vandringsryggsäck bäst i test

Bästa vandringsryggsäcken 2024 (Bäst i test)

Att uppleva den otroliga känslan av att vandra i det fria är något helt speciellt. Det finns en otrolig frihetskänsla i att lyssna på hur vinden susar och fåglarna sjunger. Vandringar tenderar ofta att sträcka sig över långa avstånd, och ibland spenderar man dagar ute i det vilda.

Därför är det avgörande att ha en välutrustad vandringsryggsäck. Utan en passande ryggsäck kan man börja känna av obehag redan efter några få mils promenad. Att välja rätt ryggsäck kan dock vara en utmaning, med tanke på det breda utbudet som finns.

Vi har därför granskat och bedömt 6 olika ryggsäckar baserat på deras egenskaper för att hitta de som vi anser är toppvalen just nu. Fortsätt läsa för att se vår recension!

De 6 bästa vandringsryggsäckarna 2024

Fjällräven Kajka 85 (bäst i test)

5/5

Urberg Rogen 3.0 (herr)

5/5

Fjällräven Womens Kajka (dam)

5/5

Bergans Ruffen (barn)

5/5

Osprey Hikelite (dagstur)

4.5/5

Sydvang Adventure (100L+)

4.5/5

1. Fjällräven Kajka 85

Vandringsryggsäck bäst i test

Packvolym: 85 L
Yttermått (Bredd x Djup x Höjd): 39 x 29 x 84 cm

Fjällrävens egna modell Kajka 85 är vandringsryggsäcken som blev vår testvinnare. Ryggsäcken har en stilren och uthållig design och har flera superbra funktioner som tillkommer. Ryggsäcken rymmer 85 liter packning och besitter de användarvänliga justeringssystemet Perfect Fit samt ett Wet / Dry utrymme. Några av de ytterligare funktionaliteter som ryggsäcken besitter är snölås, anpassad för vätskesystem, integrerat regnskydd och höftbälte. Ryggsäcken har tre stycken öppningar placerade i toppen, fronten och botten. Det finns även ett smidigt och avtagbart topplock som kan användas till kortare utflykter.

Fjällräven Kajka är en vandringsryggsäck som fungerar utmärkt för både dam och herr då den har många justerbara funktioner. Ett stort plus för denna ryggsäck är att det medföljer ett regnskydd som ligger i ryggsäcken vid leverans.

Fördelar

 • Hög packvolym
 • Mycket bekväm att bära
 • Bra funktioner
 • Lättvikt
 • Justeringssystem

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Urberg Rogen 3.0 75L

bästa vandringsryggsäck herr

Packvolym: 75 L
Vikt: 2456g

Urberg Rogen 3.0 är den bästa vandringsryggsäcken för herr. Den rymmer hela 75 liter. Den har en aluminiumram som ger extra stabilitet och de tillhörande axelremmarna, bröstremmen och höftbältet gör att du kan anpassa den efter dig själv och få bästa möjliga passform. Ryggsäcken är designad med ett avtagbart toppenlock som kan tas av och användas som en midjeväska vid korta utflykter. Den har även en U-formad öppning på huvudfacket som möjliggör en klar syn över din packning samt ett flertal olika fack som gör att du får med dig mycket under vandringen.

Det finns fästen för vandringsstavar samt en invändig ficka för en vätskeblåsa om du har ett vätskesystem. Ryggsäckens alla användbara funktioner är vad vi gillar extra med denna ryggäck. Detta är alltså en väldigt bekväm och slitstark ryggsäck med en lång livslängd.

Fördelar

 • Hög packvolym
 • Hög stabilitet
 • Bra passform för alla
 • Lättvikt
 • Ficka för vätskeblåsa

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Fjällräven Womens Kajka 75

Bästa vandringsryggsäck dam

Packvolym: 75L
Vikt: 3300g

Fjällräven Womens Kajka är helt klart den bästa vandringsryggsäcken för dam. Denna vandringsryggsäck låter dig bära en väldigt tungt packad väska utan några större problem. Detta eftersom den har flera avancerade funktioner som hjälper till med vikt och bekvämlighet. Ryggsäcken har ett ställbart bärsystem som låter dig ställa in olika kroppsmått för både rygg och axlar.

Ryggsäcken har tre stycken öppningar som är placerade i toppen, mitten och under ryggsäcken. Detta gör det simpelt att få fram grejor man stoppat i först vid packning. Toppen av ryggsäcken kan man koppla av och använda som en smidig midjeväska vid mindre utflykter under vandringsturen. Vad som gör Fjällräven Womens Kajka så unik är att den obligatoriska aluminiumramen som finns vid midjan är utbytt med en träram. Detta ökar stabiliteten för ryggsäcken.

Fördelar

 • Lätt att bära
 • Bra funktioner
 • Ställbart bärsystem
 • Tre öppningar
 • Hög stabilitet

Nackdelar

 • Något dyr

4. Bergans Ruffen 18

bästa vandringsryggsäck barn

Packvolym: 18 L
Yttermått (Bredd x Djup x Höjd): 19 x 4 x 40 cm

Bergans Ruffen 18 är den bästa vandringsryggsäcken för barn. Denna ryggsäck rymmer upp till 18 liter och är specialanpassad för barn. Den har enkla spännen som är anpassade för barnhänder, bärsystem som passar till barn och bra placerade fickor. Ryggsäcken har två stora och lätt-åtkomliga sidofack i mesh för vattenflaskor och ett höftbälte i airmesh. Ryggpanelen på baksidan är fullt ventilerande vilket passar bra för lite varmare dagar. Bröstremmen håller ryggsäcken på plats även om barnet springer eller hoppar.

Fördelar

 • Bekväm
 • Anpassad till 100% för barn
 • Höftbälte
 • Lättvikt
 • Ventilerande ryggpanel

Nackdelar

 • Låg volym

5. Osprey Hikelite 26

ryggsäck för vandring dagstur

Packvolym: 26 L
Yttermått (Bredd x Djup x Höjd): 28 x 28 x 48 cm

Osprey Hikelite 26 är en lättare vandringsryggsäck som passar perfekt för en dagstur. Ryggsäcken har ett inbyggd ventilerande AirSpeed-nätryggpanel som gör att du håller dig sval och bekväm under hela din vandring. Ytterligare funktionalitet som tillkommer är ett integrerat och löstagbart regnskydd som finns i en ficka i botten av väskan samt två PowerMesh-fickor på ryggsäckens sidor där du exempelvis kan förvara två enliters vattenflaskor under vandringens gång.

Osprey Hikelite är kompatibel med Hydraulics vätskesystem vilket vi gillar väldigt mycket då det är något som används flitigt.

Fördelar

 • Perfekt för dagsturer
 • Mycket bekväm att bära
 • Bra funktioner
 • AirSpeed ryggpanel

Nackdelar

 • Inget bra support om man bär tyngre

6. Sydvang Adventure 100+20 2.0

stor ryggsäck

Packvolym: 120 L
Yttermått (Bredd x Djup x Höjd): 19 x 4 x 40 cm

Sydvang Adventure 100+20 2.0 är en vandringsryggsäck som rymmer 120 liter. Detta är en av de största vandringsryggsäckarna som finns. Den kan användas till vandringar där du har tänkt vara ute i flera dagar upp till en vecka. Även fast den är väldigt stor så är den ergonomiskt designad och har en skön passform runt ryggen.

Ryggsäcken har ett inbyggt bärsystem och ett topplock som kan expanderas om du behöver packa lite extra. Till ryggsäcken finns det även fästen där du kan placera dina vandringsstavar, vilket är ett stort plus. Ytterligare funktionalitet med ryggsäcken är att det finns plats för en vätskeblåsa samt ett integrerat regnskydd.

Fördelar

 • Mycket hög packvolym
 • Mycket bekväm att bära
 • Inbyggt bärsystem
 • Fästen för vandringsstavar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

bäst i test vandringsryggsäck

Att tänka på innan du investerar i en vandringsryggsäck

 • Packvolym
  Vandringsryggsäckens packvolym är en viktigt parameter att räkna in när du skall köpa en vandringsryggsäck. Fundera ut ungefär hur mycket volym du kommer att behöva på dina framtida vandringar och köp en som ligger där omkring. Är du osäker så är det bättre att köpa en ryggsäck med lite extra volym.
 • Vikt
  Vikten på en vandringsryggsäck är något som man kommer att känna av. Oavsett om du packar din väska tungt så är grundvikten bra att hålla nere då väskan annars enkelt kan bli för tung.
 • Mått
  Se till att ha en hyfsad koll på vad du skall packa i ryggsäcken. Vissa prylar som ibland kan behövas ha med på vandringen kan vara för stora att få ner i ryggsäcken. Det är då bra att ha köpt en vandringsryggsäck med rätt mått.
 • Funktioner
  Vandringsryggsäckar kan vara väldigt avancerade. De kan ha 10+ användbara funktioner som hjälper dig på vandringsturen. Se till att veta vilka de viktigaste funktionerna du vill ha och köp en ryggsäck som har dessa. Tänk bara på att desto fler funktioner ryggsäcken har desto mer kommer den att kosta.

Hur packar man en vandringsryggsäck?

När du ska ge dig ut och vandra så är det viktigt att du ser till att din packning är packad på bästa möjliga sätt. Det kan vara svårt att se till att packningen hamnar rätt i ryggsäcken men det kan vara avgörande för hur bekvämt det blir för dig att bära ryggsäcken. Det kan alltså vara avgörande vart i ryggsäcken du lägger vad.

 1. Lägg fram allt du ska packa ner framför dig på golvet
  Innan du börjar packa ner allt i ryggsäcken underlättar det för dig att lägga upp sakerna framför dig på golvet. På så sätt kan du sortera och organisera de olika saker och därmed ha bättre koll över din packning.
 2. Placera den tyngsta packningen längst ner
  Det är viktigt att tänka på att placera de lite tyngre föremålen längst ner i ryggsäcken eftersom de annars riskerar att krossa eller förstöra andra föremål. Att ha de tyngre föremålen längre ner förenklar det även för dig att bära din packning eftersom tyngd punkten blir låg.
 3. Placera mindre föremål tillsammans i packpåsar
  Genom att packa flera mindre föremål tillsammans i speciella packningspåsar i din ryggsäck så blir din ryggsäck mer organiserad. De olika packningspåsarna underlättar för dig så allt slipper ligga rörigt i väskan, vilket gör det lättare för dig att snabbt hitta det du söker i väskan.
 4. Packa föremål du kommer behöva ofta i ytterfacken så du lätt kommer åt de
  Under din vandring kommer det finnas föremål som du kommer vara i behov av mer, exempelvis en vattenflaska eller solskydd. Det är därför perfekt att placera dessa i ett ytterfack där du lätt kan komma åt de och slippa stanna upp och riva upp hela din packning.

Olika storlekar för vandringsryggsäckar

Vandringsryggsäckar kommer självklart i olika storlekar. Detta eftersom att de används till olika scenarion. Man mäter oftast en vandringsryggsäcks storlek i “volym”. Man brukar dela in vandringsryggsäckarnas volym i tre olika etapper beroende på hur länge man kommer att vara ute på en vandring. Dessa etapper är 20-30 liter, 45-70 liter och +65 liter. Nedan går vi igenom vad dessa etapper betyder.

20-30 liter – Vandringsryggsäck för dagsturer

En vandringsryggsäck som rymmer 20-30 liter är perfekt för dagsturer. I dessa ryggsäckar kan du packa ner det viktigaste som behövs tas med under en dagstur, till exempel några extra plagg, första hjälpen box, mat och vatten. Ryggsäcken blir inte för tung men du får ändå med dig det du behöver.

45-70 liter – 2+ dagars vandring

Skall du ut på en längre vandring där du är borta under flera nätter så passar en ryggsäck som rymmer mellan 45-70 liter perfekt. Varför denna storlek på ryggsäck är bra för flera dagars vandringar är för att den även rymmer både tält och sovsäck. De två komponenterna tar en hel del plats i ryggsäcken.

+65 liter – en vecka eller mer

Detta är den största storleken på vandringsryggsäck. Allt från 65-120 liter. Dessa ryggsäckar har en tendens att bli väldigt tunga så sträckan du vandrar kan ta längre tid än väntat. Denna ryggsäck rymmer allt och lite till.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan interna och externa ramar?

Interna ramar är integrerade inuti ryggsäcken och ger stöd och stabilitet, samtidigt som de håller ryggsäcken nära kroppen för bättre balans. Externa ramar är mer rigida, sitter på utsidan av packningen och kan bära mer vikt, men de kan göra ryggsäcken klumpig.

Hur bör jag packa min vandringsryggsäck?

Packa tunga föremål nära mitten av ryggsäcken och närmast din rygg för att balansera vikten. Lätta föremål kan packas längre ut. Föremål du behöver snabb åtkomst till, som kartor eller vattenflaskor, bör förvaras i ytterfickor.