bästa vätskesystemet hero

Bäst i test: bästa vätskesystemet 2024

Vätskesystem är något som blivit väldigt populärt de senaste åren, och man förstår varför. Ett vätskesystem underlättar din aktivitet mycket. Du behöver inte stanna och plocka upp en vattenflaska för att dricka några klunkar vatten, utan du kan istället göra det under aktivitetens gång. Detta hjälper dig att hålla uppe tempot och minska slösad tid. Men det kan vara svårt att välja rätt vätskesystem till rätt aktivitet. Därför har vi analyserat och recenserat de bästa vätskesystemen för olika aktiviteter åt dig.

Ett vätskesystem placeras i en ryggsäck där du sedan drar slangen från vätskesystemet över din axel för att enkelt kunna dricka vattnet. Det finns speciella vätskeryggsäckar till detta som förenklar användningen en hel del men det fungerar även med en vanlig ryggsäck för vandring.

Osprey Hydraulics LT 2.5L Reservoir (bäst i test)

5/5

Osprey Hydraulics 2L Reservoir Blue (vandring)

5/5

CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir (cykel)

5/5

CamelBak Octane 10 (löpning)

5/5

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

De 4 bästa vätskesystemen

1. Osprey Hydraulics LT 2.5L Reservoir – vätskesystem bäst i test

vätskesystem bäst i test

Volym: 2.5L
Vikt: 170g

Osprey Hydraulics LT 2.5L Reservoir är vätskesystemet som är bäst i test. Detta vätskesystem från Osprey är ett av de populäraste och innehar höga omdömen. Den har många funktionella och smidiga funktioner så som avtagbar slang på mitten, magnetiskt bitmunstycke för att undvika läckage, QuickConnect för att enkelt kunna koppla loss slangen och liter-markeringar tryckta på vätskeblåsan. Blåsan är gjord utav MPE-plast och är även fri från BPA-plast, vilket är ett stort plus.

Med ett par svetsade och vinklade mellanväggar så förhindras skvalpande av vatten när man utövar aktiviteter. Locket öppnar och stängs genom att vrida det 180 grader. Blåsan är enkel att fylla på och lätt att packa ner.

Vad vi gillar med detta vätskesystemet: Ett vätskesystem som håller tätt med många bra funktioner.
Passar för dig som: Letar efter ett system som enkelt kan packas ner i ryggsäck inför vandring eller cykling.

Fördelar

Hög volym

Bra bitventil

Bra toppöppning

Fungerande magnetfäste

Nackdelar

Kan vara jobbig att rengöra då mellanväggarna gör det svårt att komma åt

2. Osprey Hydraulics 2L Reservoir Blue – bästa vätskesystemet vandring

bästa vätskesystemet vandring

Volym: 2L
Vikt: 210g

Osprey Hydraulics 2L Reservoir Blue är det bästa vätskesystemet för vandring. Detta är ett lättanvänt vätskesystem som enkelt fylls på med vatten och packas ner i din ryggsäck. Blåsan ger en bra stabilitet i ryggsäcken och vattnet i blåsan skvalpar inte när du vandrar. Det finns ett handtag i toppen av blåsan som underlättar när du skall fylla på med nytt vatten. Både slangen och munstycket till vätskesystemet är avtagbar och utbytbar, vilket är bra om du vill köpa längre slang. Blåsan är BPA-fri.

Även fast blåsan är fullt påfylld med vatten så tar den märkvärd liten plats i ryggsäcken, det har Osprey gjort väldigt bra.

Vad vi gillar med detta vätskesystemet: Ett stabilt vätskesystem som är enkel att rengöra och tar liten plats påfylld.
Passar för dig som: Söker ett vätskesystem som är anpassat för vandring.

Fördelar

Hög volym

Står stabilt i ryggsäcken

Bra toppöppning

BPA-fri

Enkel att rengöra

Nackdelar

3. CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir – bästa vätskesystemet cykel

vätskesystem cykling

Volym: 3L

CamelBak Crux Lumbar 3L Reservoir är det bästa vattensystemet för cykling. CamelBak är ett välkänt märke och skapar alltid produkter med högsta kvalité. Detta systemet är utvecklat till att ge ett extra flöde i slangen när du dricker för att få mer vatten i varje sip, vilket är något som har varit eftertraktat bland vätskesystem. Det ger hela 20% mer vatten till skillnad från konkurrenterna.

