Skidbyxor dam hero

Bästa skidbyxorna dam (2024)

När man skall åka skidor så räcker det oftast inte med sina vinterbyxor, man behöver ett par skidbyxor eller täckbyxor som det även kallas. Skidbyxor går oftast hela vägen upp till bröstkorgen med hjälp av hängslen, detta för att de ska sitta bra. De är vind och vattentäta samt håller värmen mycket bra. Men vilka skidbyxor för dam är egentligen bäst? Vi har analyserat och recenserat flera olika skidbyxor för dam.

De 5 bästa skidbyxorna dam

Haglöfs Women's Elation Gore-Tex Pant

(testvinnare)

5/5

Bergans Women's Senja Hybrid Softshell Pant

(billiga men bra)

4.5/5

Haglöfs Women's Vassi Gore-Tex Pro Pant
(med hängslen)

5/5
nummer tre

Bergans Women's Senja 3L Pant
(hög midja)

4.5/5
nummer fyra

Black Diamond Women's Recon Stretch Bibs

(med stretch)

5/5

I detta testet har vi recenserat skidbyxor för dam som passar för vanlig utförsåkning och toppturer. De flesta kan också användas till vardags, se testet nedan.

1. Haglöfs Women’s Elation Gore-Tex Pant

Skidbyxa dam bäst i test

Haglöfs Women's Elation Gore-Tex Pant

Women’s Elation Gore-Tex Pant från det välkända outdoor-märket Haglöfs är skidbyxorna för dam som vi utsett till testvinnaren. De är ett par riktigt sköna och rörliga byxor som är försedda med tvålagers GORE-TEX membran. Detta gör att de är helt vatten och vindtäta, så oroa dig inte över att bli blöt i backen. Vid sidan av byxornas ben så finns ventilationshål för att skapa en normal balans mellan värme och kyla. På så sätt blir man aldrig för varm ute i backen, även om solen ligger på under en längre tid.

På grund av GORE-TEX i byxorna så har de en vattenpelare på 28000mm vilket helt klart håller emot vind och vatten. Midjan på byxorna är i normal storlek och även justerbar så man kan dra åt den om den sitter något löst. Något vi gillar lite extra med Women’s Elation Gore-Tex Pant är att de är MESH-fodrade på de viktigaste ställena. Detta ger en suverän andningsförmåga och ventilation i byxorna. Du hittar alltså ingen bättre skidbyxa för dam med dessa egenskaper och låga pris!

Fördelar

 • Testvinnare
 • GORE-TEX
 • Riktigt sköna
 • Ventilerande
 • Justerbar midja
 • Bra rörelseförmåga

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Bergans Women’s Senja Hybrid Softshell Pant

Bästa billiga skidbyxan dam

Women's Senja Hybrid Softshell Pant

Women’s Senja Hybrid Softshell Pant från Bergans är ett par riktigt billiga skidbyxor för dam. Men det verkar inte ha påverkat kvaliteten hos dessa byxor. De är ett par softshell byxor som är både vind och vattentäta. Det är ett mjukt och stretchigt material som lämpar sig utmärkt för skidåkning, vare sig du går på topptur eller åker utför. Byxorna har en bra ventilation och andningsförmåga på grund av de dragkedjor man kan öppna och stänga på lårens utsidor.

Women’s Senja Hybrid Softshell Pant är mycket sköna att åka i och följer din kropps rörelser bra i backen. De har en justerbar midja vilket nästan är ett måste om byxorna inte har hängslen. Bensluten längst ner i byxan har snölås så att igen snö kan komma in där, en mycket bra funktion. De har tyvärr dock inga reflexer någonstans, så vid kvällsåkning får man använda separata. Så letar du efter ett par prisvärda skidbyxor för damer är dessa ett utmärkt val.

Fördelar

 • Prisvärda
 • Stretchiga
 • Vatten & vindtäta
 • Justerbar midja
 • Följer dina rörelser bra

Nackdelar

 • Inga reflexer

3. Haglöfs Women’s Vassi Gore-Tex Pro Pant

Bästa skidbyxan dam med hängslen

Haglöfs S Vassi

Ännu ett par skidbyxor från Haglöfs, och man förstår lätt varför. Women’s Vassi Gore-Tex Pro Pant har även de, likt Women’s Elation Gore-Tex Pant, GORE-TEX membran. De har även ett par hängslen istället för att ha en justerbar midja. Detta är något många fördrar då byxorna brukar sitta ännu bättre, sen är det också väldigt snyggt. Dessa byxor passar bra för både off-pist åkare och de som föredrar vanlig utförsåkning. Det är en mycket slitstark byxa av högsta kvalité som kommer att hålla i åratal.

