Topptursskidor hero

Bäst i test: Bästa topptursskidorna 2024

Att kunna ta en heldag och utforska våra vackra fjäll och natur är något som du kan göra med ett par topptursskidor. Genom att öppna bindningarna på skidorna kan du gå upp för fjället för att sedan åka ner igen efter att du har låst bindningarna. Topptursåkning är något som blivit väldigt populärt på senaste tiden och man förstår helt klart varför. Det är väldigt harmoniskt och en rolig aktivitet att göra under en heldag.

Men det finns flera parametrar som skall stämma in när man köper ett par topptursskidor och dessa har vi bra koll på. Därför har vi analyserat flera topptursskidor och recenserat de bästa topptursskidorna för olika sammanhang. Se vårat test nedan.

1. NORDICA Enforcer 100 2023

Topptursskidan som blev bäst i test

Topptursskida bäst i test

Längder: 165-191cm
Vikt: 1700g
Kön: Unisex

Nordica Enforcer är de topptursskidor som vi valt att placera högst upp i vårat test och detta på grund av många parametrar. De är ett par all-around skidor som fungerar utmärkt till både när man skall gå på tur och utför. De har under många år varit mycket populära bland skidåkare och är fortfarande. Enforcer 2023 modellen är snäppet lättare, smidigare och mer balanserad är de äldre modellerna. Detta är till mestadels för att skidans topp har trimmats.

Topptursskidan har en avancerad “full-sandwich” side wall konstruktion med en kompakt träkärna för att göra den ännu lättare och starkare utan att försämra dess lekfullhet. Vi tycker att detta är en utmärkt skida för både nybörjare och mer erfarna till ett bra pris.

Den enda nackdelen vi ser är vikten på 1.7kg som är det högre snäppet när det kommer till topptursskidor. Detta gör dock skidan mer stabil men lite svårmanövrerad.

 • Bra val för nybörjaren
 • Mycket populär
 • Unisex
 • Lite tyngre än andra topptursskidor
 • Anpassad för stighudar

2. DYNAFIT Blacklight 88 2022

Bästa lätta topptursskidan

Lättaste topptursskidan

Längder: 172-184cm
Vikt: 1220g
Kön: Unisex

Modellen Blacklight från det välkända outdoor bolaget Dynafit är topptursskidan som är lättast men också bäst om man ser till skidans funktioner och egenskaper. Dessa skidor är konstruerade för att vara lätta och smidiga när man går på tur i våra fina fjäll. Med en kärna av laminerad Paulownia får man optimal synergi mellan lätthet, soliditet och mjukare vridstyvhet som ger förlåtande egenskaper i krävande terräng. Även denna skida likt Nordica Enforcer har en Sandwich-konstruktion med ABS sidokant som kombineras med Dynafit´s beprövade 3D Sidewall Cap. Detta gör skidan lättare utan att försämra dess vridstyvhet. Något vi verkligen gillar!

Denna topptursskida har alltså många användbara funktioner och egenskaper men håller ändå vikten nere till max. Passar bra till dig som vill ha en lätt och simpel skida till ett okej pris.

 • Ultralätt
 • Stabil
 • Prisvärd
 • Lätt att manövrera
 • Kärna av laminerad Paulowina

3. LINE VISION 98

Billigaste topptursskidan

Billigaste topptursskidan

Längder: 172-186cm
Vikt: 1515g
Kön: Unisex

Detta är den billigaste skidan vi kunde hitta men som fortfarande har de essentiella egenskaperna en topptursskida skall ha. Enligt oss så är även denna skida den snyggaste rent estetiskt i vårat test. Den fungerar lika bra till långa toppturer som utförsåkning om man så vill. Man får en känsla av att skidan är kvick och enkel att manövrera vid toppturer, oavsett om det är svårare terräng eller lättare. Vision har många bra egenskaper till exempel att den är femkärnig med en direktionell flex och mångsidig rockerprofil. Detta är en skida som räcker gott och väl för nybörjare som åker några enstaka gånger per år.

En stor fördel med Vision som vi gillar är att den har en väldigt hög densitetisk polyethylene sidewall som absorberar vibrationer och ger kraftfull energi. Detta skönt att ha vid utförsåkning.

 • Billigaste topptursskidan
 • Många bra egenskaper
 • Stabil
 • Femkärnig
 • Absorberar vibrationer
 • Hyfsat lätt

4. VÖLKL Blaze 86 W 22/23

Bästa topptursskidan för Dam

Bästa topptursskida för dam

Längder: 152-166cm
Vikt: 1290g
Kön: Dam

Denna topptursskida vid namnet Blaze från tyska Völkl är speciellt anpassad för damer. Detta märks på skidans låga vikt på 1290g och dess mindre modell. Blaze ger dig en hög prestanda i de flesta snöförhållanden och passar bra till toppturer och utförsåkning. Skidans funktion “3D Radius” ger en pistorienterad radie under foten, men betydligt längre radier framtill och baktill på skidan. Detta ger dig en kvick och snabb åkning utför när du tar korta skär och en mjukare åkning vid bredare skär.

