Enmanstält test

Bäst i test: Bästa enmanstältet 2024

Publicerad av

För soloäventyrare är det inget bättre sätt att utforska naturen än med ett pålitligt enmanstält. Men med så många olika modeller och märken att välja mellan kan det vara svårt att veta vilket det bästa enmanstältet är. Därför har vi samlat information om flera av de mest populära enmanstälten på marknaden idag för att hjälpa dig att göra det bästa valet för dina soloäventyr. Vi har undersökt de tekniska specifikationerna och funktionerna för varje tält för att ge dig en översikt över deras fördelar och nackdelar.

Hilleberg Akto (bäst i test)

5/5

Hilleberg Enan (lättvikt)

5/5

Bergans Trollhetta (prisvärt)

4.5/5

Sydvang Solano (jägare)

4/5

Vaude Arco

3.5/5

Enmanstält topplista – 5 tält testade!

1. Hilleberg Akto: Bäst i test

enmanstält bäst i test

Totalvikt: 1700g
Antal säsonger: 4

Hilleberg Akto är tunneltältet för en person som vi utser till bäst i test. Detta är ett enmanstält som är designat för att vara rymligt och lätt. Med en maxhöjd i innertältet på 93cm och bredd på 90cm så finns det gott om utrymme för både dig och extra packning som du inte vill lägga i tältets rymliga absid. Tältets ytterväv är tillverkad med Kerlon 1200 som är Hillebergs egentillverkade material för just deras tält. Det är ett vattentätt, slitstarkt och superlätt material som passar utmärkt för tält. Se denna video för mer information och test av detta bastanta material. Tältets ytterväv och innerväv är av det tjockare laget, båda på 30D vilket räcker gott och väl för de starkaste väderförhållanden.

Detta är en enmanstält som passar perfekt för fjällvandring på grund av dess väldigt låga vikt och slitstarka material. Det tar inte mycket plats i vandringsryggsäcken och är enkelt att montera upp/ner. Vad vi gillar lite extra med detta enmanstält är den mycket goda ventilationen vid fötter och huvud. Detta gör det behagligt att sova under alla årstider oavsett om det är plus eller minusgrader ute. Det är även förvånansvärt enkelt att montera upp tältet själv, tar inte mer tid än några minuter. Hilleberg Akto är alltså enmanstältet som passar till alla typer av turer och årstider, från de långa fjällvandringarna till korta turer i närheten av hemmet.

Fördelar

  • Tillverkat i de tåliga materialet Kerlon
  • Låg vikt
  • Tål alla väderförhållanden mycket bra
  • Mest populära valet
  • Enkelt att montera upp/ned
  • Mycket god ventilation

Nackdelar

  • Inga

2. Hilleberg Enan: Ultralätt vikt

enmanstältet lättvikt

Totalvikt: 1200g
Antal säsonger: 3

Hillebergs andra variant av enmanstält kallas “Enan”, det är ett superlätt och rymligt tresäsongstält som vi valt att placera som nummer två i vårat test. Tältet är designat med ett mycket lätt och slitstarkt material vilket gör detta enmanstältet till det lättaste men med bra kvalité. Hillebergs Enan tält är konstruerat med inspiration ifrån deras Akto-modell men är ännu lättare och gjort för att passa tre säsonger. Till skillnad från Hilleberg Akto så använder detta tältet Kerlon 1000, bara för att få ner totalvikten.

Ventilationen i tältet är helt integrerar i konstruktionen och ger tältet en behaglig temperatur under alla årstider. Innertältdörren är helt av knottsäkert myggnät och både huvud samt fotändarna är gjorda av starkare nät för en bra ventilation. Är vädret lite sämre och det regnar så kan man antingen använda sig utav en tarp eller rulla ner vävluckorna som finns för att täcka. Eftersom man vill få ner totalvikten på detta tält till max så är ytterväven på tältet 20 D och innerväven 10 D. Det gör att tältet inte passar att använda under vinterhalvåret, vilket vi tycker är ett bra val av Hillberg.

En nackdel med Hilleberg Enan vi tycker är värd att nämna är att det inte helt tål mycket kraftigt regn. Ligger regn på under längre perioder så kan det trängas igenom ytterväven som har en vattenpelare på 5000mm. Så vet du om att det kommer att regna kraftigt, placera tältet under en gran eller liknande för extra skydd. Men bortsett från det så är detta ett suveränt tält för dig som letar efter ett enmanstält i superlätt vikt.

Fördelar

  • Superlätt
  • Slitstarkt
  • Rymligt
  • Hög kvalité
  • Bra ventilation

Nackdelar

  • Kraftigt regn kan tränga igenom ytterduken

3. Bergans Trollhetta: Prisvärt

prisvärt enmanstält

Totalvikt: 1690g
Antal säsonger: 3

Bergans Trollhetta är ett prisvärt enmanstält som fungerar under sommar, höst och vår men inte vinter. Tältets duk är tillverkat i silikonbelagt ripstop nylon vilket ger ett enastående skydd mot hård vind och ruskigt väder som kan uppkomma på fjällen. Tältet har en låg totalvikt vilket gör att det passar bra för längre vandringsturer på fjällen. Det är även väldigt kompakt och litet när det har packats ihop. Tältet är väl ventilerat där större delar av innertält har myggnät vilket är ett stort plus.

