bästa vandringsmössan hero

5 sköna vandringsmössor – bästa mössan för vandring [2024]

När du är ute och vandrar så finns risken att det kan vara kallt och blåsigt, huvudet kan bli kallt och håret blåser. Men det borde inte stoppa dig ifrån att ha en härlig vandring. Se därför till att ha en ordentlig mössa när du vandrar. Det finns flera olika typer av vandringsmössor, dessa har olika material och är till för olika scenarion.

LightWool Beanie Unisex
vandringsmössa bästa
Bästa mössan all-around
Midweight Merino Wool Hat

Bästa mössan dam
Bergans Wool Beanie

Bästa mössan för sommaren
Thermal Beanie

Bästa mössan mot kyla
Skull Cap Windster

Bästa mössan mot vind

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

Det viktigaste med en vandringsmössa är att den skall ha en bra passform, hålla sig varm och kunna stå emot vind och vatten. Vi har analyserat de bästa mössorna för vandring, här är resultatet.

De 5 bästa vandringsmössorna

1. LightWool Beanie Unisex – bästa mössan all-around

LightWool Beanie Unisex är den perfekta mössan för vandring. Det är en tunn och luftande vandringsmössa som passar bra till både herr och dam. En storlek passar alla. Den har en bra passform och är otroligt skön då den är tillverkad i merinoull. En mössa för alla årstider.

Passar dig som: Vill ha en vandringsmössa som svalkar på sommaren, men värmer på vinter.

Fördelar

Ventilerande

Bra passform

Mjuk och skön

Hållbar

Nackdelar

2. Midweight Merino Wool Hat – bästa mössan för dam

bästa mössan för dam

Midweight Merino Wool Hat är den bästa vandringsmössan för dam. Mössan är gjord utav tunn merinoull som är den finaste och mjukaste typen utav ull. Detta gör att den sitter bra runt huvudet och är skön. Har du längre hår så får det även plats under mössan då den är elastisk.

Passar dig som: Vill ha en mjuk och tunn merinoull mössa som håller dig varm på vintern.

Fördelar

Ventilerande

Bra passform

Mjuk och skön

Hållbar

Nackdelar

3. Bergans Wool Beanie – bästa mössan för sommar

bästa vandringsmössan herr

Bergans Wool Beanie är den bästa vandringsmössan för sommaren. Mössan är tillverkad utav 70% merinoull och 30% Lyocell, denna kombinationen gör att mössan blir väldigt bekväm och hållbar.

Passar dig som: Vill ha en snygg och skön vandringsmössa som passar bra till vandring under sommarhalvåret.

Fördelar

Ventilerande

Snygg

Flera olika färger

Hållbar

Nackdelar

Något dyr

4. Thermal Beanie – bästa mössan mot kyla

bästa vandringsmössan mot kyla

Asics egna Thermal Beanie är den bästa vandringsmössan som står emot kyla. Mössan har en termisk funktion som hjälper den att stå emot kyla och hålla kroppsvärmen runt huvudet. Den sitter åt tätt runt huvudet, vilket gör den bra för löpning också.

Passar dig som: Vill ha en mössa som sitter åt runt huvudet och står emot kyla väldigt bra.

Fördelar

Ventilerande

Åtsittande

Håller värmen

Prisvärd

Nackdelar

5. Skull Cap Windster – bästa mössan mot vind

bästa mössan mot vind

Skull Cap Windster är den bästa mössan för kraftig vind. Det är en lätt och isolerande mössa som sitter väldigt bekvämt runt huvudet. Ett plus till denna mössan är att den går ner över öronen vilket värmer extra på vintern. Mössan är tillverkad i Syntet.

Passar dig som: Vill ha en mössa som sitter åt runt huvudet och står emot vind bra.

