Tvåmannatält test

Bäst i test: bästa tvåmannatältet 2024

Publicerad av

Att få vara ute i det friska vädret med sin partner eller vän och få campa är en av de bättre upplevelserna. Med det gäller att vara väl förberedd. Att välja rätt typ av tvåmannatält kan vara svårt då det finns så många olika scenarion de kan användas till. Det är även flera parametrar som skall stämma in för att hitta det rätta tältet. Är det så att ett tält för 2 personer är för stort för dig, då finns enmanstält som alternativ. I denna artikel går vi igenom vilket som är de bästa tvåmannatältet för olika scenarion.

Det bästa tvåmannatältet skall vara isolerande, starkt, rymligt, ha nödvändiga funktioner och vara enkelt att montera upp.

Sydvang Skaring 2P Ultralight (testvinnare)

5/5

Arctic Tern Camp 2 (billigt)

4/5

 Urberg 2-person Dome Tent
(lättvikt)

5/5

Jack Wolfskin Gossamer ll (prisvärt)

4.5/5

Fjällräven Mesh Inner Tent (sommar)

4.5/5

Tvåmannatält topplista – 5 tält testade!

1. Sydvang Skaring 2P Ultralight: Bäst i test

Tvåmannatält lättvikt

Sydvang Skaring är är tvåmannatältet som vi utser till bäst i test. Detta tältet har allt och lite till. Totalvikten på endast 2298 gram gör det till det lättaste tvåmannatältet för vandring eller camping. Oavsett den lätta vikten så är tältet väldigt rymligt och fullt med smarta egenskaper. Tältet har den klassiska tunnelformen som man kan se hos de flesta tält men denna gång med en lite bredare tunnel. Det finns även en större absid där du kan förvara din utrustning vilket är ett stort plus för detta tält.

Tältet har myggnät vid ingången som blockerar mygg och ger en skön ventilation under varmare dagar. Vad vi gillar lite extra med detta tält är att det såklart är ultralätt men även de färgkodade materialen. Detta gör att det blir väldigt enkelt att montera upp och ned. Vi gillar även att innertältet och yttertältet monteras upp samtidigt så innertältet inte blir blött om det regnar ute.

Passar dig som: Letar efter ett ultralätt tält för längre vandringsturer.
Vad vi tycker om tältet: Det är ett väldigt lätt tält som tar liten plats i väskan när det är nedpackat.

  • Ultralätt tvåmannatält
  • Många användbara egenskaper
  • En stor absid för packning och tork av kläder
  • Färgkodade material

2. Arctic Tern Camp 2: Billigt men bra

Billigt tvåmannatält

Arctic Tern Camp 2 är det billigaste tvåmannatältet i vårat test. Men även fast det är så pass billigt funkar det bra och passar för två personer samt packning. Både yttertält och innertältet är gjort utan Polyester och de lyfts samtidigt när man monterar upp tältet. Detta är bra om det regnar ute och man inte vill att innertältet skall bli blött. Detta tältet skiljer sig från de andra då det är ett kupoltält. Man monterar upp detta tält på ett annat sätt än vad man gör med det klassiska tunneltältet.

Detta tvåmannatält packas enkelt ner i en väska som ingår efter användning. Vad vi ogillar med detta tält är vikten på nästan 3kg. Denna tunga vikt kommer främst från de tre tältstänger som väger 700g styck. Men bortsett från vikten så är detta tält en billigare variant med bra egenskaper och material.

Passar dig som: Söker ett tvåmannatält i kupolform.
Vad vi tycker om tältet: Ett helt okej tält sett till pengarna man betalar. Vikten på tältet drar ner poängen lite.

  • Billigt men bra
  • Rymligt kupoltält
  • Slitstarkt

3. Urberg 2-person Dome Tent: Ultralätt

Tvåmannatält bäst i test

Urberg 2-person Dome Tent det bästa tvåmannatältet med ultralätt vikt. Det är ett väldigt rymligt tält som täcker två personer plus deras packning. Tältets många smarta och användbara egenskaper gör det till vinnaren av detta test. Det finns två ingångar till tältet och är 2.4 meter långt samt 1.5 meter brett. Värdet för vattenpelaren på golvet ligger på hela 10.000 millimeter vilket kan stå emot väldigt stora mängder regn. För ytterduken så ligger vattenpelaren på 3000 millimeter, det räcker gott och väl då regnet inte stannar utan glider av.

Detta tvåmannatält har V-formade stormlinor som ger en extra stabilitet när det blåser och förenklar även processen när det skall monteras upp. Tältets båda öppningar har myggnät och det är designat med tanke på ventilationsflöde, vilket man märker då det är svalt och skönt. Materialet för tältet är Polyester vilket är slitstarkt och torkar fort. Detta är alltså ett perfekt tält för två personer.

Passar dig som: Letar efter ett prisvärt och stabilt tält för två personer, där kvalité på material är hög prioritet.
Vad vi tycker om tältet: Ett tält av hög kvalité som är rymligt och stabilt.

  • Väldigt rymligt
  • Högt värde på vattenpelare
  • Ventilerande
  • Två öppningar med myggnät

4. Jack Wolfskin Gossamer ll: Mycket prisvärt

Prisvärt tvåmannatält

Jack Wolfskin Gossamer är det mest prisvärda tvåmannatältet. Detta tält är ett suveränt tvåmannatält med de mest nödvändiga funktionerna till ett väldigt bra pris. Gossamer är ett lätt och kompakt tält som passar för två personer. Tältet har en klassisk tunnelform med två tältpinnar och använder sig utav stormlinor vilket gör tältet stabilt och nästan orörligt i starka vindar. Det har två stora ingångar som båda är försedda med myggnät som kan vara skönt att ha på sommaren. Innetältet är gjort i mesh-tyg vilket ger en extra bra ventilation om man jämför med polyester som de flesta tälten är gjorda utav.

Yttertältet går att ta av så endast innetältet används. Detta kan vara skönt under varma sommarnätter. Jack Wolfskins Gossamer är som sagt ett prisvärt tält där du får mycket tält för pengarna.

Passar dig som: Söker ett billigt tält som håller hög kvalité i ur och skur.
Vad vi tycker om tältet: Det är ett tält med förvånansvärt hög kvalité till vad man betalar.

  • Prisvärt tält med många bra egenskaper
  • Tältet har stormlinor
  • Innertält i mesh-tyg
  • Slitstarkt

5. Fjällräven Mesh Inner Tent Dome: För sommarmånaderna

Tvåmannatält för sommaren

Fjällräven Mesh Inner Tent Dome är ett tvåmannatält som är perfekt för de varmare månaderna. Det är ett rymligt kupoltält med två stycken tältstänger som går över tältet. Det är endast ett innertält som man köper och det är försett med myggnät över hela tältet. Vi rekommenderar att köpa till ett yttertält, till exempel Abisko Dome 2 som är kompatibelt med detta innertält. Annars går det bra för sig själv eller med en tarp.

En nackdel är att tältet inte har någon vattenpelare då det är ett myggnät som ytterväv. Men detta är oftast inget problem på sommaren.

Passar dig som: Vill ha ett tält utan ytterväv så man kan somna till stjärnorna i himmelen.
Vad vi tycker om tältet: Ett spännande tält som håller ute mygg och kryp till 100%. Det går dock att montera upp ett yttertält över om man vill.

  • Perfekt för sommaren
  • Ventilerande
  • Myggnät
  • Stabilt

Tvåmannatält under stjärnorna
Tvåmannatält under bar himmel med stjärnor

Att tänka på innan du köper ett tvåmannatält

  • Vikten
    Vikten på tvåmannatältet har en hyfsat avgörande faktor på hur långt din vandrings eller campingtur kan vara. De flesta tvåmannatält väger inte mer än 3kg vilket är bra. Men det finns vissa som väger mer.
  • Typ av tält
    Det finns två typer utav tält, kupoltält och tunneltält. Dessa har olika former och fungerar på olika sätt. Se till att ta reda på vilken typ av tält du kommer att behöva. Mer om detta längre ner i artikeln.
  • Vattenpelare
    Hur många millimeter vattenpelare är nog för ditt användningsområde? Ha koll på hur många millimeter som kommer att passa till din användning av tältet.
  • Hur många säsonger
    Alla tält är inte skapade för att hålla i alla säsonger. Vissa klarar inte av vinterns hårda vindare och kyla. Det är därför viktigt att veta hur många säsonger tältet är till för.

De två olika tälttyperna

Det finns två olika typer utav tält, kupoltält och tunneltält. Dessa har olika former, egenskaper och detaljer. Innan man investerar i ett tält är det bra att ha koll på dessa två typer och vilka fördelar samt nackdelar de har. Vi kommer därför gå igenom det nedan.

Kupoltält

Kupoltält är som det låter formad efter en kupol. Det är ett runt tält, precis som man tänker sig att ett tält skall se ut. Ett kupoltält kan användas på flera olika underlag då man inte behöver använda tältpinnar för att få det stadigt, utan det står stadigt direkt efter man slått upp det. Dock så kan man slå ner tältpinnar om det är mycket blåst ute. Detta är en fördel om man har tänkt campa på klippor eller på en strand. Vid uppsättning av ett kupoltält så börjar man sätta upp innertältet först och sedan yttertältet.

Fördelar med kupoltält: Det kan användas på flera olika underlag. Det tar inte stor plats när det är uppsatt. Om man vill kan man endast slå upp innertältet och låta yttertältet ligga kvar i packpåsen.

Nackdelar med kupoltält: Eftersom man slår upp innertältet före yttertältet så kan det blir blött om det regnar ute då man inte får något skydd innan.

Tunneltält

Ett tunneltält ser även det ut som det låter, som en avlång tunnel. Tunneltält har oftast en ingång i mitten samt en absid precis utanför ingången som man kan använda som förvaringsutrymme. Detta kommer i olika storlekar från 1-8 personer. Det är ett rymligt och smart designat tält som har många bra egenskaper.

Fördelar med tunneltält: Det är bättre att använda om det regnar ute när man skall slå upp det eftersom man slår upp yttertältet för och sedan innertältet. På så sätt blir inte innertältet blött som det blir hos ett kupoltält. De är enkla att sätta upp och står väldigt stabilt på marken, speciellt om man ställer kortsidan mot vinden. Det är oftast lättare än kupoltält då det krävs mindre tältpinnar för att slå upp det.

Nackdelar med tunneltält: Vid ändrade vindriktningar så kan tunneltältet blir ostadigt då vinden direkt träffar dess långsida.

Vad är skillnaden på ett kupoltält och tunneltält?

Ett kupoltält är format som en kupol, alltså runt medans ett tunneltält är avlångt och smalt som en tunnel. Den mest märkbara skillnaden är vikten på de olika tälten. Tunneltältet väger mindre då det endast behöver en tältstång för att monteras upp medans kupoltält behöver två eller tre. I ett kupoltält är det enklare för två personer att sitta upp då det är bredare i tak medans ett tunneltält har lite mindre utrymme i tak.

Hur många millimeter vattenpelare behövs?

I artikeln bästa enmanstältet så finns det en tabell för hur många millimeter vattenpelare som behövs för olika scenarion. För att sammanfatta så behövs det enligt oss 10.000mm vattenpelare på tältets golv för att det skall vara helt vattentåligt. För ytterduken behövs endast 5000 då regnet rinner av därifrån. Ju högre vattenpelare desto bättre klarar tältet av att hålla ute vatten.

MMVPVattenavvisandeVattentätVattentät under hårda förhållanden
2000-5000JANEJNEJ
5000-10.000JAJA (till viss del)NEJ
10.000+JAJAJA
Vad kostar ett tvåmannatält?

Ett tvåmannatält kostar mellan 2000-15.000kr beroende på märke, material och egenskaper.

Kan man sova 4 personer i ett tvåmannatält?

Ja det kan man, men det kan bli trångt. Är det varmt ute på natten på kan absiden öppnas och man kan använda den till en sovplats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *