tältkåta bäst i test

Tältkåtor Bäst i Test: 4 bästa tältkåtorna (2024)

En tältkåta eller ett tipi-tält som det också kallas är ett större och tyngre konformat tält som kan hålla mer än 15 personer som max. Detta tält liknar ett “indiantält” där yttertältet bärs upp av en pelare i mitten. Det är inte helt enkelt att välja vilken typ av tältkåta man skall ha. Det finns vissa som går bra att elda i och vissa där det inte gör det. Därför har vi gjort denna guide där vi recenserar de bästa tältkåtorna för olika scenarion.

Urberg Tipi Tent (bäst i test)

5/5

Nordisk Alfheim 19.6 (med kamin)

5/5

Tentipi Zirkon 5 (lättvikt)

4.5/5

Nordisk Asgard 19.6 (10 personer)

4.5/5

De 4 bästa tältkåtorna

1. Urberg Tipi Tent – Tältkåta bäst i test

Bästa tältkåtan

Antal: 5 personer
Vikt: 5.9kg
Yttermått (Längd x Bredd x Höjd): 350x350x250 cm

Urbergs egna Tipi Tent är tältkåtan som blev bäst i vårat test. Denna tältkåtan är den mest populära med högst samt mest antal betyg. Det är även den billigaste tältkåtan men med en väldigt hög kvalité. Urberg är kända för att tillverka produkter av hög kvalité. Detta tält passar bra till korta till mellanlånga vandringar på grund av den mediokra vikten på 5.9kg. Tältkåtan har en låg vikt på endast 5.9kg och är enkel att montera upp/ned. Den rymmer upp till fem vuxna människor och har en stor ingång som kan täckas med myggnät. En stor fördel med detta tält är att golvet är integrerat så det behövs inte köpas separat.

Urbergs tältkåta är slitstark och har en hög vattenpelare på både ytterduk och golv. Ytterdukens vattenpelare ligger på 3000mm vilket räcker för stark vind och regn under flera timmar. Golvets vattenpelare är på 10.000mm vilket också räcker gott för en hel natt med regn. Det är viktigt att veta att ytterväven inte är behandlad med flamskydd så det går inte att i kamin i denna tältkåta.

 • Bästa priset
 • Högst betyg
 • Integrerat golv
 • Mest populär
 • Hög kvalité
 • Rymmer fem personer
 • Hög vattenpelare

2. Nordisk Alfheim 19.6 – Bästa tältkåtan med kamin

Tältkåta med kamin

Antal: 10 personer
Vikt: 18kg
Yttermått (Längd x Bredd): 500×350 cm

Nordisk Alfheim 19.6 är tältkåtan som är tillverkad för att elda i kamin med. Detta är en rymlig och mysig tältkåta som kan användas när man är större sällskap. Toppen av detta tipitält går alltså att öppna vilket ger möjlighet till att elda med en kamin. Det ger en mysig stämning och värme samtidigt. Yttertältet är tillverkad i bomull vilket ger en optimal andningsförmåga för tältet oavsett om det är varm eller kallt ute. Det finns en stor ingång till tältet som ventilerar bra. Kaminen följer inte med vid köp utan finns att köpa separat, vi tipsar då om Frisport 3000 Medium som fungerar utmärkt med Nordisk Alfheim 19.6 tältkåta. För eldning i denna kåta rekommenderas det att man även köper ett extra kaminrör som skyddar tältduken i toppen mot glöd, ett värmeskyddande gallerrör och brandsäker golvmatta.

 • Går att elda med kamin
 • Rymmer 10 personer
 • Stort tält
 • Hög kvalité

3. Tentipi Zirkon 5 Lätt – Lätt tältkåta

tentipi lätt tåltkåta

Antal: 8 pers
Vikt: 4kg
Yttermått (Längd x Bredd): 380×230 cm

Tentipi Zirkon 5 Lätt är tältkåtan med lägst vikt på marknaden. Detta är en tältkåta för 5 personer som endast väger 5kg. På grund av denna tältkåtans låga vikt så passar den utmärkt för vandring och längre campingturer. Zirkon 5 kommer med ett slitstarkt lättviktsväv och väl planerad ventilation med hjälp av deras Tent-Vent system. Tältkåtan har integrerat myggskydd vid den stora ingången vilket är skönt att ha på sommaren. Denna tältkåta är även anpassad för att elda med kamin i. Taket går att öppna för att få ut röken och värmen från kaminen.

 • Lättaste tältkåtan
 • Endast 4kg
 • Passar utmärkt till vandringsturer
 • Går att elda i kamin inne i tältkåtan
 • Rymmer 8 personer
 • Hög kvalité från Tentipi

4. Nordisk Asgard 19.6 – Bästa tältkåtan 10 personer

Bästa tältkåta 10 personer

Antal: 10 personer
Vikt: 20kg
Yttermått (Längd x Bredd): 470×300 cm

Nordisk Asgard 19.6 är den bästa tältkåtan med utrymme för upp till 10 personer. Detta är en väldigt stor och rymlig tältkåta för upp till 10-13 personer. Tältkåtan har tre smart placerade ventilationsöppningar i toppen av tältet för bästa ventilationsförmåga. Tältet är tillverkat i en luftig bomullsväv som är slitstark och tål de mesta väder. Det går att öppna fyra olika fönster inifrån tältet för bättre ventilation och mer ljus. Både ingången och alla fönster är försedda med myggnät. Denna tältkåta passar bra till campingturer eller scoutläger då vikten är hög och ligger på 20kg. Yttertältets material är bomull med ett vattenavvisande medel på.

 • Rymmer 10-13 personer
 • Bra ventilation
 • Fyra fönster
 • Myggnät

Två tältkåtor

Att tänka på innan köp av tältkåta

 • Storlek
  Hur många personer är planerade att vistas i din tältkåta? Det är förmodligen den viktigaste frågan att ställa dig själv innan köp. Ett tips är att välja en tältkåta som rymmer lite fler personer är du tänkt då det alltid är bra med extra utrymme.
 • Vikt
  Var och hur du skall använda tältkåtan är också en viktig punkt. Skall den användas när du vandrar så finns det tältkåtor med mindre vikt. Skall den användas på trädgården eller under campingturen så finns det tyngre och mer funktionella tältkåtor.
 • Elda i kamin
  Det finns kåtor som är anpassade för att elda med kamin i. Dessa har ett avtagbart hål i taket samt yttertält som är behandlad med flamskydd. Fundera på om det är något som kommer att vara relevant vid köp.
 • Användningsområde
  Som jag beskrev innan är vikten på tältkåtan en betydande punkt. Skall du vandra med tältkåtan, välj då den en med mindre vikt. Skall du campa eller slå upp den på tomten, då går det bra med en tyngre.

Vad är en tältkåta?

En tältkåta är ett slags tält som brukar användas när man vistas i större sammanhang. Dessa tält är konformade och kan rymma upp till hela 20 personer. Det finns en stor ingång och tältet hålls upp med hjälp av en pelare som står i mitten av tältet. Tältkåtor kan användas i flera olika sammanhang. Till exempel när man campar, är ute och vandrar eller har en tillställning med mycket folk. Tältkåtor går att sova i och kan hållas varma med hjälp av en kamin i mitten av tältet.

Kan man ha en tältkåta med kamin?

De flesta tältkåtorna är anpassade för användning med kamin, men inte alla. De tältkåtor som är anpassade för det brukar ha en avtagbar topp i tältet samt att yttertältet är behandlat med flamskydd. För de tältkåtor vi listat i vårat test så ingår inte en kamin vid köp. Det får man köpa separat.

Hur man sätter upp en tältkåta

Att sätta upp en tältkåta är hyfsat enkelt om man följer en gedigen guide. Vi går igenom de steg för att sätta upp en tältkåta. Guiden kan variera lite beroende på vilket märke av kåta du har.

 1. Placera allt material på marken framför dig. Detta för att få en bra överblick på vad du har att jobba med.
 2. Placera monteringskrysser där du vill att din mittpelare skall stå.
 3. Ta din mätlina och streck ut den tull fullo. Placera dina spikar i marken på utvalda platser.
 4. Lägg ut tältduken över spikarna och trä ringarna på duken över spikarna.
 5. Montera ihop tältstången och trä det i toppen av det liggande tältet. Lyft sedan tältstången till du får en stående tältkåta.
 6. Steck på de sista markdukarna så att tältet är ordentligt sträckt.