Fördelar

Vindtät

Åtsittande

Håller värmen

Prisvärd

Nackdelar

Svår att få av


vandringsmössa

Att tänka på innan man köper en vandringsmössa

 • Material
  Att köpa en vandringsmössa kan kännas som en enkel uppgift, men det gäller att man köper en mössa med rätt material beroende på vilken aktivitet man skall utföra.
 • Passform
  Beroende till vilken aktivitet man skall utföra så är det viktigt att mössan passar ditt huvud bra. Skall du ut och springa är det bra att ha en mössa som sitter åt hårt runt huvudet. Skall du ut och vandra så behöver den inte sitta åt lika hårt runt huvudet.
 • Hållbarhet
  Se till att mössans material är hållbart. Eftersom de flesta vandringsmössor är gjorda utav ull eller merinoull så är de väldigt hållbara och nopprar sig inte. Men det finns de mössor som är gjorda av materialet Akryl, vilket lätt nopprar sig och kan förstöra mössan i längden.

Hur tvättar man en mössa?

Genom att hålla mössan ren så ger vi den en längre livstid, därför rekommenderar vi att tvätta mössan kontinuerligt. En regel som vi håller oss till är att tvätta våra mössor minst 1 gång i månaden. Det fungerar bra att tvätta mössor i tvättmaskinen, om man har satt på rätt program, men vi föredrar själva att tvätta för hand.

Tvätta ull mössa
Ullen har ett dåligt rykte om att de skall vara svårt att tvätta. Att plaggen drar ut sig och att de lätt kan förstöras. Detta är en myt enligt oss. Sätter du på ullprogrammet på tvättmaskinen så blir det inte fel. Viktigt är dock att inte använda tvättmedel med Enzymer. Då kan mössan bli full av hål.

Se även till att vädra din mössa efter en tvätt, häng ut den under dagen eller natten.

Tvätta syntet mössa
Mössor i syntet tål oftast bara 30 grader i tvättmaskin. Eller handtvätt för bästa resultat. Viktigt här är att inte torka din syntet mössa i torktumlaren, utan häng upp den på torkstrecket.

Vad är en vandringsmössa bra för?

Vädret är oftast hårt och oroligt på fjällederna, därför är det bra att ha en riktigt bra mössa för att skydda ditt huvud. Är det blåsigt och kallt så är det väldigt skönt att ha på sig en bra funktionsmössa som värmer.

Vilka material finns det för vandringsmössor?

Det två materialen som är mest populära för vandringsmössor är merinoull och syntet. Dessa material har olika funktioner och skall användas till olika aktiviteter.

 • Merinoull
  Mössa med merinoull som huvudmaterial gör att din mössa blir ventilerande och kommer att transportera bort fukten från din kropp och ut i mössans yttre laget. På så sätt håller du dig alltid torr och varm.
 • Syntet
  En mössa med syntet som huvudmaterial kommer att hålla dig torr. Syntet har egenskaper som står emot väta och nederbörd väldigt bra, vilket håller dig torr under längre vandringsturer.

Är vandringsmössor varma?

Både ja och nej. Det finns mössor för vandring som skall vara varma, där deras material är till för det. Sedan finns det mössor för vandring som skall ha en kylande effekt. Det beror lite på vad man är ute efter.

Tunn eller tjock mössa när man vandrar?

En tunn mössa när man vandrar brukar sitta åt hårdare och inte ventilera lika bra som en tjock. Med den tunna mössan håller håret på plats. Tunna mössor för vandring brukar vara tillverkade i Syntet medans tjocka mössor brukar vara tillverkade i Merinoull.

Vanliga frågor om vandringsmössor

Vad kostar en vandringsmössa?
Det beror mycket på materialet och märket. Med det finns mössor mellan 200-900kr.

Behöver man en vandringsmössa?
Man behöver självklart inte det men det underlättar om det är hårt väder under vandringen.


Hur har vi sammanställt denna information?

Genom att noga genomföra analyser, jämföra produkten med andra produkter, väga in omdömen, betyg och popularitet från flera olika hemsidor så har vi tillslut fått fram resultatet för de bästa mössorna för vandring.

Vi vill vara noga med att säga att vi inte har testat alla dessa produkter utan vi utgår från våra egna analyser och många års erfarenhet av friluftsliv.