Ankare för båt hero

Bäst i test: bästa ankaret för båt 2024

Publicerad av

När du tar din båt ut på vattnet så vill du känna dig säker och trygg, även när du ligger stilla. Ett viktigt verktyg för detta är just ankaret. Det förhindrar din båt från att driva iväg om det är blåsigt ute. Men med så många olika typer och modeller att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket ankare som passar just din båt. Därför har vi analyserat och sedan recenserat vilka de bästa ankaret är för just dig.

De 5 bästa ankarna 2023

1. Deltaankare 1852-Marine, rostfritt stål – Bäst i test

Ankare bäst i test

Botten: Alla typer

Deltaankare 1852-Marine är ankaret vi utsett till bäst i test. Det är tillverkat av högkvalitativt rostfritt stål som ger det en lång hållbarhet över tid. Ankaret är i premiumklassen och kommer förmodligen vara det enda ankaret du kommer köpa.

Ankaret är också utformat som ett plogankare, vilket betyder att det gräver sig ner i botten och fastnar snabbt och enkelt. Detta ankare är idealiskt för användning där det förekommer lerig och sandig botten, men fungerar även utmärkt till botten av berg och sten. En av de funktioner vi gillar mest med Deltaankare 1852-Marine är dess smarta viktfördelning i toppen.

Deltaankare 1852-Marine passar för dig som söker ett ankare av hög kvalité som fungerar bra till alla bottnar och har en lång livslängd.

  • Bäst i test
  • Prisvärt
  • Toppsäljare
  • För alla bottnar
  • Rostfritt stål

2. Breeze-ankare Galvat – Billigt ankare

Bästa billiga ankaret

Botten: Alla typer

Detta är det billigaste ankaret i vårat test, men ändå håller det skyhög kvalité. Även detta ankare passar till alla typer av botten. Ankaret är galvaniserat vilket betyder att det är extra hårt och helt underhållsfritt de kommande åren. Breeze-ankare passar de flesta typer av båtar från och med 3.5 ton. Detta ankare är hyfsat likt deltaankaret i formen. Det gräver sig ner i botten och fastnar utan några större problem. Något vi tycker är väldigt bra.

  • Billigt ankare
  • Galvaniserat
  • Fastnar lätt i botten
  • För alla bottentyper

3. Dragg hopfällbart, 5,5 kg – Bästa ankaret för lerig botten

Bästa ankaret lerig botten

Botten: Lerig och sandig

Dragg hopfällbart är ett ankare som passar utmärkt till sjöar där botten oftast är lerig och sandig. Det fastnar helt okej på botten och tar inte mycket plats när det är hopfällt. Något som är bra om man har en mindre båt på sjön med lite plats. Ankaret är galvaniserat så det har en lång livslängd utan att man behöver underhålla det. Vi har själva använt detta ankare i flera år och tycker det håller hög kvalité till dess pris. Så det rekommenderas starkt till dig som söker ett billigt ankare till sjö.

  • Perfekt till sjö
  • Billigt
  • Hopfällbart
  • Galvaniserat

4. Bygelankare Rocna Original 4kg – Bästa ankaret för hav

Bästa ankaret för hav

Botten: Bergig och stenig

Detta är ett ankare från Rocna som är utmärkt för användning till havet. Detta är ett ankare i premiumklassen med galvaniserat stål. Rocna är kända för att göra ankare i hög kvalité och detta är ingen undantag. Med detta ankarets spetsiga ände så skär det enkel igenom beväxta bottnar och fastnar lätt på stenig botten. Bygelankare Rocna Original fungerar för båtar i alla storlekar då det själv finns i flera vikter. Allt från 4-40kg. Så har du en båt i havet och behöver ett ankare i högsta klass är Rocna Original något för dig.

