kan justeras efter storlek eller om man vill minska värmeutsläpp.

Jackan är OEKO-TEX certifierad vilket betyder att att produkten uppfyller höga humanekologiska krav. En nackdel vi ser med Women’s Emma Ski Jacket är att den inte har en RECCO-reflektor, man kan dock istället använda en lavinsändare. Jackan är som sagt en billigare variant och det märks på dess funktioner, men kvaliteten håller fortfarande bra klass.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Vattenavvisande
 • Snygg färg
 • Mycket justerbar
 • OEKO-TEX certifierad

Nackdelar

 • Ingen RECCO-reflektor

3. The North Face Women’s Descendit Jacket

Vit skidjacka dam

The North Face Women's Descendit Jacket

The North Face egna modell Women’s Descendit Jacket är en vit och snygg skidjacka för dam. Just vita färger på skidjackor har blivit allt mer populära på senaste tiden. Det är en färg som ser väldigt fräsch ut i skidbacken, speciellt om man kombinerar den med ett par snygga skidbyxor. Men den vita färgen är inte allt jackan har, den är av väldigt hög kvalité också. Jackan är lätt vadderad vilket gör den extra varm, den har en DryVent-teknik som gör den helt vatten och vindtät samt mycket ventilerande.

Något vi gillar lite extra med denna skidjacka för dam är de smarta funktionerna. Den har liftkortsficka, inbyggd putsduk för dina skidglasögon, justerbar hjälmkompatibel huva och invändig mediaficka med mediaport. De är funktioner som de flesta skidjackor inte har. Women’s Descendit Jacket är annars mycket bekväm att använda och kommer hålla dig varm i skidbacken.

Fördelar

 • Vit och snygg färg
 • Många bra funktioner
 • Lätt vadderad
 • DryVent-teknik
 • Mycket bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Norrøna Women’s Lofoten Primaloft80 Anorak

Lång skidjacka dam

skidjacka dam lång

Denna skidjacka för dam från Norrøna är en längre anorakmodell som går ner till ungefär 20cm över dina knän. Women’s Lofoten Primaloft80 Anorak har en utmärkt Primaloft isolering, mycket slitstarkt ripstop-yttertyg och GORE-TEX membran som skyddar dig fullt mot vind och vatten. Allt som en riktig skidjacka behöver. Även fast jackan är av den större storleken så väger den förvånansvärt lite. Med en totalvikt på 584g så kommer man knappt känna att man har den på sig.

Skidjackan har en god andningsförmåga på grund av GORE-TEX membranet men också genom dess dragkedjor. Ventilation är något som är viktigt enligt oss då man enkelt kan bli varm i backen. Det finns en större ficka på jackans mage som man kan värma händerna i, men tyvärr ingen ficka för liftkort. Det får man lägga i en vanlig ficka. Något vi ser som en liten nackdel men inget stort problem.

Fördelar

 • Anorakmodell (lite längre än vanliga)
 • GORE-TEX membran
 • Bra andningsförmåga
 • Låg vikt
 • Slitstark
 • Mycket skön

Nackdelar

 • Tyvärr ingen liftkortsficka

5. 8848 Altitude Women’s Essener Jacket

Bästa varma skidjackan dam

Skidjacka dam varm

Denna skidjacka från 8848 Altitude är en av de varmaste på marknaden just nu. Med en lätt vadderad innersida och den syntetiska fyllningen Primaloft Silver Eco Thermo Plume så kommer man inte känna sig kall i backen. Det är även en jacka med en suverän stretch.Den har en smidig 4-vägsstretch som smidigt följer kroppens former och rörelser. Just stretch på skidjackor är bra att ha när man tar skarpa svängar i backen. Jackan har några smarta funktioner som snölås, avtagbar huva och liftkortsficka.

En nackdel vi ser med Women’s Essener Jacket är att den inte är vattentät. Under de soliga skiddagarna så gör det inget men under de blötare dagarna kan det bli jobbigt. Men för dig som söker en varm skidjacka för dam för de soliga dagarna är detta en utmärkt val.

Fördelar

 • Mycket varm
 • Bra 4-vägsstretch
 • Liftkortsficka
 • Avtagbar huva
 • Snölås
 • Snygg färg

Nackdelar

 • Tyvärr inte vattentät

Kvinna som åker med en gul skidjacka i backen

Att tänka på innan man köper en skidjacka för dam

 • Väderförhållanden
  Fundera över vilka typer av skidåkning eller vinteraktiviteter du kommer att använda jackan för. Om du ska åka i kalla och blöta förhållanden behöver du en jacka med bra isolering och vattentäthet. Om du planerar att åka i mildare klimat eller under våren och vårvintern kanske en lättare och mer ventilerad jacka är mer lämplig.
 • Material
  Kvaliteten på materialet är avgörande för hur väl jackan kommer att skydda dig. Satsa på en jacka med hög vattentäthet och andningsförmåga för att hålla dig torr och bekväm. Isoleringen är också viktig, och du kan välja mellan dunfyllning eller syntetisk isolering beroende på dina preferenser och behov. Dun ger ofta överlägsen värme och komprimerbarhet, medan syntetiska isoleringsmaterial kan vara bättre i fuktiga förhållanden.
 • Hur bra passform och rörlighet?
  En bra passform är avgörande för komfort och prestanda på skidbacken. Se till att jackan inte är för snäv eller för lös. Du vill kunna röra dig fritt och bekvämt när du åker. Tänk också på om jackan har justerbara funktioner som midjeband och ärmslut, så att du kan anpassa passformen efter dina behov.
 • Jackans funktioner
  Tänk på vilka extra funktioner och egenskaper som är viktiga för dig. Det kan inkludera en avtagbar huva, flera fickor för förvaring av liftkort, handskar och andra tillbehör, ventilationsdragkedjor för att reglera temperaturen, snölås som förhindrar att snö tränger in, och reflexdetaljer för ökad synlighet vid dålig sikt. Valet av dessa funktioner beror på dina personliga preferenser och skidåkningsstil.

Vilka funktioner skall en bra skidjacka ha?

En bra skidjacka bör ha flera viktiga funktioner och egenskaper för att säkerställa att du är bekväm och skyddad när du åker skidor. Här är några av de viktigaste funktionerna att leta efter:

 1. Vattentäthet: Skidjackan bör vara tillverkad av vattentätt material eller ha en vattentät yta för att hålla dig torr i snö och regn.
 2. Andningsförmåga: En bra skidjacka bör vara andningsbar för att släppa ut överskottsvärme och fukt från kroppen när du svettas. Detta hjälper dig att undvika överhettning och hålla dig bekväm.
 3. Isolering: Beroende på klimat och personliga preferenser kan du välja en skidjacka med olika typer av isolering, såsom dun eller syntetiska material. Isoleringen hjälper till att hålla dig varm i kalla temperaturer.
 4. Justerbara funktioner: En bra skidjacka bör ha justerbara funktioner som kragar, ärmslut och midja för att förhindra kallt luftintrång och säkerställa en bra passform.
 5. Snölås: En inbyggd snölås i midjan hjälper till att förhindra att snö tränger in under jackan när du kraschar eller åker off-pist.
 6. RECCO-reflektor: En RECCO-reflektor hjälper dig att hittas om du utsätts för en olycka i backen. Helikoptrar kan då söka efter dig i snön på ett lätt sätt.

Vad bör man ha på sig under skidjackan?

Att klä sig rätt under din skidjacka är avgörande för att hålla dig varm och bekväm under din tid på skidbackarna. Det är viktigt att använda ett lager-på-lager-system som ger dig möjlighet att reglera din kroppstemperatur.

 1. Baslager: Detta är det närmaste lagret mot din hud och är avsett att transportera bort fukt från kroppen. Använd en långärmad underställströja och underställsbyxor gjorda av fukttransporterande material som polyester eller ull. Detta hjälper dig att hålla dig torr och varm.
 2. Mellanlager: Ett mellanlager är till för isolering och att behålla värmen. Du kan använda en tjockare tröja, en fleecejacka eller ett isolerande skalplagg. Materialet bör vara isolerande men ändå andningsbart.

Olika membran i en skidjacka

Skidjackor utrustas ofta med olika typer av membran eller beläggningar för att göra dem vattentäta och samtidigt andningsbara. Dessa membran är avgörande för att hålla dig torr och bekväm under skidåkning i våta och kalla förhållanden. Här är några membran som finns i de skidjackor vi recenserat i vårat test:

GORE-TEX

GORE-TEX är en av de mest kända och pålitliga vattentäta och andningsbara membranen på marknaden. Det består av en mycket tätt vävd, mikroporös polytetrafluoreten (PTFE)-film. GORE-TEX-membranet har små porer som är för små för att släppa igenom vattendroppar men tillåter fukt från kroppen att passera genom vilket vilket ger optimal andningsförmåga.

HyVent

HyVent är ett vattentätt membran som utvecklats av det populära märket The North Face. Det är känt för sin förmåga att erbjuda skydd mot väderförhållanden som regn och snö samtidigt som det möjliggör andningsförmåga för att hålla användaren bekväm under fysisk aktivitet utomhus.