Vad som gör denna modellen speciellt anpassad för cykling är att den ger din ryggsäck en längre tyngdpunkt. Vätskeblåsan är bredare än vanliga blåsor, på så sätt ligger den stabilt längst ner i din ryggsäck och ger dig mer stabilitet på sadeln. Blåsan är helt fri från BPA, BPS och BPF.

Vad vi gillar med detta vätskesystemet: Stor volym, mycket vatten från varje sip och hög stabilitet.
Passar för dig som: Letar efter ett vattensystem som är särskilt anpassat till cykling.

Fördelar

Hög stabilitet

Bra vätskegav

Hög volym

Enkel att fylla på

Nackdelar

4. CamelBak Octane 10 – bästa vätskesystemet löpning

vätskesystem löpning

Vätske-volym: 2L
Packvolym: 8L
Vikt: 370g

CamelBak Octane 10 är det bästa vätskesystemet för löpning. Detta system har ett 10 liters komprimerbart utrymme och en 2 liters vätskeblåsa som ingår. Det fungerar alltså att komprimera väskan om du endast skall ut på en springtur och har med dig vätskeblåsan i den. Väskan är väldigt lätt, smidig och åtsittande. Med dess justerbara bröstrem sitter väskan som en smack runt kroppen.

Vad vi gillar med detta vätskesystemet: Skönt, lätt och åtsittande vätskesystem. Perfekt för löpning.
Passar för dig som: Letar efter ett vätskesystem som är anpassat för löpning.

Fördelar

Prisvärt

Ingår vätskeblåsa

Komprimerbart

Bra med remmar

Nackdelar

Remmar går ej att stoppa undan


cykling vätskesystem

Att tänka på innan man köper ett vätskesystem

  • Volym
    Se till att köpa ett vätskesystem som har rätt volym beroende på vilken/vilka aktiviteter du skall utöva, då vikten blir olika. Ska du cykla så kan du ta en med högre volym men ska du vandra så vill man ha en lättare med mindre volym.
  • Storlek
    Vätskesystemen är olika stora beroende på vad för funktioner och volym de har. Därför är det viktigt att köpa ett som passar till din ryggsäck.
  • Funktioner
    Vilka funktioner tycker du är viktiga att ha? Det finns flertalet funktioner till ett vätskesystem som är användbara till olika aktiviteter. En nödvändig typ av funktion är att använda är vattenreningstabletter för att komplettera ditt västskesystem, det har Friluftsliv24 recenserat grundligt.Se till så att du har förstått de och varför man har de.

Vad är ett vätskesystem?

Ett vätskesystem är en ryggsäck, midjeväska eller en vätskeblåsa som agerar som ett system för att föra vatten till din mun genom en slang. Du placerar din vätskeblåsa i en specialgjort vätskeryggsäck eller i en helt vanlig ryggsäck. Ifrån vätskeblåsan i ryggsäcken drar du en slang över din axel, denna slangen suger du på för att få vatten. På så sätt slipper du stanna för att ta upp en vattenflaska under dina aktiviteter.

Varför använder man ett vätskesystem?

Ett vätskesystem används för att förenkla processen med att dricka vatten under högintensiva aktiviteter. På så sätt håller man sitt flås och momentum man har. Detta har blivit väldigt populärt för aktiviteter så som cykling, löpning och vandring där man ofta inte vill stanna för att dricka.

Hur gör man rent ett vätskesystem?

De flesta vätskesystemen går att göra rent i diskmaskinen, men vissa behövs göras rent för hand. Det kan vara svårt att komma åt hela insidan om du har ett vätskesystem som har hårda mellanväggar. Då får du försöka skölja ur systemet. Har ditt vätskesystem ej hårda mellanväggar så kan du vränga det ut och in för att enkelt kunna göra rent det.

Är det så att du är ute och vandrar med ditt system men har slut på vatten, då kan du använda ett vattenfilter för att göra rent vatten ifrån vattendrag i närheten. Glöm även inte att skölja ur slangen också då det kan fastna gammalt vatten där i.

Vanliga frågor

Vilka volymer finns det för att vätskesystem?

Det finns 1L, 1.5L, 2L, 2.5L och 3L.

Vad kostar ett vätskesystem?

Allt mellan 350-1000kr beroende på märke och funktionalitet.