De har en hög vattenpelare på 28000mm, du kommer alltså aldrig behöva vara orolig över att bli blöt. Midjan är hög och byxornas passform är ledig vilket betyder att de inte kommer att sitta för hårt mot din kropp. En stor fördel med dessa byxor är just dess hängslen, de gör att byxorna sitter stabilt på din kropp och kommer inte att trilla av om du ramlar. En nackdel med dessa skidbyxor är dock priset som är något högt, men man får vad man betalar för.

Fördelar

 • Med hängslen
 • GORE-TEX membran
 • Justerbar midja
 • Snygg gul färg
 • 28000mm vattenpelare
 • Sitter stabilt på kroppen

Nackdelar

 • Något högt pris

4. Bergans Women’s Senja 3L Pant

Bästa skidbyxorna dam hög midja

Women's Senja 3L Pant

Bergans egna modell Women’s Senja 3L Pant är de bästa skidbyxorna för dam med hög midja. Dessa byxor är speciellt konstruerade för skidturer men fungerar också till vardags. De är tillverkade av två typer av skalmaterialet Dermizax, den lättare typen av materialet täcker vader och höftpartiet medans den mer robusta typen täcker lån, knän och smalben. Allt för att få bäst rörelseförmåga och ventilation där det behövs. För ventilationen finns också längre dragkedjor längs benen som man kan anpassa lite som man vill. Rund midjan finns kardborreband som är fullt justerbara för att minska/öka måttet runt din midja.

Den höga midjan är en stor fördel vi ser hos dessa byxor. Det gör att byxorna sitter skönt runt midjan och man kan enkelt stoppa in sitt underställ under byxorna. Även dessa byxor har ett snölås längst ner vid foten för att stoppa att snö kan komma in. Dessa byxor är alltså mycket justerbara och har en högre midja än vanligt, är det något du vill ha? Då är dessa perfekta för dig.

Fördelar

 • Hög midja
 • Mycket justerbara
 • Två typer av skalmaterial
 • Bra ventilationsförmåga
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga nackdelar

5. Black Diamond Women’s Recon Stretch Bibs

Skidbyxa dam med stretch

Women's Recon Stretch Bibs

Women’s Recon Stretch Bibs är ett par skidbyxor för dam från Black Diamond som har en väldigt bra stretch och även hängslen. De använder Black Diamonds egna fyrvägsstretch BD.dry-skalmaterial. Detta material är helt vattentätt, vindtätt, har en utmärk andningsförmåga och istället för sydda sömmar använder de avancerat tejpade sömmar. Det gör att byxorna blir extra stretchiga och hållbara. Vattenpelaren för detta skalmaterial ligger på 20.000mm vilket räcket gott och väl för skidåkning även om det regnar. Byxorna har 5 smart placerade fickor med olika storlekar, både på utsidan och insidan.

Att Women’s Recon Stretch Bibs har hängslen är också ett stor plus bortsett från dess utmärkta stretch. Hängslerna gör byxorna lätta att bära och mer behagliga under skidturen. Det primära tyger på byxorna är bluesign-godkänt vilket betyder att det uppfyller stränga krav på hälsa, miljö och säkerhet. Något som såklart är viktigt. Letar du efter ett par stretchiga skidbyxor för dam med hängslen är Women’s Recon Stretch Bibs för dig.

Fördelar

 • Mycket bra stretch
 • Med hängslen
 • Bluesign-godkända
 • Fyrvägsstretch
 • Tejpade sömmar
 • Hög vattenpelare
 • 5 smart placerade fickor

Nackdelar

 • Något tunga jämfört med de andra modellerna

Två kvinnor i skidbyxor och skidjackor

Att tänka på innan man köper skidbyxor för dam

 • Passform och storlek
  Se till att välja skidbyxor som passar din kroppstyp och ger tillräcklig rörelsefrihet. Prova alltid skidbyxorna innan du köper dem för att säkerställa att de sitter bekvämt och inte är för tighta eller för lösa.
 • Vattentäthet och andningsförmåga
  Skidbyxor bör vara både vattentäta och andningsförmåga för att hålla dig torr och bekväm under olika väderförhållanden. Kolla efter byxor med vattentäta sömmar och en hög vattenpelare för att säkerställa att de håller dig torr i snö och regn.
 • Funktionella funktioner
  Kolla efter praktiska funktioner som snölås vid bensluten och justerbara midjeband. Även flera fickor för förvaring av viktiga föremål som liftkort eller handskar och ventilationssystem för att reglera kroppstemperaturen när du blir varm är viktigt.
 • Material och hållbarhet
  Undersök materialet som skidbyxorna är tillverkade av och deras hållbarhet. Slitstarka material och förstärkta zoner, särskilt på utsatta områden som knän och nedre delen av byxorna, kan förlänga livslängden på dina skidbyxor och ge dig mer värde för pengarna.

Hängslen eller inte?

Frågan om att ha hängslen på skidbyxor eller inte är en personlig preferens som vad man själv gillar mest. Hängslen på skidbyxor kan ha fördelar för vissa skidåkare:

 1. Bättre passform och stabilitet: Hängslen hjälper till att hålla skidbyxorna uppe, särskilt när du är aktiv och rör dig mycket under skidåkning. Detta kan förhindra att byxorna glider ner och ger en mer bekväm passform.
 2. Extra skydd mot snöintrång: Hängslen kan förhindra snö från att tränga in i byxorna om du skulle ramla eller hamna i djup snö, vilket kan vara särskilt viktigt under off-pist-åkning.
 3. Justeringsmöjligheter: Många hängselsystem är justerbara, vilket gör det möjligt för skidåkare att anpassa passformen efter sina preferenser och kroppsform.

Vissa skidåkare föredrar dock att inte ha hängslen eftersom de vill ha en mer ledig passform och enklare på- och avtagning av byxorna. Det kan också vara en fråga om personlig stil och komfort.

Hur man underhåller och förvarar skidbyxor rätt

Här är några tips om underhåll och hållbarhet när det gäller skidbyxor för dam, skidbyxor för herrar underhåller man på precis samma sätt:

 • Rengöring och tvätt: Skidbyxor blir ofta smutsiga under skidåkningen, och det är viktigt att tvätta dem regelbundet. Följ alltid tillverkarens tvättinstruktioner noggrant för att undvika att skada de vattentäta och andningsbara materialen. Använd ett lätt tvättmedel och undvik sköljmedel som kan försämra vattentätheten.
 • Impregnering: Efter ett tag kan vattentäta skidbyxor förlora sin förmåga att stöta bort vatten. För att förlänga deras vattentäta egenskaper kan du använda ett impregneringsmedel som är speciellt utformat för skidkläder. Detta hjälper till att återställa och förbättra byxornas vattentäthet.
 • Förvaring: När skidåkningssäsongen är över är det viktigt att förvara dina skidbyxor på rätt sätt. Tvätta och torka dem ordentligt innan du lägger dem bort för lagring. Förvara dem på en sval och torr plats, borta från direkt solljus och värme.
 • Reparationer: Om dina skidbyxor skadas under skidåkningssäsongen är det en bra idé att laga dem istället för att köpa nya direkt. Många tillverkare erbjuder reparationssatser som gör det enkelt att fixa mindre skador på tyget eller dragkedjor. Genom att reparera istället för att ersätta minskar du ditt avfall och sparar pengar.
 • Hållbarhet: När du väljer skidbyxor är det också viktigt att överväga deras hållbarhet. Välj märken och produkter som är kända för att använda högkvalitativa material och som tar hänsyn till miljön i sin tillverkningsprocess. Hållbara skidbyxor är oftast mer kostnadseffektiva på lång sikt eftersom de varar längre och minskar behovet av att köpa nya.

Material på skidbyxor

Skidbyxor kan tillverkas av olika material beroende på deras specifika användningsområden och egenskaper. Här är några vanliga material som används i tillverkningen av skidbyxor:

Syntetiska material

Många moderna skidbyxor är tillverkade av syntetiska material som polyester, nylon eller polyamid. Dessa material är kända för sin vattenavvisande förmåga och slitstyrka. De är lätta och torkar snabbt, vilket är viktigt när du utsätts för snö och väta.

GORE-TEX

GORE-TEX är ett membranmaterial som används i högkvalitativa skidkläder, inklusive skidbyxor. Det är vattentätt och samtidigt andningsbart, vilket hjälper till att hålla dig torr och bekväm under olika väderförhållanden.

Softshell

Softshell-skidbyxor är tillverkade av ett stretchigt och andningsbart material som ger dig rörelsefrihet och komfort. De är oftast vattenavvisande och vindtäta, men inte i lika hög grad som hårdskaliga skidbyxor.

Bluesign

Bluesign är en standard för hållbar produktion inom textilindustrin. Skidbyxor som tillverkas med bluesign-certifierade material är mer miljövänliga och produceras med fokus på hållbarhet.