Fyrmannatält test

Bäst i test: Tält 4 personer

Publicerad av

Att hitta det bästa tältet för 4 personer utan att själv ha testat det är igen lätt uppgift. Tältet behöver vara rymligt nog, ha en hög millimeter vattenpelare, ha en låg vikt samt vara enkelt att montera upp. Dessa punkter är viktiga att de stämmer för att er upplevelse i tältet skall bli den bästa. I denna artikel har vi analyserat och recenserat de bästa tälten som rymmer 4 personer, alltså ett fyrmannatält.

Hileberg Kaitum 4

(testvinnare)

5/5

Urberg 4-person Trekking Tunnel
(billigt men bra)

5/5

Bergans Hardangervidda

(lättvikt)

4.5/5

Marmot Vapor 4P

(kupol)

5/5

Arctic Tern Camp 4

(budgetval)

4/5

Fyrmannatält topplista – tält för 4 personer test!

1. Hilleberg Kaitum 4 – Testvinnare

Tält 4 personer bäst i test

Hillebergs Kaitum 4 är det tält för 4 personer som blev vår testvinnare. Detta är ett klassiskt tunneltält med en väldigt låg vikt. Det är fungerande i alla de fyra säsongerna vi har i Sverige då det tål kraftiga vindar, tungt regn och snö. Tältet består av ett yttertält och ett innertält, yttertältet är tillverkat i det slitstarka och populära tältmaterialet Kerlon 1800. Kerlon är ett material som Hilleberg själva har skapat och finns endast på deras tält. Detta fyrmannatält har en totalvikt på endast 5.5kg med en längd på 5m samt bredd på 2.2m. Ytterdukens vattenpelare ligger på ligger på 5500mm vilket är dubbelt så mycket som en vanlig ytterduk på tält brukar ha. Vattenpelaren på golvet ligger på hela 20.000mm vilket betyder att det står emot allt väder du kan tänka dig.

Tältet har två stora ingångar samt absider som ger extra utrymme för att lägga packning och annat. Båda ingångarna är försedda med myggnät som går att dra för uppifrån eller nedifrån. Ventilationen i detta fyrmannatält fungerar bra i alla väderlekar, det finns två stora ventiler i toppen av båda tältväggarna som ventilerar bra.

Kaitum 4 är Hillebergs kraftigaste fyrmannatält med deras syskonmodell Keron 3 GT tätt bakom. Största skillnaden mellan dessa är att Keron 4 GT är kraftigare och har en längre absid.

 • Mest kompletta tältet på marknaden
 • Väldigt rymligt
 • Högt värde på vattenpelare
 • Ventilerande
 • Två stora öppningar med myggnät
 • Enkelt att montera upp/ned

2. Urberg 4-person Trekking Tunnel – Billigt men bra

Tält 4 personer billigt

Urberg 4-person Trekking Tunnel är ett billigt fyrmannatält med hög kvalité. Detta är ett fyrmannatält som är avsett för tre säsonger som sträcker sig från tidig vår till sen höst. Det passar alltså inte att använda under de månader med snö. Tältet är 5.1m långt och 2.3m bredd samt väger 5.4kg. Det finns två stora dörrar och två absider i olika storlekar. Vi rekommenderar att förvara packning i den mindre absiden och hänga tvätt i den större absiden. Inner och yttertälten går att ta isär vilket kan vara användbart i vissa lägen. Tältet är väl ventilerat och försett med myggnät i båda dörröppningarna.

Urberg Trekking Tunnel är ett fyrmannatält som är enkelt att montera upp med hjälp utav de färgkodade tältstängerna. I tältet finns det även smart placerade förvaringsfickor. Vattenpelare på ytterduk och golv är hög nog att klara kraftigt regn under längre perioder. Detta är alltså ett fyrmannatält som är billigt men med hög kvalité.

 • Billigt med hög kvalité
 • Högt värde vattenpelare
 • Bra ventilation
 • Två öppningar med myggnät
 • Färgkodade tältstänger

3. Bergans Hardangervidda – Ultralätt

fyrmannatält lättvikt

Bergans Hardangervidda är fyrmannatältet med lägst vikt som passar för längre vandringar. Med en vikt på endast 3.8kg så placeras detta tältet i toppen bland lättviktstälten. Det är ett stabilt och rymligt fyrmannatält som tål starka vindar och regn. Vattenpelaren för golvet ligger på 5000mm vilket räcker bra för kraftigt regn men inte under flera timmar. Vattenpelaren på ytterduken är på 3000mm vilket räcker väl för en ytterduk då regnet inte ligger på hela tiden utan rinner av.

Detta fyrmannatält har en ingång med en större absid där du kan förvara packning eller laga mat om det är sämre väder. Tältet går snabbt att sätta upp samt ta ner. När detta tältet är nerpackat tar det inte mer plats än 50x21cm i väskan vilket är bra om du går längre vandringar.

 • Ultralätt
 • Normalt värde på vattenpelare
 • Ventilerande
 • Tar lite plats nerpackat

4. Marmot Vapor 4P – Prisvärt

Tält 4 personer prisvärt

Marmots egna Vapor 4p är fyrmannatältet som är mest prisvärt. Detta tält är ett relativt billigt kupoltält som har plats för 4 personer och packning. Det finns två stora ingångar och två absid med gott om utrymme. Eftersom detta är ett kupoltält så är det mer avancerat och tar längre tid att montera upp. Man behöver 4 tältpinnar istället för 1-2 stycken när man använder ett tunneltält. Men när tältet väl är monterat så är det väldigt stabilt och slitstarkt. Det klarar av stark blåst.

Vattenpelaren för golvet ligger på 5000mm vilket räcker väl för kraftigare regn under en längre stund men inte allt för länge. Men eftersom tältets golvväv är så pass tjock så skall det inte vara några bekymmer oavsett. Vattenpelaren för ytterduken är 3000mm vilket räcker väl. Tältet har även mycket bra ventilation.

 • Väldigt prisvärt
 • Tjock golvväv
 • Mycket bra ventilation
 • Stabilt och slitstarkt

5. Arctic Tern Camp 4 – För dig med en mindre budget

budgetval fyrmannatält

Arctic Tern Camp 4 är fyrmannatältet som passar för dig med en lägre budget. Det är ett campingtält som är rymligt och passar perfekt för hela familjen. Det är smidigt att montera upp genom att först lyfta innertältet och sedan montera på ytterduken. Totalvikten ligger på 4.4kg vilket är lätt för ett fyrmannatält. Ytterduken har en vattenpelare på 3000mm och golvet en vattenpelare på 10.000mm. Dessa mått gör att tältet klarar sig väl under starkt regn i en längre period. Det är som sagt ett budgettält med lågt pris men med hög kvalité.

 • Billigt tält med hög kvalité
 • Hög vattenpelare på golv
 • Passar bra till campingturen

Blått tält vid sjö

Att tänka på innan du köper ett tält för 4 personer

 • Antal absider
  I ett fyrmannatält brukar det att finnas två ingångar samt två absider. Men i vissa fall finns det endast en ingång samt en absid. Absiderna kan vara bra att använda till förvaring av packning eller tork av kläder. Ha därför koll på hur många absider tältet har som du kollar på.
 • Vikten
  Vikten spelar oftast en stor roll i vilket tält man köper. Skall du ut på en längre vandring så vill du ha ett tält med låg vikt men med mindre funktioner. Skall du ut och campa så behövs det oftast inte en lätt tält. Välj tält beroende på användningsområde.
 • Vattenpelare
  Antal millimeter vattenpelare är något som nybörjaren inte brukar ha koll på. Vattenpelare bestämmer hur vattentätt ditt tält är. Ju högre siffra desto mer vattentätt är tältet. Yttertältet bör ha en vattenpelare mellan 2500-5000mm medans golvet bör ha en vattenpelare mellan 5000-15.000mm.
 • Typ av tält
  Det finns två typer av tält, kupoltält och tunneltält. Dessa tälten har olika former och olika funktioner. Se till att ha en bra koll på vilket typ av tält du vill ha. Oftast brukar man ha ett tunneltält när man vandrar och ett kupoltält när man campar. Detta eftersom tunneltält har en mindre vikt och är lättare att montera upp snabbt.

Kupoltält eller tunneltält?

Både dessa typer av tält har sina fördelar kontra nackdelar. Vilket tält du köper beror oftast på vilken typ av aktivitet du skall utföra och i vilken miljö du har tänkt att slå läger. Nedan går vi igenom fördelar samt nackdelar för kupoltält och tunneltält.

Kupoltält

Kupoltält är runda och har mer utrymme för att sova. De är oftast lite tyngre än tunneltält då de behöver fler tältstänger när man skall montera upp det. Kupoltält passar bra att använda när man skall ut och campa och inte behöver gå så långt. Ett kupoltält går även att slå upp var som helt, till exempel på klippor eller på en strand. Detta för att det är ett självstadgande tält. Kupoltält tar lite längre tid att montera upp än vad ett tunneltält gör.

Tunneltält

Ett tunneltält är avlångt och liknar en tunnel när man ligger i det. Det är till för att främst sova i. Det väger oftast mindre än ett kupoltält och är enklare att montera upp då det endast består utav 1-2 tältstänger. Tunneltält passar bra till längre vandringar på fjällen eller liknande. Tunneltält går inte att montera upp på berg eller i sand då man behöver fästa de i marken med markpinnar för att de skall vara stadiga. Det finns tunneltält i alla storlekar, oavsett om du behöver ett enmanstält eller fyrmannatält.

Viktiga funktioner för fyrmannatält

Ett tält har flera olika funktioner och egenskaper som är användbara. Vissa är väldigt nödvändiga medans andra inte är det. De viktigaste funktionerna kan vara bra att ha koll på innan man köper ett fyrmannatält. Vi har nedan listat de olika funktionerna som är absolut nödvändiga.


 • Ventilation – Tältet skall ha en god ventilation. Detta är nödvändigt för både tält som används under sommaren och vintern. Det skall helst finnas ventilationshål som man kan täppa för om man vill strypa ventilationen.

 • Hög vattenpelare – Tältet skall ha en vattenpelare som står emot regn. För yttertält räcker det gott med en vattenpelare på 5000mm medans golvet behöver en på +10.000mm.

 • Absider – För ett fyrmannatält bör vara två stycken absider i varje hörn av tältet. Dessa absider kan man förvara packning samt hänga upp tvätt.

Hur hög vattenpelare behöver man?

För ett fyrmannatält som ska användas för camping under normala väderförhållanden, skulle jag rekommendera en vattenpelare på minst 2000-3000 mm för yttertältet. Om du planerar att campa i särskilt våta eller stormiga förhållanden, kan du vill ha ett tält med en ännu högre vattenpelare, kanske upp till 5000 mm.

Tältgolvet utsätts vanligtvis för mer tryck och kan därför absorbera mer vatten. Därför är det bra om golvet har en högre vattenpelare, kanske 5000-10000 mm. Nedan är en enkel tabell jag skapat som enkelt visar hur hög vattenpelare som behövs:

VattenpelareVattenavvisandeVattentätVattentät under hårda förhållanden
2000-5000JAJA (till viss del)NEJ
5000-10.000JAJAJA
10.000+JAJAJA

Vanliga frågor om fyrmannatält

Vad kostar ett fyrmannatält?

Ett fyrmannatält kostar allt mellan 2000-15.000kr beroende på märke, material och egenskaper.

Vilket är det bästa fyrmannatältet?

Det bästa tältet för 4 personer är enligt oss Hilleberg Kaitum 4. Hilleberg gör endast tält av högsta kvalité.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *