Bäst i test: bästa tarpen 2024
En tarp, eller ett vindskydd som det också kallas används för att ge skydd mot hårda vindar, blåst och regn. Det är ett väldigt effektivt sätt att hålla undan vinden och är enkla att montera upp och ner. Det finns flera användningsområden för dessa vindskydd och även flera olika varianter. Det är viktigt att man köper rätt tarp till vad man skall göra, därför hjälper vi er i denna artikeln med vilka vindskydd som är bäst till olika scenarion. Men utgör då den bästa tarpen?
Den bästa tarpen skall tåla hård vind, mycket regn och ha starka fästen. I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka de bästa vindskydden/tarpen är för din vandring eller campingtur.
Översikt: De 5 bästa vindskydden
Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth
1. Escapist 15D Tarp Large – Tarp bäst i test
Mått: 3x3m
Vikt: 402g
Escapist 15D Tarp Large är den bästa tarpen all-around som även vann detta testet stort. Denna tarp är gjort utav vattentät nano-nylon, vilket också är ett otroligt slitstarkt material som står emot stark vind. Tarpen har åtta fästpunkter som kan fästas till det mesta och även justerbara linsträckare. Tarpen tål UV-strålar, så denna fungerar att använda som solskydd också.
Passar dig som: Letar efter en fantastisk tarp som tål stark vind, regn och har solskydd.
Vad vi gillar med tarpen: Att den är så lätt att ta packa med och att den tål väldigt stark vind.
Fördelar
Lätt
Vattentät
Slitstarkt material
Tål UV-strålar
Nackdelar
–
2. Moontarp – Bästa tarpen för hammock
Mått: 248x248cm
Vikt: 660g
Moontarp bästa tarpen för att använda som skydd över en hammock. Denna tarp är designat speciellt för hammockar, då den har fyra punkter att fästa med. Två ner i marken och två runt ett träd. Den fungerar även som en vanlig tarp. Tarpen är vattentät och väldigt slitstark. Den packas enkelt ner i den integrerade packpåsen.
Har du ingen hängmatta/hammock ännu? Kika då in vårat test av hängmattor här.
Passar dig som: Söker en tarp av kvalié som fungerar runt din hammock/hängmatta.
Vad vi gillar med tarpen: Den är enkel att sätta upp och håller undan vind och regn mycket bra.
Fördelar
Vattentät
Stark
Enkel att montera upp/ned
Tål UV-stålar
Nackdelar
–
3. Tarp 15 – Prisvärd tarp
Mått: 120x420cm
Vikt: 1.3kg
Sydvang Tarp 15 står ut som en klar ledare när det gäller prisvärdhet i klassen för vindskydd. Med sin lättviktiga konstruktion och kompakt packstorlek, visar denna tarp sig som en oumbärlig följeslagare under alla utomhusaktiviteter – cykelturer, campingresor och vandringar.
Tarp 15:s slitstarka design är både pålitlig och flexibel. Tack vare dess storlek på 15 kvadratmeter, kan du enkelt spänna upp den mellan träd, stänger, eller vilket objekt som helst som finns tillgängligt där du befinner dig. Detta gör den till det perfekta skyddet mot sol, vind och regn, oavsett var dina äventyr tar dig.
Passar dig som: Letar efter en prisvärd tarp som tål det mesta.
Vad vi gillar med tarpen: Att den är så bred.
Fördelar
Bred
Prisvärd
Tål UV-stålar
Vattentät
Nackdelar
Kan vara svår att vika ihop
Aningen tung
4. Tarp 9 – Populär bland användarna
Mått: 3x3m
Vikt: 745g
Sydvang Tarp 9 har snabbt blivit en populär produkt bland utomhusentusiaster och det är inte svårt att förstå varför. Detta praktiska och smidiga vindskydd erbjuder utmärkt skydd mot sol, vind och regn, samtidigt som det är lätt att bära med sig på cykelturen, campingen eller vandringen.
Sydvang Tarp 9 är gjord av 210T polyester, ett material känt för sin hållbarhet och slitstyrka. Med sina nio kvadratmeter erbjuder den en god yta för skydd och kan enkelt fästas mellan träd, stänger eller andra tillgängliga föremål i din omgivning.
Packpåsen, vilken är fastsatt vid skyddet, är en mycket praktisk funktion. Det eliminerar risken att förlora påsen, och gör det enklare att packa ner tältpinnen efter användning. Dessutom underlättar de synliga repen vid upp- och nedpackningen.
Passar dig som: Söker en billig tarp med hög kvalité.
Vad vi gillar med tarpen: Att den håller emot vind och regn väldigt bra.
Fördelar
Väldigt prisvärd
Vattentät
Tål UV-stålar
Simpel att förstå
Nackdelar
Aningen tung
5. Ice Cabin 360 – bästa vindskyddet för isfiske
Mått: 180x180x200cm (bredd, längd, höjd)
Vikt: 10kg
Ice Cabin 360 är det bästa vindskyddet för isfiske. Detta vindskydd står emot all regn och vind, från alla håll. Vindskyddet har panoramafönster som går runt hela skyddet. Det går snabbt att sätta upp och håller för 3 personer. Oavsett hur hårt det blåser så kommer vindskyddet inte röra på sig. Det fungerar också att sitta inne och fiska.
Passar dig som: Letar efter ett vindskydd som fungerar till isfiske.
Vad vi gillar med tarpen: Att vindskyddet inte rör på sig oavsett hur hårt det blåser. Ett stort plus är hur enkelt det är att sätta upp.
Fördelar
Panorama fönster
3 personer
Kan sitta ner och fiska
Vattentät
Nackdelar
Tung
Att tänka på innan man köper en tarp
- Storlek
Det är viktigt att titta på vilka mått tarpen har. Säg att du vill köpa en tarp som skyddar dig när du hänger i hängmattan, då vill du ha en bredare tarp. Men skall du skydda ditt stormkök, då räcker det med en mindre variant. - Material
Se till att ha koll på vilket material tarpen har. Vissa vindskydd skyddar även mot UV-strålar, vilket är ett stort plus om man har barn eller glömt solkräm. - Vikt
Skall du ut på en längre vandring eller annan aktivitet där du behöver bära med dig tarpen i ryggsäcken så är det bra att tänka på vikten.
Vad är en tarp?
En tarp är ett annat ord för vindskydd. Dessa är användbara när man är ute och det blåser, regnar eller till och med snöar. Vindskydd har länge varit populära men har på senare tid fått flera användbara funktioner och egenskaper. Vissa har inbyggt UV-skydd och även myggnät. Det går snabbt att montera upp och ned samt är enkla att förstå sig på. När man är färdig med vindskyddet packas det smidigt ner i en packpåse.
När använder man en tarp?
En tarp används oftast när det blåser och regnar ute. De är användbara i flera olika scenarion. Till exempel när man vill få skydd mot regn eller vind runt hängmattan eller om man vill inte ha vind eller regn emot sitt tält.
Hur sätter man upp en tarp?
Att sätta upp en tarp kan variera beroende på vilket syfte och vilken typ av tarp du har. Men här är en generell guide för att sätta upp en tarp:
- Inspektera området: Hitta en plats där du vill sätta upp tarp. Se till att det inte finns några skarpa föremål eller grenar som kan skada tarpens material.
- Samla material: För att sätta upp tarp behöver du tarp själv, tältstolpar, snören, pinnar eller andra föremål som kan användas som ankarpunkter och eventuellt rep eller elastiska band för att fästa tarpens hörn.
- Fästankarpunkter: Om det finns träd, stolpar eller liknande i närheten kan du använda dem som ankarpunkter för tarpens hörn. Annars kan du använda pinnar eller andra föremål som kan fungera som ankarpunkter. Sätt i ankarpunkterna på platser där du vill att tarpens hörn ska vara.
- Fäst tarpens hörn: Fäst tarpens hörn i ankarpunkterna genom att använda rep eller elastiska band. Om din tarp inte har färdiga öglor kan du använda knopar som t.ex. en taut line hitch eller en slipsknop för att säkra tarpens hörn.
- Justera spänningen: Dra tarpens hörn utåt och justera spänningen så att tarpens yta är jämnt sträckt. Detta hjälper till att förhindra att vatten samlas på tarpens yta och ger också bättre skydd.
- Fäst sidorna: Om du vill kan du också fästa tarpens sidor genom att använda snören eller rep som knyts runt tarpens mittsektion och fästs i ankarpunkter eller föremål i närheten. Detta kan hjälpa till att ge extra skydd mot vind och regn från sidorna.
Hur man lagar en tarp
Att laga en tarp som har gått sönder kan vara ett viktigt steg för att förlänga dess livslängd. Här är steg du kan ta för att reparera din tarp:
Material som behövs:
- Tarp reparationstejp eller duktejp
- Sömnadssats (om det behövs)
- Stark tråd (till exempel nylon)
- Reservöljetter (om öljetterna har gått sönder)
Steg för att laga din tarp:
- Rengör området: Börja med att rengöra området runt skadan. Du vill vara säker på att tejp eller lappar fäster ordentligt, och smuts eller fukt kan förhindra det.
- Applicera tejp eller lappar: Om det finns ett hål eller ett rev, använd reparationstejp eller duktejp för att täcka över det. Om skadan är större kan du behöva använda en lapp. I så fall, klipp ut en lapp som är något större än skadan, och använd sedan tejp för att fästa lappen på båda sidor av tarp.
- Sy om det behövs: Om skadan är mycket stor, eller om tejp inte håller, kanske du behöver sy tarp. Använd en stark tråd och sy en stark söm runt skadan. Se till att tråden går igenom båda lapparna och duken för att ge en stark och vattentät försegling.
- Ersätt skadade öljetter: Om en öljett har gått sönder, kan du ta bort den och ersätta den med en ny. Det finns speciella verktyg som du kan använda för att installera öljetter, men om du inte har tillgång till dessa verktyg, kan du ofta använda en hammare och en bit trä eller metall för att trycka öljetten på plats.
Hur stark vind klarar en tarp av?
Det finns ingen exakt vindhastighet som en tarp kan tåla, eftersom det beror på så många faktorer. Tarpens konstruktion, material, hur väl den är uppspänd och hur väl den är skyddad från vind kan alla påverka hur mycket vind den kan tåla.
Generellt sett, om en tarp är korrekt uppsatt och säkrad, kan den hantera vindhastigheter på upp till 20-30 km/h. Vid högre vindhastigheter kan tarpens material börja riva eller öljetterna kan slitas ut.
Vanliga frågor
En tarp kostar allt mellan 500-4000kr beroende på märke och egenskaper.
En tarp väger mellan 400g till flera kilo.