  • För hav
  • Galvaniserat
  • Fastnar lätt i botten
  • Premiumklass

Stor båt med ankare

Att tänka på innan man köper ett ankare

  • Storlek
    Storleken på ditt ankare bör vara lämplig för storleken på din båt och vattnet du ska segla på. Ett för stort eller för litet ankare kan leda till att din båt flyter iväg eller att ankaret inte håller fast i botten.
  • Vikt
    Vikten på ankaret beror på storleken på båten och vattnet du seglar på. Ett tungt ankare kan vara svårt att hantera, särskilt om du seglar ensam. Ett lättare ankare kan vara mer lämpligt för mindre båtar och lugna vatten.
  • Material
    Ankare kan vara tillverkade av en mängd olika material, inklusive rostfritt stål, galvaniserat stål, aluminium och plast. Valet av material beror på dina behov och budget.
  • Typ av botten
    Vattnets botten kan påverka valet av ankare. En kraftig ankar för hård botten kan skadas om den används på mjuk botten och vice versa.
  • Sjöförhållanden
    Om du planerar att segla i hårt väder, behöver du ett ankare som är tillräckligt starkt för att klara av vind och vågor.

Att välja rätt ankare för din båt kan verka som en liten detalj, men det är en viktig del av din säkerhet ombord. Tänk på dessa faktorer när du köper ett ankare för att få en trygg och stabil segling, och njut av lugnet ute på vattnet.

Typer av ankare

Det finns flera olika typer utav ankare som har olika egenskaper. Vissa passar för sjöar med lerig botten medans andra passar bättre till västkusten där botten är stenig. Nedan så går vi igenom de olika typerna av ankare och till vilka scenarion de passar bäst för.

Delta ankare – All around val

Delta-ankare är en effektiv typ av ankare som passar till de flesta bottentyper. Dess triangel-formade huvudplatta och böjda stam ger optimal styrka och hindrar båten från att glida iväg. Delta-ankaret är lämpligt för större fritidsbåtar och mindre fartyg och finns i olika storlekar beroende på båtens storlek och typ av vatten och bottenförhållanden.

Bygel ankare – All around val

Även bygel ankaret är likt delta ankaret ett all around val som passar de flesta bottentyper. På grund av dess design så har den en fin förmåga att enkelt borra sig ner i botten och fastna. För bygel ankare så är Rocna det populäraste och mest pålitliga märket att köpa ifrån. Outdoorprodukter har också gjort en bra recension av ankare som är värd att kika in.

Bruce ankare – Billigt all around val

Bruce ankare har en i princip liknande design som bygel ankare men prislappen är lägre. Detta ankare är särskilt effektiva i mjuka bottenförhållanden, såsom lera och sand. Men de fungerar också bra på hårdare bergig botten.

Dragg ankare – Bra för sjöar

Dragg ankare ser annorlunda ut till skillnad från föregående modeller. De går att fälla ihop om man har lite utrymme i båten. Detta ankare passar utmärkt till sjöar med lerig och mjuk botten. Små båtar behöver inget mer avancerat ankare än detta.

Danforth ankare – Bra till sandig botten

Danforth-ankare, den lätthanterliga ankarvarianten som passar perfekt för sandbotten. Om du planerar att ankring nära stränder är det klokt att ha ett Danforth-ankare i reserv. Det fungerar också bra på lerbotten, och genom att komplettera det med en kätting kan du förbättra dess fäste ytterligare.

Vilken vikt skall man ha på sitt ankare?

Valet av ankarens vikt beror på flera faktorer, inklusive båtens storlek, typ av vatten, väderförhållanden och bottenförhållanden. En tumregel är att ankarens vikt ska vara cirka 1/3 av båtens totala vikt, men detta kan variera beroende på olika faktorer. Nedan följer en tabell med information om lämplig ankarevikt för olika scenarier.

BåtviktBåtlängdAnkarvikt
2,0 ton7,0 m5,0 kg
3,5 ton9,0 m7,5 kg
6,0 ton11,0 m10,0 kg
10,0 ton12,5 m15,0 kg
20,0 ton14,5 m20,0 kg
Ankarvikt tabell

I lugna vatten och skyddade hamnar kan en lägre vikt användas, medan kustnära vatten och höga vågor kräver en högre vikt för att säkerställa att båten inte rör sig för mycket.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett ankare?

Ett ankare kostar allt mellan 300-15.000kr, beroende på typ, märke och egenskaper.

Måste man ha ett ankare?

Nej det måste man inte. Men det är fördelaktigt om man vill ligga stilla på sjön eller havet när det blåser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *