Damasker för vandring

Bäst i test: 6 bästa damaskerna – [2023]

Kläder efter väder, eller vad är det man säger? Oavsett vilket väder det är ute så skall man inte tveka på att ta sig ut.
Men att undgå att få in grus och lera i skon är svårt ändå. Därför är det bra att använda damasker.
Damasker, eller gaiters som det även kallas är till för att skydda dina skor eller kängor och nedre delen utav byxor från smuts, lera, vatten och annan stänk.

Damasker träs över skon och dras upp mot ditt knä, med en rem under foten. På så sätt skyddar de även nedre delen av dina byxor från stänk. De är enkla att trä på och enkla att ta av.

Rocky Mountain High Gaiters (bäst i test)

5/5

Frontpoint Gaiter Gore-Tex (vandring)

5/5

Salmon Train Gaiter Low (löpning)

5/5

Shoecover Pallas lll (längdskidor)

4.5/5

Long Gaiters Trek (barn)

4.5/5

Moose Hunter Gaiters 2.0 (jakt)

4.5/5

De 6 bästa damaskerna

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

Vi har kollat runt och analyserat olika damasker, dess funktionalitet och vilka material som är viktiga. Vi har tagit reda på vilka damasker som är bäst för olika scenarion. Här är resultatet.

1. Rocky Mountain High Gaiters – Bäst i test

gaiters bäst i test

Rocky Mountain High Gaiters är de damasker som vann vårat test. De är ett par bastanta och slitstarka damasker som är förvånande lätta. Vikten ligger på 193g tillsammans, vilket är ett stort plus för längre vandringar eller promenader. De är självklart vattenavvisande och har även en elastisk nederkant som gör de enkla att trä över större kängor.

Fördelar

100% vattentäta

Elastiskt nederkant

Slitstarka

Lätta

Nackdelar

2. Frontpoint Gaiter Gore-Tex – bästa damaskerna för vandring

svart damasker

Frontpoint Gaiter Gore-Tex är de bästa damaskerna för vandring. De är tillverkade i tvålagers Gore-Tex, detta gör dessa damasker otroligt slitstarka och täta. De har en dragsko upptill och en justerbar fotrem nedtill, tack vare detta kan du spänna och justera tills de sitter precis som du vill.

Fördelar

100% vattentäta

Enkla att få på/av

Fullt justerbara

Nackdelar

3. Salmon Trail Gaiters Low – bästa damasker för löpning

Material: Syntet

Salmon Trail Gaiters Low är klart de bästa damaskerna för löpning. Med sin lätta vikt på 60g vardera så kommer du inte känna att du har dessa på dig. Dessa gaiters skyddar dig mot småsten och annat stänk som du kan springa på ute på en runda. De är delvis tillverkade utav Elastic Jersey, vilket är ett hålllbart och elastiskt material som sitter bra runt foten. En personlig favorit när jag skall ut i spåret under vinter och höst halvåret.

Fördelar

Lätta

Bra material

Skyddande

Vaddering vid anklarna

Nackdelar

Se även denna gaiter för en större storlek: Overdrive Wrap Gaiters

4. Shoecover Pallas III – bästa damaskerna för cykling

svart damasker för cykling

Material: Neopren

Shoecover Pallas lll är det bästa damaskerna för cykling. De är vattentäta, vindtäta och isolerande. De är tillverkade utav Neopren, vilket är ett grymt gummimaterial som isolerar kroppen mot kyla, vatten och vind. Det är därför det är så populärt att använda i våtdräkter.

Fördelar

Tillverkade av Neporen

Sköna

Varma

Vattentäta

Nackdelar

5. Long Gaiters Trek – bästa damasker för barn

Vit damask

Material: Syntet

Long Gaiters Trek är de bästa damaskerna för barn. Dessa damasker har PU beläggning vilket ger de en utmärkt vattentäthet och isolation. De är enkla för barnen att ta på sig själva då de spänns fast med kardborreband upptill och en justerbar rem under foten. Ett stort plus är designen som är snygg.

Fördelar

Vattentäta

Snygg design

Enkla att ta på/av

Nackdelar

6. Moose Hunter 2.0 Silent Gaiters – bästa damaskerna för jakt

kamouflerad damasker för jakt

Material: Polyester

Moose Hunter 2.0 Silent Gaiters är de bästa damaskerna för jakt. De är tillverkade av ett fleecematerial som inte innehåller membran. Vilket minskar ljuden när du går genom buskar och knähöga växter. Passar bra till alla typer utav jakt där du vill hålla dig skyddad från grenar och ris.

Fördelar

Bra passform

Tysta

Kamouflerade

Nackdelar


Två personer som vandrar

Vad är damasker?

Damasker är ett par skydd du sätter längs fotleden som förhindrar smuts och småsten att trängas in i skon när du är utomhus. De är vanligtvis tillverkade av slitstarka material som läder, canvas eller syntetiska tyger. De används vid olika utomhusaktiviteter som vandring, jakt, skidåkning och löpning.

Damasker är utformade för att hålla borta skräp, snö och vatten från att komma in i dina skor eller stövlar, vilket kan hjälpa till att hålla dina fötter varma och torra. De ger också ett extra skyddslager mot pinnar och andra saker som kan skada underbenen.

Varför använder man damasker?

Genom att använda damasker så skyddar du dina skor och strumpor från småsten, snö, lera och annan smuts att komma in i skorna. Damasker har använts sedan tidigt 1900 tal och har varit effektiva sedan dess även fast damasker började användas som mode-plagg.

När använder man damasker?

Damasker används utomhus i olika scenarion. Skall du ut och löpa och det är lite lerigt eller blött? Då är det ett perfekt scenario att använda damasker för att förhindra smuts att komma in i dina löparskor eller vandringsskor. Damasker används även vid cykling, vandring, skidåkning och jakt. Är ni intresserade utav vår militär så kanske ni märkt att damasker används flitigt där.

4 tips för dig som skall köpa damasker

 • Köp rätt damasker för rätt scenario
  Eftersom det finns många typer utav damasker för olika aktiviteter så kan det vara svårt att välja rätt. Se då listan som skrivits högre upp för bättre förståelse.
 • Se till att ha ett bra par strumpor under
  Det är viktigt att komplettera dina damasker med ett par bra och sköna strumpor för den aktivitet du utövar. På så sätt får du den bästa upplevelsen. Här hittar du rätt strumpor till olika aktiviteter.
 • Våga investera
  Damasker kostar runt 500 lappen. Men det är de verkligen värda. De är bra för många olika aktiviteter och de har lång livslängd.
 • Kolla om de är vattentäta
  Det finns damasker som inte är vattentäta, vilket många folk vill att de skall vara egentligen. Därför är det viktigt att alltid kolla om de är vattentäta innan köp.

Olika damask modeller

Det finns två olika modeller när man pratar om damasker. Det är låg modell och hög modell. Den låga modellen används oftast på sommaren när man vandrar på stigar uppe i fjällen eller liknande. Medans den högre modellen används när det är snö/slask ute eller om man skall ut och jaga i skogen.

Vad kostar en damask?

En damask kostar allt mellan 300-1200kr beroende på material och märke.