fällkniv hero

Bäst i test: bästa fällkniven 2024

Att hitta den bästa fällkniven för rätt användningsområde kan vara svårt. Men det är viktigt att köpa rätt. Vi har recenserat och sammanställt de bästa fällknivarna för olika användningsområden. Nedan är resultatet.

Vi använde i många år slöa knivar hemifrån när vi skulle ut i skogen. Efter en tur tyckte vi att det var nog med otympliga och slöa knivar, så vi bestämde oss för att köpa den bästa fällkniven vi kunde hitta. Vi är väldigt petiga av oss och vill alltid ha det bästa, gärna till ett bra pris. Till slut hittade vi PXL, fällkniven som är bäst i test.

Hunter Pro M (bäst i test)

5/5

PXL (högsta kvalité)

5/5

Mini Griptilian Hollow Ground (liten)

5/5

Duiker Three Blade (multi)

4.5/5

Flip Knife (billig)

4/5

Gevir Duo

3.5/5

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

De 6 bästa fällknivarna

1. Hunter Pro M – bäst i test

Hunter Pro Fällkniv

Hunter Pro M är fällkniven som blev bäst i test. Med sin sköna passform och fantastiska kvalité på bladet är Hunter Pro M den bästa fällkniven all-around. Hunter Pro M är en stark och rejäl fällkniv som används i alla typer av scenarion. Kniven har ett lanyard-hål som gör att du enkelt kan flippa upp bladet eller fästa ett snöre i det. Bladet är starkt och vasst samt fastnar i ett låst läge när det är fullt utvecklat.

Passar dig som: Söker en kniv som du kan lita på av högsta kvalité.

Fördelar

Starkt och vasst blad

Ergonomiska hällor

Lång livstid

Nylånhölster följer med

Nackdelar

2. PXL – premiumvalet

bästa fällkniven allround

PXL fällkniv är den bästa fällkniven all-around. PXL kommer att bli den ända fällkniven du behöver flera år framåt. Den är en modern och lite större fällkniv som kan användas till allt. Bladet är rostfritt och tillverkat i laminerat pulverstål vilket betyder att bladet håller skärpan väldigt bra. Även skaftet är tillverkat i rostfritt stål. Låsningen av bladet är av typen liner-lock, du kan därför stänga och öppna fällkniven smidigt med en hand.

För övrigt är fällkniven bastant och stabil, skön att använda och håller hög kvalité. Vi har själva denna fällkniv och använt i flera år nu, lika bra som ny fortfarande.

Passar dig som: Söker en stabil fällkniv med hög kvalité som kan användas till allt.

Fördelar

Stabil

Rostfritt blad & skaft

Sylvasst blad

Håller hög kvalité länge

Nackdelar

Dyr

3. Mini Griptilian Hollow Ground – bästa minsta fällkniven

bästa minsta fällkniven

Mini Griptilian Hollow Ground är den bästa minsta fällkniven på marknaden. Med en ihopfälld längd på endast 98mm och en fullt utvecklad längd på 172mm så är denna fällkniv väldigt smidig att ha med sig. Bladet är vasst och håller sig vasst länge. Kniven har ett ergonomisk grepp som gör det enkelt att få kraft till enkelt skära igenom hårda ting.

Passar dig som: Söker en liten fällkniv med vasst blad.

Fördelar

Väldigt liten

Starkt och vasst blad

Ergonomiskt skaft

Nackdelar

4. Duiker Three Blade Knife – bästa fällkniven multifunktionell

Duiker Three Blade Knife är den bästa multifunktionella fällkniven. Den har tre stycken olika blad, ett rakt vasst blad, ett flå blad och ett sågtandat blad som också kan användas som skruvmejsel. Med sin ergonomiska passform för din hand och snygga design, är detta en favorit hos oss.

Passar dig som: Har i tanke att utföra flera olika saker med kniven.

Fördelar

Många blad

Ergonomisk passform

Rostfritt stål

Bra för olika scenarion

Nackdelar

Otymplig

17cm lång

5. Flip Knife – bästa fällkniven budgetval

Flip Knife Billig Fällkniv

Flip Knife är den bästa fällkniven när man har en mindre budget. Denna fällkniv rankas som den mest populära fällkniven till bästa pris. Det är en liten och smidig fickkniv med slitstarkt handtag. Den har ett blad av rostfritt stål, vilken passar bra till olika utomhusaktiviteter.

Passar dig som: Söker en billig fällkniv men till bra kvalité.

