Bäst i test: 6 packpåsar för vandring – [2024]

Packpåsar, eller drybags som de också kallas, är händiga att ha med sig när man skall ut i friska luften och vandra. Packpåsar används när skydda din utrustning från att bli blöt. Men kan även användas som ett sätt att sortera din packning. Det finns flera olika typer av packpåsar, som används för olika situationer. Dessa kan vara att packa ner sina kläder, tarp, elektronik eller ett helt enmanstält. Vi har stenkoll på dessa och hjälper dig med att välja rätt packpåse.

Urberg Drybag Set

5/5

Exped Fold Drybags 4 pack

5/5

Osprey Ultralight Drysack 30L

5/5

Pack-it Compression Set

4.5/5

Exped Fold-Drybag First Aid

4.5/5

Ultralight Packing Cube Small

4/5

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

Att använda packpåsar kommer att bli till ett måste förr eller senare om man vandrar mycket. De hjälper till med att organisera din packning, skydda den mot vatten och ge dig mer utrymme för annan packning. Därför vill vi hjälpa er med att välja rätt packpåsar för rätt situationer.

1. Urberg Drybag Set – bäst i test

packpåse bäst i test

Egenskaper: 100% vattentäta, rullöppning
Kapacitet: XS-L

Urberg Drybag Set är de packpåsar som blev vinnaren i vårat test. I detta kit får man 6 stycken vattentäta och väldigt slitstarka packpåsar. Påsarna är tillverkade i ett lite tjockare Ripstop Nylon vilket ger en längre livslängd och ökar vattentätheten. Detta packpåsar passar perfekt till vandringen, campingturen eller olika resor.

Fördelar

Vattentäta

Slitstarka

Alla storlekar

Prisvärda

Nackdelar

2. Exped Fold Drybags BS 4 Pack – bästa starter-kit

Bästa packpåsen

Är dessa slut? Kika in liknande Urberg Drygbag Set.

Egenskaper: 100% vattentäta, rullöppning

Kapacitet: XS-L.

Exped Fold Drybags BS 4 pack är de bästa packpåsarna att köpa som ett starter-kit. Dessa passar perfekt för dig som inte har några packpåsar sedan innan men vill ha en bra grund. Du kan senare köpa på dig andra varianter också. I detta paketet får du fyra stycken påsar, i olika storlekar och olika färger. De är fullt vattentäta packpåsar. Storlekarna är från XS till L. Ett annat populärt starter-kit är Urberg Drygbag Set, också värt att kolla in.

Fördelar

Vattentäta

Enkela att organisera med

Alla storlekar

Prisvärda

Nackdelar

3. Osprey Ultralight DrySack 30L – bästa vattentäta packpåsen

Vattentät packpåse

Egenskaper: 100% vattentät, rullöppning

Kapacitet: 30L

Osprey Ultralight DrySack är den bästa vattentäta packpåsen. Denna packpåse är tillverkad av silikonbehandlad ripstop-nylon och är utformad för att hålla din packning torr till 110%. Allt material är vattentätt och även alla summar. Här kommer ingen vatten in. Den finns i många olika färger vilket hjälper dig med att organisera packningen i din ryggsäck. Osprey Ultralight DrySack har även högst betyg av alla packpåsar på Outnorth.

Fördelar

Många olika färger

100% vattentät

Rip-stop material

Prisvärd

Finns i olika volymer

Nackdelar

4. Pack-it Compression Sac Set M/L – bästa genomskinliga packpåsen

Genomskinlig packpåse

Egenskaper: Genomskinlig, kompression

Kapacitet: 6 L (medium), 13 L (large)

Pack-it Compression Sac Set är den bästa och enda packpåsen som är genomskinlig. Dessa packpåsar är genomskinliga och har även egenskaper för att bli komprimerade. Du kan få ner din packvolym med 80% om du använder dessa. Det blir enklare att hålla reda på din packning eftersom de är genomskinliga. De går att använda flera gånger.

Fördelar

Genomskinliga

Enkelt att hålla ordning med

Komprimerande

Nackdelar

Inte vattentäta

5. Exped Fold-Drybag First Aid S – bästa First Aid packpåsen

First Aid packpåse

Egenskaper: Vattentät, bra design, rullöppning

Detta kan vara den viktigaste packpåse att ha med på en vandring. En olycka kan hända dig eller dina vänner och då är det packpåsens design har en betydande roll. Jag har själv köpt denna och har alltid med den på längre såsom kortade vandringar. Tydlighet är viktigt i stundens hetta.

Fördelar

Vattentät

Bra design

Nackdelar

6. Ultralight Packing Cube Small – billigaste packpåsen

packpåse gul

Egenskaper: Vävt bärhandtag

Här har vi en riktigt billig packpåse för dig som är en sparare. Denna packpåsen är mest till för att förvara vattentåliga grejer i, då den inte är vattentät. Fungerar perfekt att lägga ner en termos, lite bestick m.m.

Fördelar

Lätt (15g)

Nackdelar

Inte vattentät

Ingen rullöppning


Två personer som vandrar

Saker att tänka på när du köper packpåsar för vandring

 • Olika färger
  Se till att köpa packpåsar som är av olika färger. Detta kommer att hjälpa dig massvis när du skall packa upp, då vet du vad som ligger i vilken påse. För att underlätta ännu mer så kan du köpa genomskinliga packpåsar eller märka de med en tejpbit och text.
 • Vattentäta
  Alla packpåsar görs inte utav vattentätt material. Vissa skall inte vara vattentäta eftersom de har en annan funktion. Därför är det viktigt att först kolla om packpåsen är vattentät, om det är vad du letar efter.
 • Volymen
  Se till att du köper en packpåse med rätt volym, så du får i allt du hade tänkt dig. Är du osäker på hur mycket volym du behöver så är mitt tips att testa fyll vanliga plastpåsar tills allt är fyllt. Då kan du enkelt räkna hur många liters packpåse du behöver.
 • Våga investera
  Packpåsar har en lång livstid och du kommer att använda de flitigt. Mitt tips är att köpa start-kit:et och sedan över tid fylla på med påsar som du saknar.

Hur packar man en ryggsäck med packpåsar inför vandring?

Det kan vara svårt att organisera all packning på ett smart sätt. Så rätt saker är tillgängliga när man väl behöver de. Därför är det viktigt att innan man börjar packa, tänka ut en liten plan för vad som kommer att behöva vara lättillgängligt och inte. En bra grundregel att ha med sig är att alltid packa ner sovsäck och sovmaterial längst ner i vandringsryggsäcken. De kommer du aldrig att behöva mitt på dagen när du vandrar. Glöm inte att packa sovmaterial i vattentäta packpåsar, för att inte få en chock när du skall gå och lägga dig.

I mitten är det smart att packa ner alla kläder och tillbehör, såsom extra mössa, vantar och strumpor. Denna del tar upp en del av väskan, så packa varsamt och se till att komprimera din packpåse så mycket det går. Även dessa packpåsar bör vara vattentäta.

Längst upp i väskan packas saker som skall vara lättillgängliga. Vilka dessa saker är bestämmer du själv. Vi brukar alltid packa First Aid påsen här. Ifall du behöver du mer information om hur du packar din vandringsryggsäck på ett smart sätt så har Beredd djupdykt i detta.

Kan man tvätta packpåsar?

Det korta svaret är Ja, du kan tvätta dina packpåsar. Enklaste sättet är att tvätta de för hand med vatten och sedan låta de lufttorka.

Vanliga frågor om packpåsar:

Vad kostar ett par packpåsar?
Allt mellan 100-900kr, beroende på vilket märke, material och funktion de har.

Finns det genomskinliga packpåsar?
Ja, det finns det! Dessa packpåsar gör det enkelt att hitta vad man vill få fram.

Varför bör packpåsar vara i olika färger?
Det blir då enklare att kunna organisera sin packväska och att veta i vilken påse man lagt viss packning.