Skidan har även en grym “Suspension-Tip”-teknologi som dämpar stötar och vibrationer vid utförsåkning, något som vi verkligen gillar.

 • För dam
 • Stabil
 • 3D Radius
 • Suspension-tip teknik

5. ATOMIC Backland 107 22/23

Topptursskida premiumval

Topptursskida premiumval

Längder: 175-189cm
Vikt: 1550g
Kön: Unisex

Detta är en topptursskida i premiumsektionen för den mer erfarne åkaren. De är inte bara idealiska för långa toppturer, utan fungerar också utmärkt för de mesta typer av utförsåkning. Med en bredd på 107mm kan man förvänta sig en mångsidig prestanda, men det som verkligen imponerar är att skidorna bara väger 1,55 kg per skida. Detta är möjligt tack vare en kombination av en ultra lätt träkärna av karuba och poppel, samt en längsgående carbonförstärkning.

Skidornas “HRZN Tech” i toppen ger mer yta och maximerar flytet i lössnön samt en sidewall som ger extra stabilitet på pistad snö.

 • Premiumvalet
 • Stabil
 • Med träkärna av poppel & karuba
 • HRZN Tech

Turskidor på fjället

Att tänka på innan du köper turskidor

När det gäller att köpa skidor för toppturer kan det vara en snårig djungel att navigera i, speciellt för nybörjaren. Men oroa dig inte, vi har samlat några tips för att hjälpa dig på vägen.

 • Vikt
  När det kommer till vikten på skidorna, är det viktigt att hitta en balans mellan lätthet och stabilitet. Skidor som är alltför lätta kan kännas fladdriga på hårt underlag och kräver mer teknik från skidåkaren. Skidor som väger mellan 1450-1700 gram per skida är ofta en bra kompromiss eftersom de är lätta att ta med uppför, samtidigt som de ger stabilitet och dämpning vid nedförsåkning.
 • Längd
  När det gäller längden på skidorna, rekommenderar vi att du väljer en som är något kortare än din egen kroppslängd. Detta gör dem enklare att manövrera och ger stabilitet vid nedförsåkning samtidigt som de ger bra flyt.
 • Bredd
  Vad gäller bredden på skidorna, fungerar skidor som är upp till cirka 95 millimeter under foten bra på hård snö. En smalare skida ger mindre friktion mot snön, vilket gör det enklare att dra skidorna framåt vid stighud. Skidor runt 100-105 millimeter anses vara en smart kompromiss eftersom de ger bra flyt i mjuk snö och klarar av varierande snöförhållanden.

Vad är topptursskidor för något?

Topptursskidor är en typ av skidor som är utformade för att användas under toppturer där man går upp för fjällen med skidorna på. Det fungerar likt längdskidor där man kan röra baksidan av pjäxan. När man har bestigit fjället och är på toppen kan man sedan fästa pjäxans baksida i bindningen och åka utför som man gör med vanliga skidor. Vad som gör att man kan gå uppför med dessa skidor är stighudar. Stighudarna fäster man på skidans undersida och de ger topptursskidan ett bra fäste mot snön när man går uppåt. Dessa skidor är alltså designade för att klara både uppförsbackar och utförsåkning i varierande terräng och snöförhållanden.

Skillnaden mellan topptursskidor och alpinskidor

En av de främsta skillnaderna mellan topptursskidor och traditionella alpinskidor är vikten. Topptursskidor är generellt lättare än vanliga skidor, vilket gör det enklare att manövrera de och ta sig framåt i svår terräng. De har också en annan design med en oftast smalare midja.

Hur långa skall topptursskidor vara?

Valet av längd på topptursskidor är viktigt för att få en optimal åkupplevelse och prestanda både på uppförs- och nedförsåkning. En tumregel är att skidan ska som max din kroppslängd och som minst 10cm kortare. Till exempel, du är 185cm lång – då skall skidan max vara 185cm lång och minst 175cm lång. Väljer du att köpa en kortare skida så blir det enklare att svänga samt manövrera skidorna. Men de är inte lika stabila som längre skidor.

Hur breda skall topptursskidor vara?

Bredden på topptursskidor varierar beroende på snöförhållandena och den specifika åkstilen. Generellt sett är topptursskidor smalare än traditionella utförsåkningsskidor för att underlätta vid toppturer på brant terräng och snö som inte är så djup. Skidans bredd under foten kan variera mellan cirka 80-110 millimeter, men det vanligaste intervallet är mellan 90-100 millimeter.

Skidor med en bredd under foten på upp till 90 millimeter anses vara lämpliga för åkare som gillar turerna till toppen, medans skidor med en bredd på 100-110 millimeter passar bättre för skidåkare som vill ha en bättre flyt vid utförsåkning på mjuk snö.

Vanliga frågor

Vad kostar en topptursskida?

En turskida kostar allt mellan 2000-6000kr beroende på märke och funktioner.

Kan man åka i pistad backe med topptursskidor?

Topptursskidor fungerar helt okej i pisten så länge det inte är isigt.