Bästa pjäxorna hero

Bäst i test: 6 Bästa Pjäxorna [2024]

Att hitta den bästa pjäxan för just ditt användningsområde kan vara en stor utmaning. Det finns så många olika och det är flera parametrar som skall stämma in. Men det är viktigt att köpa rätt par. Vi har recenserat och sammanställt de bästa pjäxorna för olika användningsområden.

I flera år använde vi ett par pjäxor som inte passade oss och vår åkning. Vi bestämde oss för att grundligt analysera och hitta de bästa pjäxorna för oss och vår åkning. Då vi är petiga med kvalité och pris så vill vi alltid hitta de mest prisvärda pjäxorna som håller hög kvalité. Till slut hittade vi K2 Skis egna pjäxa BFC 100 Gripwalk som vi valde att köpa hem, och wow. En bekväm och varm pjäxa som sitter otroligt skönt. Fortsätt läsa för fler recensioner av pjäxor.

K2 Skis Men's BFC 100 Gripwalk (herr)

5/5

K2 Sports Women's Anthem 95 BOA (dam)

5/5

Salomon Junior Team T3 (barn)

5/5

Nordica Women's The Cruises S (breda fötter)

4.5/5

Nordica Sportmachine 3 90 (hög vrist)

4.5/5

Technica Mach Sport HV 75 GipWalk (budgetvariant)

4/5

1. Salomon Men’s Shift Pro 120 AT

Bästa pjäxor för herr

Bästa pjäxa herr

Salomon Men’s Shift Pro 120 AT är en pjäxa av hög kvalité med många praktiska funktioner. Pjäxan har en robust konstruktion med en 100mm BFC-krage som ger extra stöd och komfort i backarna. Pjäxans insida är värmeisolerad och har en justerbar spänning, så den kan anpassas efter hur hårt du vill att den skall sitta. De mjuka foderskikten ger en bekväm passform och skyddar fötterna mot kylan. Man ser nästan på pjäxan att den håller hög kvalité rakt igenom.

Vad som verkligen skiljer denna pjäxa från andra är den avancerade tekniken. K2 har använt sin Powerfuse SpYne-teknik för att förbättra pjäxans respons och precision på backen. Detta gör det enklare att hantera svåra backar och hålla kontroll över din hastighet. Om du är ute efter en pjäxa för herr som kommer att hålla dig bekväm och säker på backen, är denna pjäxan ett utmärkt val.

Fördelar

 • Mycket bekväm
 • Bred
 • Flera storlekar
 • Varm & Bekväm
 • Stabil
 • Powerfuse spYne-teknik

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. K2 Sports Women’s Anthem 95 BOA

Bästa pjäxor för dam

Bästa pjäxor dam

Vikt per pjäxa: 1.8kg

K2 Sports Women’s Anthem 95 BOA är ett par mycket högkvalitativa skidor för dam. Dessa skidor har en unik kombination av styrka, komfort och prestanda, vilket gör dem till ett utmärkt val för skidåkare på alla nivåer. Designen på skidorna är mycket snygg och modern med en kombination av svart och rosa färg som ser kommer att se fräck ut i skidbackarna. Materialet som används är av högsta kvalitet och säkerställer en lång livslängd och hållbarhet.

Komforten i dessa pjäxor är även den utmärk. De har en förstklassig vaddering som ger en mjuk känsla när man åker, samtidigt som man har stöd och stabilitet där det behövs. Pjäxorna har också justerbara spännen som gör det lätt att få en perfekt passform.

Pjäxans prestanda är inget annat än hög. Den har en GripWalk-sula som ger en stabil koppling till skidorna, samtidigt som man har full kontroll över dem. GripWalk är en gummisula som kombinerats med plastplattor i tå och häl för att dels ge bättre kraftöverföring men också för att säkra att bindningen löser ut korrekt vid ett fall då gummit skapar oönskad friktion. Dessa skidor är också lätta och manövrera vilket gör dem lättare att använda och åka med.

Fördelar

 • Mycket skön
 • Bred
 • Varmfodrad
 • Stabil
 • Powerfuse spYne-teknik

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Salomon Junior Team T3

Bästa pjäxor för barn

Bästa pjäxor barn

Vikt per pjäxa: 1.2kg

Salomon Junior Team T3 är en utmärkt pjäxa för barn. Den har en robust konstruktion med en flexibel tredelad koppling för bättre prestanda och komfort på backen. Pjäxan är värmeisolerad med mjuka foderskikt för att hålla fötterna varma och bekväma. Dessutom har pjäxan en praktisk loop för enkel på- och avtagning.

Vad som verkligen skiljer Salomon Junior Team T3 från andra skidstövlar för barn är den unika Junior Concept-tekniken. Denna teknik är speciellt utvecklad för att stödja och skydda de unga åkarnas fötter. Det gör det möjligt för barnen att utveckla sina skickligheter och öka sin självsäkerhet på backen.

Denna pjäxa har verkligen alla de funktioner som behövs för en säker och bekväm dag i backen för ditt barn, samtidigt som den stödjer barnensutveckling. Om du letar efter en bekväm och varm pjäxa för ditt barn så är Salomon Junior Team T3 ett utmärkt val.

Fördelar

 • Varm & Bekväm
 • Enkel att sätta på
 • Hög stabilitet
 • Fräck

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Nordica Women’s The Cruises S

Bästa pjäxor för breda vader och fötter

Pjäxa bred fötter

Så, vad kan vi säga om Nordica Women’s The Cruises S? Denna pjäxan är ett utmärkt val för kvinnor med breda fötter eller vader. Den har en bred koppling och fotbädd för bättre komfort och stöd. Dess insida är värmeisolerad och har en praktisk loop för enkel på- och avtagning. När det gäller tekniken, har den en flexibel koppling som ger god respons och precision i backen. Så, om du söker en pjäxa som tar hänsyn till dina breda fötter, är Nordica Women’s The Cruises S verkligen värd att överväga.

Fördelar

 • Bred pjäxa
 • Lättsam att stiga i
 • Bekväm & Varm
 • Billig

Nackdelar

 • Kan vara svår att spänna

5. Nordica Sportmachine 3 90

Bästa pjäxor med hög vrist

Pjäxor med hög vrist

Nordica Men’s Sportmachine 3 90 är en pjäxa med hög midja, designad för män. Denna pjäxa är utrustad med en flexibel 90-graders flex, vilket gör den lämplig för lättare till medium svårighetsgrader. En av de främsta fördelarna med denna pjäxa är dess höga vrist. Den ger extra stöd och kontroll över skidan, samtidigt som det minimerar risken för skador.

Pjäxans manchett kan finjusteras för att passa dina vaders konturer vilket ger dig en mer neutral hållning och förbättrar din balans. Du kan även justera både pjäxans skal och liners för en perfekt hållning, men inget som måste göras. När det kommer till pjäxans teknik så har Nordica Sportmachine en prestanda-drivande koppling som ger bra respons och precision på backen.

Fördelar

 • Hög vrist
 • Bekväm
 • Varm
 • 90 i flex

Nackdelar

 • Svår att gå i

6. Technica Mach Sport HV 75 GripWalk

Budgetvariant

Pjäxa budgetvariant

Vikt per pjäxa: 1.6kg

Technica Mach Sport HV 75 Grip-walk är en billigare pjäxa som är utformad för kvinnor och män. Denna pjäxa har en 75-graders flex, vilket gör den lämplig för nybörjare. Viktigt att notera är att trots sitt lägre pris, har Tecnica Mach Sport HV 75 Grip-walk ändå hög kvalitet. Fotbädden är värmeisolerad och har mjuka material som håller fötterna varma och bekväma.

Denna pjäxa har en robust och stötdämpande koppling som ger dig en bekväm känsla i backarna där det är mer gupp. Vid på och avtagning av pjäxan så används dess Double Quick-Instep och Lift-Loft spännena vilket gör det extra enkelt att ta av och på den. Pjäxan använder den populära tekniken Grip-Walk för att enkelt kunna gå i pjäxorna när skidorna inte sitter på.

Så, om du är ute efter en pjäxa med en god kvalitet till ett budgetpris, är Technica Mach Sport HV 75 Grip-walk definitivt ett alternativ att överväga. Du får en pjäxa med alla nödvändiga funktioner som behövs utan att behöva betala en stor mängd pengar.

Fördelar

 • Billig men hög kvalité
 • Varm & Bekväm
 • Snygg
 • Grip-walk

Nackdelar

 • Man känner att det är en budgetpjäxa

Spår efter skidor i pudersnö

Att tänka på innan du köper ett par pjäxor

 • Passform
  Pjäxans passformen är den allra viktigaste faktorn att väga in innan du köper. Du bör alltid välja en pjäxa som är 1cm större än vad din fot egentligen är då det skall få plats med sockar och annat emellan.
 • Flex
  Pjäxor har en grad av flex, vilket anger hur mjuk eller hård pjäxan är. Du bör välja en flex som passar din skidnivå och preferenser. Om du är en nybörjare eller medelåkare, är en lättare flex bättre, medan en erfaren åkare kanske föredrar en hårdare flex. En lättare flex kan vara mellan 80-100 och en hårdare mellan 100-120.
 • Användningsområde
  Tänk på vilken typ av skidåkning du planerar att göra. Just dessa pjäxor vi recenserat är alpinpjäxor men om du till exempel planerar att åka off-pist, är en pjäxa med högre flex och bättre stötdämpning bättre lämpad.
 • Bindningen
  Bindningen är den del av pjäxan som håller skidan på plats. Du bör välja en bindning som är robust och stötdämpande för en säker och bekväm skidupplevelse.

Vad är flex på pjäxor?

Flex är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer pjäxa. Flexibiliteten på en pjäxa avgör hur den fungerar på skidorna och hur bekvämt det är att använda dem. Flexibiliteten på en pjäxa beskriver hur mycket pjäxan böjer sig vid en viss belastning och detta påverkar både kontrollen och komforten.

Det finns olika flexibilitetskategorier, som varierar från mjuk till hård. Den mjukaste kategorin är lämplig för nybörjare och unga åkare, eftersom det ger en lättare och mer rörlig pjäxa för att lära sig de grundläggande teknikerna. En hårdare pjäxa kräver mer kraft och kontroll, men ger samtidigt bättre stöd och kraftöverföring för erfarna åkare.

Flexet på en pjäxa bestäms oftast av tre faktorer:

 • Kroppsvikt
 • Skidkunskap
 • Skidstil

En lätt åkare behöver inte den samma flexibiliteten som en tung åkare och en nybörjare behöver inte samma flex som en erfaren åkare. Därför är det viktigt att välja en flexibilitet som är lämplig för din nivå och dina behov. Freeskiers behöver oftast en mjukare pjäxa, medan alpinstövlar behöver vara hårdare för att ge den nödvändiga kontrollen och stabiliteten.

Olika funktioner som kan finnas i dagens pjäxor

Moderna pjäxor har idag en mängd olika funktioner för att tillgodose skidåkares behov och preferenser. Vissa pjäxor är proppade med användbara funktioner medans andra bara har de mest nödvändiga. Detta reflekterar även priset på pjäxan. Några av de moderna funktionerna som kan hittas i dagens pjäxor är:

 1. Justerbart flexindex: Flexindex är en mätning av hur mjuk eller hård pjäxan är, och det påverkar hur enkelt eller svårt det är att böja pjäxan när man åker. Moderna pjäxor har ofta ett justerbart flexindex, vilket innebär att man kan ändra den för att matcha sin personliga preferens eller för att anpassa den till olika skidområden och förhållanden.
 2. Termo-formbart skal: Många pjäxor har nu skal som kan anpassas till användarens form på foten så att man får den bästa passformen för just sin egna fot. Termo-formbar teknik använder värme för att forma pjäxans skal och göra det mer anpassat till foten.
 3. Boa spännsystem: Boa spännsystem är en snabb och enkel lösning för att spänna och lossa pjäxorna med en liten vred på skalet. Det gör det lättare att anpassa passformen och komforten, särskilt på skidområden eller när man har pjäxorna på utanför skidbacken.

Hur man underhåller pjäxor

Det är viktigt att ta hand om sina pjäxor för att öka deras livslängd och förbättra komforten när de skall användas igen. Några tips på hur du underhåller och sköter om dina pjäxor är att noggrant efter varje skiddag torka rent de.

Förvara stövlarna på ett svalt, torrt ställe. Undvik att förvara dem i direkt solljus eller nära en värmekälla. Använd ett skovårdsmedel för att skydda materialet och hålla det friskt. Lämna inte stövlarna kvar i skidbindningen under längre perioder, detta kan orsaka onödig slitage.

Överväg att lämna in stövlarna för en professionell servicering varje säsong. Detta inkluderar rengöring, tätning av spår och justering av pjäxans flex.

De olika typerna av pjäxor

Det finns en rad olika typer av pjäxor på marknaden, alla med olika syften och funktioner. De vanligaste kategorierna inkluderar alpina pjäxor, fristilspjäxor, allmountain-pjäxor och touring-pjäxor.

Alpinpjäxor

Alpina pjäxor är designade för den mest krävande bergskörningen och är ofta de mest stötdämpade och stödjande av alla pjäxor. De är speciellt utformade för att hålla en skidåkare stabil och kontrollerad på höga hastigheter och på stora hopp och svängar.

Fristilspjäxor

Fristilspjäxor är specifikt utformade för fristilåkning, inklusive big air-hopp, rails och boxar. De är oftast lättare och mer flexibla än alpina pjäxor, med en något lägre ankelstöd för att tillåta mer frihet i rörelsen.

Allmountain pjäxor

Allmountain-pjäxor är ett allround-val som är lämpliga för både krävande bergskörning och friåkning. De har ofta en medium flex och är mer flexibla än alpina pjäxor, men med tillräcklig stöd för att hålla en skidåkare säker på alla typer av terräng.

Touring pjäxor

Touring-pjäxor är speciellt utformade för skidturer utanför pisten, där skidåkaren behöver en pjäxa som både ger bra stöd och är lätt och smidig när man går uppför. De har ofta en lägre flex och är lätta och bekväma att bära.

Turpjäxor

Dessa pjäxor är tillverkade att passa till turskidor. Det är en typ av “skidåkning” som mer liknar vandring fast på snötäckta områden. Man kan inte åka utför med dessa pjäxor och skidor utan endast gå på snön.

Vanliga frågor och svar

Hur skall ett par pjäxor sitta?

Ett par pjäxor skall sitta bekvämt men stabilt runt din fot. Du skall kunna vicka på tårna lite men inte på hela foten.

Vad kostar ett par pjäxor?

Ett par pjäxor kostar allt mellan 1500-8000kr beroende på märke, material och funktionalitet.

Vilken är den bästa pjäxan?

Den bästa pjäxan är enligt oss K2 Skis BFC 100 Gripwalk, en bekväm och varm pjäxa som sitter otroligt skönt.