Tält 3 personer hero

Bäst i test: Tält 3 personer

Att hitta det bästa tältet för 3 personer är inte det enklaste, speciellt när man gör det via internet. Man vill att tältet skall vara av hög kvalité, vara rymligt och väga lite men samtidigt inte kosta en förmögenhet. Det är här vi kommer in och hjälper er. Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa tremannatälten för olika scenarion.

Vi har till exempel kikat på det bästa tremannatältet overall, det mest prisvärda, det lättaste och premium varianten. Bara för att det skall finnas ett tält för alla läsare. Fortsätt läsa för att ta del av vårat test.

Översikt: Tält 3 personer bäst i test

Bergans Hardangervidda 3-pers Tent (testvinnare)

5/5

Urberg 3-person Tunnel Tent G5 (billigt)

4.5/5

Hilleberg Keron 3 GT (premium)

5/5

Sydvang Skaring 3P Ultralight (ultralätt)

5/5

MSR Elixir 3

(kupoltält)

4.5/5

Bäst i test: Bergans Hardangervidda 3-pers Tent

Vikt: 3.4kg
Typ: Tunneltält

Detta tunneltält från Bergans har vi utsett till vår testvinnare för tremannatält. Bergans är kända för sin höga kvalitet och denna modell är inget undantag. Detta tält är inte bara rymligt nog att rymma tre personer bekvämt, det är även mycket lätt att bära med sig. Detta gör att Hardangervidda 3-pers Tent passar utmärkt till längre vandringsturer.

En av detta tälts mest imponerande egenskaper är ytterduken. Tillverkad av silikonbelagd ripstop nylon så är den både skyddande och mycket lätt. Den ger ett starkt försvar mot både väder och vind, något som kan behövas om man är tältar i ruskigt väder.

Med en totalvikt på endast 3,4 kg är detta tremannatält lätt att bära med sig. Dessutom är det inte bara lätt, det är också stabilt och går snabbt att slå upp. Tältets smarta konstruktion bidrar till dess överlägsna stabilitet. Tältets vattenpelare på ytterduken ligger på 3000mm, vilket innebär att du kan känna dig trygg även under kraftiga och långa regnskurar. Och golvet? Med en vattenpelare på hela 5000mm så kommer ni aldrig behöva oroa er för att vatten skall läcka in.

 • Testvinnare
 • Hög vattenpelare
 • Enkelt att sätta upp
 • Låg vikt
 • Stor absid
 • Mycket rymligt

Billigt tremannatält: Urberg 3-person Tunnel Tent G5

Vikt: 3.4kg
Typ: Tunneltält

Urbergs egna modell 3-person Tunnel Tent G5 är det mest prisvärda tremannatältet på marknaden just nu. Det är ett rymligt och stabilt tunneltält med en totalvikt på 3.4kg, precis lika tungt som vår testvinnare Hardangervidda, men billigare. Detta tält är anpassad utifrån 3 av våra säsonger, vår, sommar och höst. De flesta billigare tält är endast anpassade för en säsong, så detta är som vi tycker är mycket positivt med 3-person Tunnel Tent G5. Tältet har en stor absid där man kan placera sin packning och annat som man inte vill ha liggandes i sovdelarna.

Innertältet kan, om man vill, kopplas bort från yttertältet. Detta kan vara användbart om man endast vill ha med en av de eller om man vill dela på tältets vikt. Då kan din kompanjon ta yttertältet i sin vandringsryggsäck och du innertältet i din. Tältet är mycket enkelt att sätta upp med hjälp av de färgkodade tältstängerna. Använder du detta tält under sommarmånaderna så tältets ingång försedd med myggnät, detta myggnät är en riktig räddare när myggen tittar fram. Med hela 10.000mm vattenpelare på golvet och 3000mm på ytterduken så behöver ni heller inte oroa er för att vatten skall läcka in.

Med allt detta sagt så förstår ni nog varför detta är det mest prisvärda tältet för 3 personer just nu.

 • Mycket prisvärd
 • Lättvikt
 • Stor absid
 • Rymligt
 • Hög vattenpelare
 • Stabilt

Premiumvariant: Hilleberg Keron 3 GT

Vikt: 4.9kg
Typ: Tunneltält

Hilleberg Keron 3 GT är ett lyxtält i tältvärlden. Hilleberg är mycket kända för sina tält av högsta kvalité och hållbarhet. Ett sådant här tält räcker hela livet ut och lite till. Keron 3 GT är ett mycket rymligt tält som också är extremt kraftfullt. Detta tält klarar av alla säsonger med råge på grund av materialet i yttertältet, Kerlon 1800. Detta material är otroligt slitstarkt och tåligt. Det ska till mycket om Kerlon 1800 skall gå sönder. Det är tillverkat av Hilleberg och kan endast hittas i deras utmärkta tält.

Keron 3 GT är alltså mycket rymligt, har en stor absid och är hyfsat enkelt att resa. Det passar bra till camping men också långa fjällvandringar i snörika områden. Tältets ventilationssystem fungerar lika bra på vintern som på sommaren. Båda tältgavlarna har stora ventiler högt upp i taket som går att justera inifrån absiden. Något vi gillar extra mycket med Keron 3 GT är att det finns dubbla absider. Detta gör att man har ett extra förvaringsutrymme eller att man kan laga mat i ena absiden och förvara packning i andra.

På tala om vattenpelare så slår Hilleberg Keron GT 3 våran förra recension Urberg 3-person Tunnel Tent G5 med råge. Golvet har hela 20.000mm vattenpelare och ytterduken har 5500mm, man skulle nästan kunna tälta på havets botten med denna höga vattenpelare. Så ni behöver inte oroa er för vattenläckor. Ni förstår nu varför Hillebergs tält är premiummodeller av högsta klass.

 • Premiummodell
 • Hög vattenpelare
 • Mycket rymligt
 • Två absider
 • Kerlon 1800
 • 4 säsonger

Ultralätt tremannatält: Sydvang Skaring 3P Ultralight

Vikt: 2.5kg
Typ: Tunneltält

Det välkända outdoor märket Sydvang har gjort det igen. Med sitt ultralätta tremannatält Skaring 3P Ultralätt så behöver man inte oroa sig för tung packning på vandringsturen. Denna modell står ut med sin innovativa design och genomtänkta funktioner. Detta gör den till ett idealiskt val för vandrare som vill ha komfort och hållbarhet utan att addera onödig vikt till packningen.

Skaring 3P är ett tunneltält med mycket utrymme och smarta funktioner i tältet så som torklinor i absiden och förvaringsfickor runtom tältet. Utöver det är tältet utrustat med en rymlig absid som erbjuder tillräckligt med utrymme för förvaring av packning och utrustning. Även materialet för detta tält är högklassigt, likt Hilleberg Keron 3 GT. Med nylonväv och tältbågar från DAC är det designat för att klara av de mest utmanande väderförhållanden. Oavsett om det är solsken, vind eller regn kan du vara säker på att detta tält kommer hålla dig skyddad.

En annan smart funktion är dess justerbara ventilation med myggnät. Den kan lätt justeras från innertältet eller absiden och kan även stängas helt om så önskas. Tältets uppsättning är också väldigt smidig, dels genom de färgkodade tältbågarna och genom att både inner- och yttertält reses samtidigt. Att man kan resa inner och yttertältet samtidigt skyddar även mot regn som kan uppkomma under tiden, något vi tycker är mycket bra.

 • Ultralätt tremannatält
 • Tar inte mycket plats
 • Bra ventilation
 • Reflekterande stormlinor
 • Starka tältbågar
 • Rymligt

Kupolmodell: MSR Elixir 3

Vikt: 2.6kg
Typ: Kupoltält

När det kommer till kupolformade tremannatält, står MSR Elixir 3 i en klass för sig. Detta lättviktiga, kupolformade tält är perfekt för alla som söker en rymlig och pålitlig sovplats för sina äventyr, oavsett om det handlar om vandring eller camping.

En av Elixir 3:s starkaste fördelar är dess otroliga mångsidighet. Tack vare sin robusta konstruktion så är detta tält perfekt för alla typer av aktiviteter från vandring till kanotfärder. Dessutom, med sin förmåga att stå fristående lite överallt så ger det en ytterligare flexibilitet i terrängen. Tältets design ger en generös höjd och tillräckligt med utrymme för upp till tre vuxna. Detta gör det till ett bekvämt val för grupper eller familjer på tre som vill ha gott om utrymme när de campar.

Trots dess många fördelar kan MSR Elixir 3 ha lite begränsad ventilation jämfört med vissa andra tält, vilket kan vara viktigt att tänka på om man använder tältet under de varmaste sommardagarna.

 • Kupolformat
 • Lättvikt
 • Enkelt att resa
 • Fristående
 • Generös höjd i tältet

Ett grönt tremannatält ute på en åker

Att tänka på innan man köper ett tremannatält

 • Typ av tält
  Vilket typ av tält man skall ha är en mycket viktig punkt att tänka igenom. Det finns två populära tält typer, tunneltält och kupoltält. Tunneltält är avlånga i modellen och passar generellt bäst för kortare vandringsturer eller campingturer, då de är lite tyngre i vikten kontra kupoltält. Kupoltält är runda i formen och passar bra till längre vandringsturer då de ofta har en lätt vikt. Så se till att noga läsa på vilket typ av tält du behöver.
 • Vikten
  Skall du ut på längre vandringsturer på fjället eller endast campa på tomten eller på en camping? Det är en fråga man bör ställa sig innan man köper ett tremannatält. Vid längre vandringsturer vill man ha ett ultralätt tält, till exempel Sydvang Skaring 3P Ultralight som vi recenserat. Ska man inte röra på sig så mycket går det bra med ett lite tyngre men rymligare tält så som Hilleberg Keron 3 GT.
 • Vattenpelare
  Hur hög vattenpelare kommer man att behöva? Vattenpelare är måttet på hur vattentåligt tältets ytterduk och golv är. Skall man tälta mycket på hösten är det smart att välja ett tremannatält med lite högre vattenpelare då det tenderar att regna en del. Under sommarmånaderna kan man dock ha ett tält med lägre vattenpelare.
 • Vilka säsonger
  Hur många säsonger man vill tälta är också en viktig punkt. Har man tänkt att tälta under alla våra 4 säsonger så bör man investera i ett tält för 3 personer som klarar av dessa. Det är inte alla som gör det så kolla därför noga och välj tält därefter. Tält som klarar alla våra årstider brukar oftast vara lite dyrare.

Kupol eller tunneltält?

Valet mellan ett kupoltält och ett tunneltält beror mestadels på vad du planerar att använda tältet för och vilka funktioner som är viktigast för dig. Båda typerna har sina fördelar och nackdelar.

Kupoltält

Kupoltält är ofta fristående, vilket innebär att de kan flyttas runt innan de förankras, vilket kan vara praktiskt om du behöver justera tältets position. De tenderar också att ha en högre topphöjd vilket kan ge mer rörelseutrymme. Kupoltält är också oftast mer stabil i hård vind tack vare sin strukturella design. De kan dock vara tyngre än tunneltält och tar generellt upp mer plats.

Tunneltält

Tunneltält har vanligtvis en längre och smalare design vilket kan ge mer sovutrymme och förvaringsutrymme. De har också ofta en större absid vilket kan vara praktiskt för förvaring. Tunneltält är ofta lättare än kupoltält och tar mindre utrymme när de packas ner vilket kan vara en fördel för de som planerar längre vandringsturer. De kräver dock mer noggrann förankring och kan vara mer känsliga för starka vindar om de inte är korrekt uppställda. Tips är att ställa upp den korta sidan mot vinden så långsidan inte tar all vind.

Hur hög vattenpelare behöver man?

Vattenpelaren anger tältets vattentäthet och mäts i millimeter (mm). Ju högre värde, desto mer vattentätt är materialet. När du väljer ett tält bör du överväga under vilka väderförhållanden du kommer att campa mest.

För det mesta anses ett tält med en vattenpelare på 1 000mm vara tillräckligt vattentätt för att stå emot lätt till måttlig regn. Men om du planerar att campa i områden där kraftigt regn är vanligt, bör du överväga ett tält med en högre vattenpelare runt 2000 och mer.

Tältgolvet är oftast utsatt för mer vatten än yttertältet, på grund av markfuktighet och trycket från människor som rör sig inne i tältet. Därför är det ofta bra om golvet har en högre vattenpelare, kanske runt 3 000 – 5 000mm. Nedan kommer en tabell med rekommenderad vattenpelare:

VäderförhållandenVattenpelare yttertältVattenpelare golv
Lätt regn1 000 – 1 500 mm2 000 – 3 000 mm
Måttligt till kraftigt regn1 500 – 2 000 mm3 000 – 4 000 mm
Kraftigt regn och stormÖver 2 000 mmÖver 4 000 mm
SnöÖver 2 000 mmÖver 4 000 mm
Tabell över rekommenderad vattenpelare kontra väderförhållande

Vanliga frågor om tremannatält

Vad kostar ett tremannatält?

Ett tremannatält kostar allt mellan 2000-15.000kr beroende på märke, material och egenskaper på tältet.

Vilket är det bästa tremannatältet?

Enligt oss så är Bergans Hardangervidda 3-pers Tent helt klart det bästa tremannatältet just nu. Det har alla egenskaper och material som en premium modell fast till ett billigt pris.