Fördelar

Stabil

Liten

Mycket billig

Nackdelar

Fjädern till flip-funktionen kan bli dålig

6. Gevir Duo – bästa fällkniven prisvärd

Gevir Duo Prisvärd Fällkniv

Gevir Duo är den bästa fällkniven med ett bra pris. Det är en mindre fällkniv med två stycken blad som används i olika scenarion. En knivslida ingår och den passar bra i din jackficka eller ryggsäck. Båda bladen är väldigt vassa och fungerar i de mesta sammanhang. Skön att hålla i.

Passar dig som: Söker efter en fällkniv som är prisvärd men ändå av väldigt hög kvalité.

Fördelar

Två blad

Prisvärd

Vassa blad

Knivslida ingår

Nackdelar


fällkniv fast i stubbe

Saker att tänka på innan du köper en fällkniv

 • Fällknivens stål
  En viktig faktor i att kniven håller sig fräsch och ren är fällknivens stål. Det är väldigt viktigt att det är rostfritt, annars kryper rosten fram efter bara ett par veckor. Som tur är så har de flesta fällknivar rostfritt stål.
 • Vikt och storlek
  Att ta med sig en fällkniv när du skall jaga eller utöva andra aktiviteter skall vara smidigt. Kolla därför vilken storlek kniven är utfälld och nedfälld, det är bra om den får plats i fickan eller jackfickan.
 • Låsning på bladet
  Det finns olika låsningar på fällknivens blad., t.ex lines lock och lock backs. Se till att veta vad för typ av låsning som passar dig. Mer om vilka typer av låsningar det finns längre ner.
 • Typ av egg
  Det finns flera olika typer av eggar på fällknivens blad. Man använder olika typer av eggar för olika ändamål.

Vad för typer av låsningar finns det för fällknivar?

Det finns olika låsningar på en fällkniv, alltså hur en kniv kommer att agera när bladet är fullt utvecklat. Det är bra att ha koll på de olika låsningarna, så man inte köper en kniv som agerar fel. De två mest populära är Liner locks och Lock backs.

 • Line locks
  Liner locks, eller frame locks som det också heter är en låsmekanik på fällkniven som fungerar genom att kniven har en platta i hård metall i mitten. Denna metallbit hjälper till med att fälla ut och in kniven, samt låser bladet i fullt utfällt läge. De flesta liner lock knivar kan öppnas med en hand, vilket kan vara smart i vissa lägen.
 • Back locks
  Lock back är en populär låsmekanik där man fäller ut kniven genom ett tryck längst upp på skaftet. Detta ger kniven en stor säkerhet. Dessa knivar är oftast ganska tjocka, då låset är större än vanligt. Se också till att testa låset efter ett tag av användning då det har en tendens att släppa.
 • Slip joints
  Slip joint är den ända mekanik där inte kniven kan låsas. Fällkniven kan fällas ut när som helst utan tryck. Jag föredrar helst inte denna typ av mekanik, då det kan innebära fara.
 • Button lock
  Denna låsmekanik fungerar som den låter. Bladet fälls ut och in med hjälp utav en knapp på handtagets sida.

Storlek på fällkniven

Fällknivens storlek är viktigt att hålla kolla på. Det finns fällknivar i många olika storlekar och vikt, vissa får plats i din ficka och är lättillgängliga. Medans vissa är större och behöver läggas i väskan.

När vi köper en ny fällkniv letar vi efter de som inte överskrider en ihopfälld längd på mellan 13-15cm. Detta brukar stå under produktinformation. Är det dock så att du köper en stor fällkniv, så kan det vara bra att förvara den säkert. Tips är att förvara den i en mindre packpåse.

Olika bladtyper på en fällkniv

Det finns en del olika typer utav blad som fällknivar kan ha, dessa används vid olika scenarion. Här är de populäraste bladtyperna.

 • Klassisk
  Även fast detta är den vanligaste bladtypen så hittas den inte så ofta på friluftsknivar.
 • Trailing point
  Denna bladtypen har ett lite böjt blad med krökt spets. Passar bra till att rensa fisk då man gör långa drag.
 • Clip point
  Clip point är en bladtyp där en del av bladet är urklippt. Denna bladtyp passar bra till att sticka hål i saker.
 • Drop point
  En vanlig bladtyp inom friluftsknivar. De fyra knivarna jag listade har alla drop point som bladtyp.

Vanliga frågor om fällknivar

Hur mycket kostar en fällkniv?
Allt mellan 199-3000kr, beroende på vilket märke, material och funktion de har.

Vilken fällkniv passar en nybörjare?
Den första friluftskniven jag köpte var Flip Knife, en väldigt billig kniv med hög kvalité.

Behöver jag en fällkniv när jag vandrar?
Det är inget måste, men det underlättar mycket. Man använder de inte bara till när man lagar mat.