Eftersom yttertältet går hela vägen ner till där tältbågen sitter så kommer detta tält att hålla snö, vatten och lera borta helt. Men det är fortfarande en fördel att placera tältet strategiskt innan man monterar upp det, detta eftersom vattenpelaren på ytterväven endast är 3000mm. Innertältet och yttertältet sitter från en början ihop men går att separera med klickspännen om man vill det. När man monterar upp tältet så måste dock innertältet och yttertältet sitta ihop.

En nackdel vi ser med detta tält är den låga vattenpelaren på yttertältet. Vattenpelaren ligger på 3000mm vilket inte gör yttertältet helt vattentätt utan endast vattentåligt under korta perioder. Se därför till, som vi sa tidigare, att placera tältet strategiskt för att undvika att regn ligger på hela tiden. Något vi gillar mycket med detta tält vad man får för det låga priset. Ett lätt, rymligt och slitstarkt enmanstält som ger mycket värde för pengarna.

Fördelar

  • Rymligt, stabilt och lätt
  • Silikonbelagda yttermaterial mot väder och vind
  • Får plats med ryggsäck i tältet
  • Prisvärt

Nackdelar

  • Låg vattenpelare på yttertält

4. Sydvang Solano: För jägare

enmanstält för jägare

Totalvikt: 1465g
Antal säsonger: 3

Sydvang Solano är det bästa enmanstältet för jägare. Tältet är tillverkat av ultralätt och slitstarkt nylon med silikonbeläggning, vilket gör att det klarar av de flesta väderförhållandena. Sydvang Solano har en stor ingång och är försett med myggnäts panel och mesh in till innertältet. Tältet är är väldigt rymligt för en person och har ett enskilt förvaringsutrymme över där du har huvudkudden för din packning. Enmanstältet har myggnät som täcker huvudöppningen och en bra ventilation vid varmare dagar.

Fördelar

  • Enkelt att slå upp och packa ner
  • Enskilt utrymme för packningen
  • Ultralätt
  • Slitstarkt
  • Tål tre säsonger

Nackdelar

  • Lite låg vattenpelare på golvet

5. Vaude Arco: Till den med mycket packning

Gult tält för en person

Detta tält har faktiskt plats för två personer men passar utmärkt för dig som ska vandra ensam och som har mycket packning att förvara. Det klassas fortfarande som ett enmanstält. Vaude Arco är designat för att du enkelt ska kunna slå upp tältet och är tillverkat i ett slitstarkt material som tål stormiga väderförhållanden. Tältet väger lite mer än vanliga enmanstält, detta eftersom det är en aning större. Det medföljer en kompressionspåse vid köp som ser till att tältet blir litet i volym och lätt att packa ner i ryggsäcken.

Fördelar

  • Bra förvaringsutrymmen
  • Slittåligt
  • Kompressionspåse som gör det enkelt att bära med sig

Nackdelar

  • Inga

Tält som lyser i mörkret
Tält som lyser i mörkret

Att tänka på innan man köper ett enmanstält

Innan du köper ditt enmanstält är det viktigt att du tänker igenom vad du vill få ut av ditt tält. Det finns olika enmanstält på marknaden som ger dig olika funktionalitet och som är olika lätt eller slitstarkt. Det är därför viktigt för dig att du tänker igenom olika aspekter innan du handlar.

  • Tältets storlek och vikt
    Det är viktigt att tänka igenom vilken storlek på tältet du är i behov av. Ju mindre tält desto lättare blir också vikten på tältet. Så en viktig faktor att väga in är också hur mycket du kommer orka bära på.
  • Typ av tält
    Just nu finns det olika typer av enmanstält på marknaden som kommer med olika funktionaliteter och designer. I detta fallet handlar det om vilket underlag och väder du kommer stöta på under din vandring. Detta eftersom det avgör vilket tält som kommer passa ditt behov bäst.
  • När tältet skall användas
    Det är viktigt att du vet under vilken eller vilka årstider har du tänkt att använda ditt tält främst. Detta eftersom alla tält på marknaden inte är designade att passa alla väderförhållanden. Exempelvis är inte alla designade att passa under vinterförhållanden.

De två olika tälttyperna

Det finns två olika typer utav tält, kupoltält och tunneltält. Dessa har olika former, egenskaper och detaljer. Innan man investerar i ett tält är det bra att ha koll på dessa två typer och vilka fördelar samt nackdelar de har. Vi kommer därför gå igenom det nedan.

Kupoltält

Kupoltält är som det låter formad efter en kupol. Det är ett runt tält, precis som man tänker sig att ett tält skall se ut. Ett kupoltält kan användas på flera olika underlag då man inte behöver använda tältpinnar för att få det stadigt, utan det står stadigt direkt efter man slått upp det. Dock så kan man slå ner tältpinnar om det är mycket blåst ute. Detta är en fördel om man har tänkt campa på klippor eller på en strand. Vid uppsättning av ett kupoltält så börjar man sätta upp innertältet först och sedan yttertältet.

Fördelar med kupoltält: Det kan användas på flera olika underlag. Det tar inte stor plats när det är uppsatt. Om man vill kan man endast slå upp innertältet och låta yttertältet ligga kvar i packpåsen.

Nackdelar med kupoltält: Eftersom man slår upp innertältet före yttertältet så kan det blir blött om det regnar ute då man inte får något skydd innan.

Tunneltält

Ett tunneltält ser även det ut som det låter, som en avlång tunnel. Tunneltält har oftast en ingång i mitten samt en absid precis utanför ingången som man kan använda som förvaringsutrymme. Detta kommer i olika storlekar från 1-8 personer. Det är ett rymligt och smart designat tält som har många bra egenskaper.

Fördelar med tunneltält: Det är bättre att använda om det regnar ute när man skall slå upp det eftersom man slår upp yttertältet för och sedan innertältet. På så sätt blir inte innertältet blött som det blir hos ett kupoltält. De är enkla att sätta upp och står väldigt stabilt på marken, speciellt om man ställer kortsidan mot vinden. Det är oftast lättare än kupoltält då det krävs mindre tältpinnar för att slå upp det.

Nackdelar med tunneltält: Vid ändrade vindriktningar så kan tunneltältet blir ostadigt då vinden direkt träffar dess långsida.

Varför passar vissa enmanstält endast för några säsonger?

När man tillverkar ett tält så gör man det efter årets olika säsonger. Dessa är vinter, vår, sommar och höst. Det finns tält som klarar av alla säsongerna, vilket kallas fyrsäsongstält. De tält som klarar av vår, sommar och höst kallas däremot tresäsongstält. Och tvåsäsongstält klarar endast av vår och sommar. Men varför klarar endast vissa tält av fyra säsonger medans andra endast klarar av två?

Tvåsäsongstält

Ett tvåsäsongstält är designat för användning under vår och sommar och har oftast en lätt konstruktion som gör det enkelt att bära med sig på vandringar och campingresor. Dessa tält är oftast tillverkade av lätta material för att hålla tältet svalt under varma förhållanden, men de kan också vara känsliga för kallt och blåsigt väder. Fördelen med tvåsäsongstält är deras lätta vikt och goda ventilation, men det är mindre hållbara än tält som är specifikt konstruerade för höst och vinter.

Tresäsongstält

Tresäsongstält är utformade för användning under vår, sommar och höst. Dessa tält har en kraftigare konstruktion än tvåsäsongstält, med bättre isolering och mer robusta material. Tresäsongstält kan klara av lite kyligare temperaturer och lättare snöfall. Deras största fördel är att de kan användas under en längre period än tvåsäsongstält och ger en bättre skydd mot vind och regn, samtidigt som de har en lätt vikt och är enkla att sätta upp och ta ned.

Fyrsäsongstält

Fyrsäsongstält, å andra sidan, är utformade för att användas året runt och är gjorda för att klara av starka vindar, tung snö och kalla temperaturer. Dessa tält har en tung och robust konstruktion och är oftast tillverkade av mer slitstarka material som kan stå emot extrema väderförhållanden. Nackdelen med fyrsäsongstält är deras tunga vikt och mindre goda ventilation jämfört med lättare tält. Dessa tält är också vanligtvis dyrare än tält som är specifikt utformade för vår-, sommar- och höstbruk.

Vad är en vattenpelare för tält?

Vattenpelare eller millimeter vattenpelare är en speciellt mått som används för friluftsprylar. Detta är en siffra på hur bra tältet till exempel håller vatten borta. Beräkningen för vattenpelare är i millimeter och är den mängd vatten som 1 kvadratcentimeter av materialet kan stå emot innan det tränger igenom. Desto högre vattenpelare desto bättre vattentäthet.

Både golv och ytterduk skall ha ett högt värde men duken behöver inte ha lika högt värde då vattnet snabbt rinner av. För ytterduken går det bra med en vattenpelare på 5000 millimeter medans golvet helst skall ha 10.000 millimeter.

Vattenpelare tält tabell

Här är en tabell jag skapat för att visa hur vattentätt ett tält är.

MMVPVattenavvisandeVattentätVattentät under hårda förhållanden
2000-5000JANEJNEJ
5000-10.000JAJA (till viss del)NEJ
10.000+JAJAJA

Vanliga frågor

Vad kostar ett enmanstält?

Allt mellan 1000-10.000kr beroende på märke, kvalité och egenskaper.

Kan man sova 2 i ett enmanstält?

Är man två mindre personer så går det att sova två, men det är inte rekommenderat.

Vilka tälttyper finns det av enmanstält?

Det finns kupoltält och tunneltält att välja bland om du skall införskaffa dig ett enmanstält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *