bästa utombordaren el hero

Bäst i test: Bästa elutombordare – [2024]

Publicerad av

Att hitta rätt utombordare på el är inte det enklaste, det finns flera olika typer och användningsområden. Det är många parametrar som man måste räkna med innan man bestämmer sig. Se därför till att följa en bra guide med recensioner av hög kvalité.

  1. Minn Kota Endura C2Bäst i test & Prisvärd
  2. Minn Kota Riptide Endura C2 55För sötvatten
  3. Minn Kota Endura C2 40Prisvärd
  4. MotorGuide R3 55 DigitalHög batterilängd
  5. MotorGuide R3 30lbsBillig

Några av de viktigaste parametrarna att väga in är storlek och vikten på din båt, så att elmotorn verkligen orkar föra båten framåt. Vi har analyserat och recenserat de 5 bästa utombordare på el för olika användningsområden.

De 5 bästa el utombordarna

1. Minn Kota Endura C2 – Bästa utombordaren el overall

Bästa elmotor båt

Max båtlängd: 6.4m
Dragkraft: 24.9kg
Maxeffekt: 620W

Minn Kota Endura C2 55 är den bästa elmotorn för sötvattensbruk. Endura C2 55 rör sig tyst och smidigt i vattnet med hjälp utav sina totalt 8 växellägen. Fem stycken fram och tre stycken bak. Med hjälp av detta kan du anpassa ditt fiske till en helt ny nivå. Elmotorns rorkult är teleskopiskt, vilket betyder att du kan förlänga det 15cm extra ifall det skulle behövas. Handtaget på rorkulten är även ergonomiskt.

Motorns riggrör är gjort i oförstörbar komposit vilket gör att den tål kvicka svängar. Den finns en batteriindikator på toppen av motorn som man enkelt kan se med hjälp av ett knapptryck. En mycket använd funktion på dessa elmotorer. Minn Kota skapar mycket driftsäkra elmotorer med hög kvalité.

Passar dig som: Söker en elmotor till båt för sötvattensbruk.
Vad vi gillar med motorn: Elmotorn fungerar alltid utan några problem.
Vad vi inte gillar med motorn: Batteriindikatorn stämmer inte alltid till 100%.

Fördelar

Stark

Tyst

Teleskopisk rorkult

Pålitlig

Nackdelar

Batteriindikatorn stämmer inte alltid

2. Minn Kota Riptide Endura C2 55 12v – Bästa elmotorn sötvatten

bästa utombordaren overall

Max båtlängd: 16 fot
Dragkraft: 18 kg
Maxeffekt: 530W

Minn Kota’s elutombordare Riptide Endura får högsta betyg av oss, det är den mest kompletta elutombordaren finns. Denna elmotorn till båt är perfekt för trolling. Elmotorn har ett högt korrosionsskydd och är en driftsäker elmotor som länge varit en favorit bland fiskare. Elmotorns rorkult har ett ergonomiskt och greppvänligt handtag som även är teleskopiskt, vilket betyder att du enkelt kan justera längden på det.

Riptide Endura rör sig tyst genom vattnet och har totalt åtta växellägen, fem framåt och tre för back. Riggröret är tillverkad i nästa intill oförstörbart material som är beständig mot kraftiga vindar och UV-strålar.

Passar dig som: Letar efter en prisvärd elmotor av hög kvalité.
Vad vi gillar med motorn: Tyst, stark och enkel att montera upp.
Vad vi inte gillar med motorn: Finns inget vi ogillar med denna elmotorn.

Fördelar

Saltvattenbeständig

Tyst

Kraftfull

Lång batterilängd

Nackdelar

3. Minn Kota Endura C2 40 – Mest prisvärda elutombordaren

Bästa utombordaren billig

Max båtlängd: 16.7 fot
Dragkraft: 18.1 kg
Maxeffekt: 530W

Minn Kota’s elmotor Edura C2 40 är den mest prisvärda elutombordaren. Denna elmotorn har en dragkraft på 18.1kg, vilket är högt för en så pass billig motor. Elmotorn är väldigt tyst i vattnet och har även ett batteriindikator där man kan ha koll på hur mycket batteri det finns kvar. Rorkulten på motorn är teleskopisk vilket betyder att den kan dras ut extra 15cm för bättre bekvämlighet.

Endura C2 40 är tillverkad för att användas i sötvatten och fungerar perfekt för trolling på mindre till mellanstora fiskebåtar.

Passar dig som: Har en lägre budget men söker efter en elmotor med hög kvalité rakt igenom.
Vad vi gillar med motorn: Att motorn är väldigt stark och samtidigt tyst.
Vad vi inte gillar med motorn: Batteriindikatorn kan vara missvisande ibland.

Fördelar

Prisvärd

Stark

Tyst

Teleskopisk rorkult

Pålitlig

Nackdelar

Batteriindikatorn kan vara missvisande

4. MotorGuide R3 55 Digital – Elutombordaren med högst batterilängd

MotorGuide R3 55 Digital är elutombordaren med högst batterilängd. Elmotorn håller upp till fem gånger så länge jämför med vad vanliga elutombordare gör. Elmotorn har en steglös hastighetsreglering och även en batteriindikator som visar hur mycket batteri det finns kvar. Motorn är väldigt tyst i vattnet och skrämmer inte bort fiskarna. Med denna elmotor fiskar du längre och tystare. Perfekt för trolling.

Passar dig som: Letar efter en elmotor med hög kvalité och batterilängd.
Vad vi gillar med motorn: Att man inte behöver oroa sig för att batteriet skall ta slut.
Vad vi inte gillar med motorn: Kan vara lite svag när man skall backa, men inget som påverkar.

Fördelar

Väldigt tyst

Hög batterilängd

Batteriindikator

Prisvärd

Nackdelar

Kan vara svag när man skall backa

5. MotorGuide R3 30lbs – Bästa billiga elutombordaren

MotorGuide R3 är den bästa elektriska utombordaren för nybörjare. Till ett väldigt förmånligt pris är denna motor perfekt för den som vill testa på en elutombordare. Elmotorn har den traditionella 5 framåt & 2 bakåt hastighetsregleringen vilket gör den pålitlig och enkel att använda. Motorn är lätt att manövrera genom en ergonomisk och teleskopisk rorkult (styrspak). Elmotorn passar bra till yngre åldrar.

Passar dig som: Letar efter en billig elutombordare för nybörjare.
Vad vi gillar med motorn: Att den är lätt att manövrera och simpel att förstå.
Vad vi inte gillar med motorn: Låter lite för högt när man kör full fart.

Fördelar

Billig

Nybörjarvänlig

Lätt att manövrera

Nackdelar

Låter lite för högt vid full fart


bild på öppen sjö

Att tänka på innan man köper en elmotor till båt

  • Vikt
    Vikten på motorn är spelar en betydelsefull roll i om båten kommer att röra sig framåt eller sjunka. Köper man en för tung elmotor till en mindre båt så kan den bli baktung när man kör.
  • Kraft
    Kraften på elmotorn är en viktig parameter att väga in. Om din båt är för tung så kommer elmotorn inte orka föra den framåt.
  • Söt eller saltvattensbruk
    Kolla noga så att elmotorn du köper är gjord för rätt typ av bruk. Då finns det saltvatten och sötvattensbruk att välja bland. Vissa elmotorer klarar dock av båda.
  • Vattenvillkor
    Var kommer du att använda din båt? Om du befinner dig i en miljö med högre vågor eller starka strömmar, kanske du behöver en elutombordare som är starkare än vad som krävs i en lugnare miljö.

Vad är en utombordare?

En utombordare är en typ av båtmotor som monteras utanpå båten, vilken gör den simpel att sätta på och ta av. En utombordare kan styras via en rorkult (styrspak) eller via en kontroller. Att styra genom en rorkult är det vanligaste alternativet.

Montering av en utombordare

Att montera en utombordare är inte det enklaste utan att ha en guide att följa. Det är viktigt att placera motorn på rätt höjd, för att kunna få ut maximal effekt av motorn. Motorn skall monteras så att antikavitationsplattan sitter på samma nivå som båtens botten. Men vissa föredrar att montera motorn lite högre upp för att få mer kraft och även mindre bensinkostnader, om man kör en utombordare som går på bensin.

Allmän guide

Det finns oftast bra guider du kan följa om du klickar in hemsidan av märket som din utombordare har, men hittar du ingen guide så har vi skapat en allmän för dig här:

  1. Förbered båten: Se till att båten är på en säker och stabil plats. Stäng av båtens huvudbrytare för att undvika elektrisk stöt.
  2. Placera elutombordaren: Hitta en lämplig plats på båten där elutombordaren kan monteras. Elutombordaren kan monteras antingen på aktern eller på stäven. Se till att platsen är lättåtkomlig för underhåll och service.
  3. Montera fästet: Fäst elutombordaren på båten med hjälp av fästet. Det finns vanligtvis två eller fyra fästpunkter på elutombordaren där du kan fästa den på båten. Fästet ska vara tillräckligt starkt för att hålla elutombordaren på plats.
  4. Anslut kablar: Anslut kablar från elutombordaren till båtens batteri. Följ elutombordarens anvisningar för vilken typ av kablar som behövs och hur de ska anslutas.
  5. Testa elutombordaren: Testa elutombordaren genom att sätta på båtens huvudbrytare och prova att starta elutombordaren. Se till att propellern roterar som den ska.
  6. Justera inställningarna: Justera inställningarna på elutombordaren enligt tillverkarens anvisningar. Det kan innebära att du behöver justera hastigheten, styrfunktionen eller andra parametrar.
  7. Kontrollera säkerheten: Dubbelkolla att allt är korrekt monterat och att alla kablar är ordentligt anslutna. Se till att elutombordaren är säkrad på båten och att det inte finns några lösa föremål i närheten som kan skada elutombordaren.

Att underhålla en elutombordare

Att regelbundet underhålla din elutombordare är avgörande för att hålla den i bra skick och för att förlänga dess livslängd. Här är några steg du kan ta för att underhålla din elutombordare:

  • Rengöring: Efter varje användning bör du rengöra elutombordaren noggrant med färskvatten och en mjuk borste eller trasa för att ta bort smuts och saltavlagringar. Undvik att använda högtryckstvätt eller andra aggressiva rengöringsmetoder, eftersom detta kan skada elutombordaren.
  • Smörjning: Vissa delar av elutombordaren kan behöva smörjas regelbundet för att fungera optimalt. Kontrollera bruksanvisningen för att se vilka delar som behöver smörjas och hur ofta detta behöver göras. Använd alltid smörjmedel som rekommenderas av tillverkaren.
  • Kontrollera skruvar och bultar: Gå igenom alla skruvar och bultar på elutombordaren regelbundet för att se till att de är ordentligt åtdragna och säkra. Kontrollera även fästpunkterna och se till att elutombordaren sitter stadigt på båten.
  • Batteriunderhåll: För att elutombordaren ska fungera korrekt måste batteriet vara i gott skick. Se till att batteriet är fulladdat och att polerna är rena och torra. Om batteriet inte används under en längre tid bör det laddas upp minst en gång var tredje månad.
  • Inspektion av propeller: Kontrollera propellern regelbundet för att se till att den inte är skadad eller sliten. Om propellern behöver bytas ut, se till att du köper en som är kompatibel med din elutombordare.
  • Vinterförvaring: Om du inte kommer att använda din elutombordare under vintermånaderna bör den förvaras på ett torrt och frostfritt ställe. Se till att batteriet är fulladdat och ta bort det från elutombordaren om möjligt.

Fördelar med utombordare på el

Det finns många fördelar med att köpa en elutombordare. Det är därför utombordare på el är den populäraste utombordaren. Här kommer några av de största fördelarna:

  • Miljövänlig
  • Billigare i drift än vanliga utombordare
  • Enkel att starta och köra
  • Låg ljudnivå – skrämmer ej fiskarna vid trolling
  • I princip underhållsfria
  • Lägre vikt än vanliga utombordare

Ända nackdelen jag kan se är att räckvidden oftast är kortare än en vanlig utombordare, då batteriet måste laddas.

Hur många watt bör min elutombordare ha?

Har du en mindre båt, jolle eller gummibåt så räcker det med 300-500 watt. Avsett att ni är 2-3 personer max och kör i längre fart. Mellanstora elmotorer har en kraft mellan 500-1200 watt, dessa motorer skall klarar av att dra en motorbåt eller en mindre segelbåt. Nedan är en simpel tabell över elutombordarens watt kontra båtens vikt och längd:

Båtens längd och viktRekommenderad wattstyrka på elutombordare
Upp till 4 meter och 200 kg0-400 W
4-6 meter och 200-500 kg400-800 W
6-8 meter och 500-1000 kg800-1500 W
8-10 meter och 1000-2500 kg1500-3000 W
Över 10 meter och över 2500 kg3000-5000 W

Vanliga frågor

Vad kostar service på en utombordare?
Service på en 4-takt kostar mellan 1000-4000kr. Service på en 2-takt kostar mellan 1000-3000kr. En service på en elutombordare är oklart, då den i princip är underhållsfri.

Vilken höjd på utombordare?
Motorn skall monteras så att antikavitationsplattan sitter på samma höjd som båtens botten. Men vissa föredrar att placera utombordaren lite högre upp för bättre kraft.

Utombordare med litium batteri?
Litiumbatterier för utombordare börjar bli allt vanligare. Fördelarna är många men det är lite dyrare än vanligt batteri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *