Topptursbindningar hero

Bäst i test: Bästa topptursbindningarna 2024

Publicerad av

Att ge sig ut på en topptur är en fantastisk upplevelse som ger dig både träning och väldigt fina vyer. Men för att göra en topptur så lyckad som möjligt krävs det rätt utrustning. En av de viktigaste delarna är just bindningarna. De bästa topptursbindningarna kan göra skillnaden mellan en rolig tur eller en misslyckad sådan. I denna artikel har vi analyserat och recenserat de bästa topptursbindningarna just nu. Se resultatet nedan.

Salomon N S/Lab Shift MNC 10 SH110 (bäst i test)

5/5

G3 ZED 9 (superlätta)

5/5

Dynafit Women's TLT Superlite 2.0 (billiga)

4.5/5

ARMADA N Shift MNC 13 100mm (premiumval)

4.5/5

Kan det även vara intressant att läsa vårat test av topptursskidor?

1. Salomon N S/Lab Shift MNC 10 SH110

Topptursbindning bäst i test

Topptursbindning bäst i test

Dessa topptursbindningar har vi valt att placera i toppen av vårat test. Det gjorde vi eftersom de har allt man kan önska sig när det kommer till både toppturer och utförsåkning. De är väldigt lätta på endast 875 gram var men ger ändå en stor stabilitet till din topptursskida. S/Lab Shift MNC 10 SH110 bindningen är tillverkad med kolfiberfylld polyamid vilket är den största faktorn till att denna bindning är så lätt och stabil. Det är ett nytt och revolutionerande material som hittas på väldigt få topptursbindningar. Bindningen är även NMC-certifierad, detta är en certifiering som garanterar jämn prestanda och likvärdig säkerhet oavsett vilken typ av pjäxa du använder.

Passar för dig som: Letar efter en lätt och stabil topptursbindning av högsta kvalité.
Vad vi gillar med bindningen: Att den känns robust vid utförsåkning och stabil samt lätt vid toppturer.

2. G3 ZED 9

Bästa lätta topptursbindningen

Bästa lätta topptursbindning

G3s egna modell ZED 9 är i särklass den lättaste topptursbindningen som finns just nu. Med en ultralåg vikt på endast 345g så kommer du knappt känna av att du har ett par bindningar på dina skidor. Denna bindning är för åkarna som vill ha det lättaste men med hög kvalité. Något vi tycker extra mycket om gällande denna bindning är att man kan justera både det vertikala och horisontella DIN-värdet på samma skruv. Detta förenklar processen vid justering väldigt mycket. Förutom det så har denna bindning många briljanta funktioner och egenskaper. Har man ett par bredare topptursskidor så har denna bindning en bred infästning för maximal kraftöverföring och en bred bas som överför kraften effektivt med hög precision till skidan.

Häldelen på bindningen går att rotera i båda riktningar och tådelen är tillverkad med “Boot Stop” som justerar din pjäxa till rätt position. Du kan även med bindningens QuickFlick höja hälen mycket lätt med hjälp av staven. Det finns alltså många goda egenskaper och funktioner hos denna topptursbindning.

Passar för dig som: Letar efter en superlätt och stabil topptursbindning.
Vad vi gillar med bindningen: Många suveräna egenskaper och funktioner som är mycket användbara.

3. Dynafit Women’s TLT Superlite 2.0

Bästa billiga topptursbindningen

Bästa billiga topptursbindningen

Denna topptursbindning för dam är den billigaste bindningen man kan hitta. Det är viktigt att tänka på att topptursbindningar är en överlag dyr produkt att köpa och detta pris faktiskt är billigt för bindningar. I skrivande stund så ligger bindningen på 3695kr vilket enligt oss är ett kap. Bindningen är anpassad för dam men fungerar bra till män också om man väger lite mindre. De har en väldigt låg vikt på 175g vilket är en stor fördel vid toppturer då man vill hålla vikten nere.

Passar för dig som: Letar efter den billigaste topptursbindningen för dam.
Vad vi gillar med bindningen: Den är väldigt lätt och stabil, även fast den kostar något lägre än de andra.

4. ARMADA N Shift MNC 13 100mm

Bästa topptursbindningen premiumvariant

Bästa topptursbindning premiumvariant

Detta är en topptursbindning från Armada som passar bra för dig som är mer erfaren och kräver hög kvalité på bindningen. Denna bindning erbjuder åkarna den effektiva prestandan av en stiftbindning när man går på topptur och stabiliteten av en alpinbindning när man åker utför. N Shift MNC 13 har även flertalet mycket användbara funktioner, för att nämna några:

  • Toe Height Adjustment
  • Low Profile Chassis
  • Oversized Platform
  • Hike and Ride Switch
  • Crampon Compatible
  • Freeski Brakes

Bindningen är och utrustad med skistopper som bromsar din skida om bindningen löser ut i utförsåkning. Detta är en stor fördel så inte skidan din glider ner för fjället själv.

Passar för dig som: Söker en topptursbindning av hösta kvalité.
Vad vi gillar med bindningen: Många bra funktioner och hög kvalité.


Man på topptur

Att tänka på innan man köper topptursbindningar

Innan du köper topptursbindningar bör du inte bara tänka på pris och utseende. Det finns flera andra faktorer som är avgörande för att du ska kunna få ut det mesta av dina toppturer. Här är några viktiga saker att tänka på:

  1. Vikt
    När du går på topptur vill du såklart ha så lätt utrustning som möjligt. Ju lättare bindningarna är desto mindre energi behöver du lägga på att bära dem upp för berget. Men tänk på att vikten inte får gå ut över säkerheten.
  2. Hållbarhet
    Bindningarna kommer att utsättas för tuffa påfrestningar på toppturen, så se till att de är tillverkade av högkvalitativa material som tål slitage och väderförhållanden.
  3. Stabilitet
    Bindningarna ska ge stabilitet både uppåt och nedåt i berget. De ska kunna hålla fast skon ordentligt och inte släppa vid minsta lilla rörelse.
  4. Justerbarhet
    Det är viktigt att bindningarna går att justera för att passa din skostorlek och din åkstil. Det är också bra om de går att justera mellan gå- och åk-läge.
  5. Kompatibilitet
    Se till att bindningarna är kompatibla med dina skidor och skor. Vissa bindningar är bara kompatibla med vissa modeller, så kolla noga innan du köper.

Hur fungerar topptursbindningar?

Topptursbindningar är en typ av bindningar som gör det möjligt för dig att fästa dina toppturspjäxor till skidorna på ett säkert sätt både när du går uppför och åker nedför berget. De är utformade för att vara lätta, robusta och enkla att använda samt ger dig möjlighet att lätt byta mellan gå- och åk-läge.

I gå-läget är bindningarna lösare och möjliggör en mer naturlig gångstil. I åk-läget spänns bindningarna åt för att ge en säkrare och stabilare åkning. För att byta mellan lägena används ofta en spak som finns på bindningens framdel.

Olika typer av topptursbindningar

Det finns flera olika typer av topptursbindningar på marknaden idag, med olika teknologier, funktioner och prisklasser. Här är en översikt över några av de vanligaste,

  1. Tech-bindningar: Tech-bindningar, också kända som tech-bindningar, är en populär typ av topptursbindning. De är lätta, robusta och ger bra stabilitet. Tech-bindningar använder två stift som fäster skon till bindningen, vilket ger en säker och effektiv överföring av kraft när du åker nedför.
  2. Frame-bindningar: Frame-bindningar är en annan typ av topptursbindning som är vanlig på marknaden. De är utformade med en ram runt tån och hälen på skon, vilket ger bra stabilitet och kraftöverföring när du åker nedför. Frame-bindningar är också användbara för personer som vill använda samma bindningar för både alpint åkning och topptur.
  3. Hybrid-bindningar: Hybrid-bindningar är en kombination av pin- och frame-bindningar, vilket ger en bra balans mellan vikt och prestanda. De är lätta och robusta och ger bra stabilitet både uppåt och nedåt i berget.
  4. Shift-bindningar: Shift-bindningar är en relativt ny typ av topptursbindning som har blivit mycket populär på senare år. De kombinerar en tech-bindning med en alpin bindning, vilket ger bra stabilitet och kraftöverföring både uppåt och nedåt i berget.

Tabell över topptursbindningar

Typ av bindningAnvändningsområdeMer information
Pin-bindningarLätta, stabil åkning, effektiv kraftöverföringFäster skon med två stift, vanligt inom alpint och toppturer, bra för längre turer och klättringar
Frame-bindningarStabil och kraftfull åkning, används för både alpint åkning och toppturFäster skon med en ram runt tån och hälen, vanligt inom alpin skidåkning, något tyngre än pin-bindningar, men ger en starkare åkning
Hybrid-bindningarBra balans mellan vikt och prestanda, stabil åkning, används för både alpint åkning och toppturKombination av pin- och frame-bindningar, ger bra stabilitet både uppåt och nedåt i berget, vanligt inom topptursskidåkning
Shift-bindningarStabil åkning, används för både alpint åkning och toppturKombinerar tech-bindning med alpin bindning, vanligt inom topptursskidåkning, ger en stark och stabil åkning
Topptursbindningar tabell

Hur man justerar topptursbindningar

Att justera topptursbindningar är en viktig del av att få en bra och säker topptursupplevelse. Här är en allmän steg-för-steg-guide för att justera topptursbindningar:

  1. Hitta DIN-inställningen: DIN-inställningen bestämmer hur lätt eller svårt det är för din bindning att släppa från din sko. DIN-inställningen baseras på din vikt, längd, åkstil och åkerfarenhet. För att hitta DIN-inställningen, använd dig av en DIN-kalkylator eller fråga en professionell skidtekniker.
  2. Ta bort skyddet: Ta bort skyddet från skidan där bindningen ska monteras.
  3. Montera framdelen av bindningen: Placera framdelen av bindningen på plats och markera var skruvarna ska gå in. Borra sedan skruvhålen på markeringarna.
  4. Montera bakdelen av bindningen: Placera bakdelen av bindningen på plats och justera den till rätt längd. Markera sedan skruvhålen och borra skruvhålen.
  5. Justera DIN-inställningen: När bindningen är monterad och inställd på rätt längd kan du justera DIN-inställningen. Använd dig av DIN-skalan och justera DIN-värdet på bakdelen av bindningen.
  6. Testa bindningarna: Testa bindningarna för att se till att de fungerar ordentligt. Sätt i skorna och steg in i bindningen. Tryck på tån på skon för att se till att bindningen lösgör sig ordentligt. Gör samma sak för hälen på skon.

Vanliga frågor

Vilken är den lättaste topptursbindningen?

Det finns flera lätta topptursbindningar på marknaden idag, men några av de lättaste är pin-bindningar. Till exempel, Salomon MTN Pin-bindning väger bara 245 gram och Dynafit TLT Speedfit-bindning väger 285 gram.

Är det säkert att använda tech-bindningar för toppturer?

Ja, tech-bindningar är en vanlig och säker typ av topptursbindning. De har varit på marknaden i över 30 år och har testats och godkänts av många skidåkare och experter. Det är dock viktigt att välja en bindning av hög kvalitet och att följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa att du använder den på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *