bästa vattenfiltret hero

Bäst i test: 5 bästa vattenfiltren – [2023]

När man är ute och vandrar längre eller mellan-långa sträckor händer det ofta att man får slut på vatten. Då kan vandringsturen bli jobbig att fortsätta i samma tempo. Ett vattenfilter kan hjälpa dig att hålla uppe orken längre på vandringsturen då du kan filtrera naturens friska vatten för att sedan dricka. Du behöver bara hitta rinnande vatten eller en sjö i närheten. Men vad är då det bästa vattenfiltret?

Det bästa vattenfiltret skall passa till de flesta vattenflaskorna för vandring, ha låg vikt och rena vattnet effektivt.

Lifestraw Universal Kit

5/5

Care Plus Water Filter

5/5

Salmon XA Filter Cap

4.5/5

Camelback Eddy+

4.5/5

Platypus Quickdraw Microfilter

4.5/5

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

De 5 bästa vattenfiltren

1. Lifestraw Universal Kit – Bäst i Test

bästa vattenfiltret all-around

Lifestraw Universal Kit är det bästa vattenfiltret all-around. Detta avancerade vattenreningsfilter med två olika korkar i olika storlekar som passar de flesta vattenflaskorna, både smala och breda. Korkarna är garanterade att inte läcka. Detta filter renar vattnet från bakterier, parasiter, mikroplaster och kemikalier som skadar våra kroppar. Livstiden på detta filtret mäts i hur mycket liter vatten det har renat, vilket är 4000 liter för detta vattenreningsfilter.

Hur fungerar detta filtret?
Steg 1 – Hålfibermembranet tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster
Steg 2 – Den aktiva kolkapseln reducerar klor, kemikalier och dålig smak

Vad vi tycker om detta vattenfilter: Ett simpelt och prisvärt vattenfilter som placeras i vattenflaskan, renar vattnet bra och gör smaken fräschare.
Passar dig som: Letar efter ett vattenfilter som kan filtrera naturens vatten på vandringar eller bara använda för vattnet hemma.

Fördelar

Simpelt att använda

Renar 99.99% av vattnet

Lätt

Passar till alla vattenflaskor

Nackdelar

2. Care Plus Water Filter – mest prisvärda vattenfiltret

bästa vattenfiltret prisvärt

Care Plus Water Filter är det bästa prisvärda vattenfiltret på marknaden. Detta filter filtrerar upp till hela 375 000 liter vatten från naturliga vattenkällor såsom sjöar, floder eller vattendrag. Det är hela 30 gånger mer än jämförbara filter i samma prisklass. Detta vattenfilter blockerar skadliga bakterier och protozoer från att inta din kropp. Drick direkt ifrån filtret eller fäst det på en vattenflaska eller kran.

Vad vi tycker om detta vattenfilter: Ett prisvärt vattenfilter som tar upp till hela 350 000 liter vatten, renar vattnet bra och det smakar gott.
Passar dig som: Letar efter ett prisvärt vattenfilter som effektivt renar vatten från naturliga vattenkällor.

Fördelar

Enkel att använda

Renar upp till 375 000 liter vatten

Lätt

Inte svårt att dricka genom

Nackdelar

3. Salmon XA Filter Cap – bästa vattenfiltret för vandring

bästa vattenfiltret vandring

Salmon XA Filter Cap är det bästa vattenfiltret för vandring. Detta vattenfilter passar perfekt för vandring eller längre äventyr då det filtrerar bort bakterier och protozoer från naturliga vattenkällor som bäckar eller sjöar. Detta gör att du slipper bära med dig stora mängder vatten som tar plats och vikt. Locket kommer att avlägsna bakterier och protozoer upp till 1000 liter vatten. Det är kompatibelt med Salmons alla vattenflaskor som är gjorda för vandring.

Vad vi tycker om detta vattenfilter: Ett lätt filter som filtrerar vatten från naturliga vattenkällor och gör det säkert att dricka.
Passar dig som: Letar efter ett vattenfilter som passar bra till vandring eller längre aktiviteter.

Fördelar

Simpelt att använda

Renar 99.99% av vattnet

Billig

Nackdelar

Passar bara till Salmons vattenflaskor

4. Camelback Eddy+ 32 Lifestraw – bästa vattenfiltret med vattenflaska

vattenfilter med vattenflaska

Camelback Eddy+ 32 Lifestraw är det bästa vattenfiltret med vattenflaska. Denna vattenflaskan kan ta upp till 1 liter vatten och renar vattnet effektivt. En väldigt smart lösning då du inte behöver köpa till en vattenflaska. Vattenflaskan är fri från BPA, BPS och BPF. Lock och flaska kan diskas i diskmaskin men filtret bör sköljas av under kranen.

Hur fungerar detta filtret?
Steg 1 – Hålfibermembranet tar bort bakterier, parasiter och mikroplaster
Steg 2 – Den aktiva kolkapseln reducerar klor, kemikalier och dålig smak

Vad vi tycker om detta vattenfilter: En smart lösning med filter och vattenflaska som en kombo, det är enkelt att dricka och renar bra.
Passar dig som: Letar efter en vattenflaska med ett vattenfilter ihop.

Fördelar

Flaska och filter i ett

Renar 99.99% av vattnet

Handtag

Filtrerar 100 liter

Nackdelar

5. Platypus Quickdraw Microfilter – bästa vattenfiltret med system

bästa vattenfiltret mot järn

Platypus Quickdraw Microfilter är det bästa vattenfiltret med system. Platypus är ett väl utvecklat mikrofilter-system som bygger på decennier av utveckligen och testning. Detta system består utav två delar, en filterpatron som filtrerar upp till 3 liter per minut och en 1 liter behållare där vattnet förvaras. En perfekt pryl för dig som filtrera vatten när man är ute och vandrar eller campar.

Vad vi tycker om detta vattenfilter: Smart filtrerings-system som fungerar bra och håller länge. Enkelt att använda.
Passar dig som: Vill ha både behållare och filtreringspatron i samma köp för ett bra pris.

Fördelar

Prisvärt

Renar 99.99% av vattnet

Behållare + patron i ett

Smart system

Nackdelar


vandrar med vattenflaska

Att tänka på innan man köper ett vattenfilter

 • Passar filtret din vattenflaska?
  Det är viktigt att du dubbelkollar så att vattenfiltret du köper kommer att passa i din vattenflaska.
 • Vad för bakterier filtrerar filtret
  Det flera filter som har olika användningsområden. Vissa filter filtrerar protozoer och bakterier medans andra filtrerar klor, kemikalier och mikroplaster. Se till att hitta ett som passar dig.
 • Hur många liter vatten kan vattenfiltret filtrera
  Vattenfilter kan nå en gräns där de kan sluta fungera för de har filtrerat för mycket vatten. Vissa gränser ligger på 10 000 liter vatten medans vissa ligger på 350 000 liter vatten.
 • Vad har filtret för funktioner
  Vissa vattenfilter fungerar bara när man har en vattenflaska till hands. Men det finns andra som fungerar utan en vattenflaska, där du dricker direkt genom filtret. Kolla vilka funktioner vattenfiltret har innan du köper det.

Vad är ett vattenfilter?

Ett vattenfilter är till för att rena vatten ifrån bakterier och andra farliga ämnen. De används oftast för att rena vatten från naturliga vattenkällor ute i naturen, då detta vattnet ofta är smutsigt. De mest avancerade vattenfilter kan ha upp till 7 steg av reningsprocesser, men det vanligaste är 2-3 steg. Man behöver oftast inte 7 steg då de är till för speciella typer av vatten. Ett vattenfilter med 2-3 steg räcker för att kunna dricka vatten från naturliga vattenkällor så som sjöar, bäckar och andra vattendrag.

Hur fungerar ett vattenfilter?

Ett vattenfilter brukar ha flera steg utan reningsprocesser som vattnet går igenom innan det når din mun. De mest avancerade vattenfilter består utav 7 steg medans de normala vattenfilter består utav 2-3 steg. Vattnet rinner igenom dessa olika steg där det renas från bakterier, protozoer, kemikalier, klor, mikroplaster och flera farliga ämnen. När vattnet har runnit igenom dessa reningsprocesser så skall det vara helt drickbart.

Att rengöra ett vattenfilter

Det är viktigt att rengöra ditt vattenfilter regelbundet. Exakt hur du gör detta kommer dock att variera beroende på filtrets typ och modell. Vissa filter kan behöva genomspolar, vilket innebär att du skickar vatten i omvänd riktning genom filtret för att rensa ut eventuella skräp. Andra kanske behöver ett speciellt rengöringskit. Att rengöra ett vattenfilter tar inte lång tid men är väldigt viktigt.

Vattenfilters användningsområden

Man kan använda ett vattenfilter i flera olika scenarion. Det populäraste är att använda vattenfiltret när man är ute och vandrar eller är ute på längre utflykter. Då brukar man oftast inte kunna packa ryggsäcken full med rent vatten, utan får använda ett vattenfilter istället. Några andra användningsområden är;

 • Filtrera vatten från egen brunn
 • Filtrera vatten som används till tvätt
 • Vatten som används till bad/dusch

Varför man bör använda vattenfilter vid vandringar

När du vandrar är tillgången till färskt och rent vatten en avgörande faktor för att bibehålla dina energinivåer. Även om du kan finna vattenkällor längs din rutt kan det vara riskabelt att dricka detta vatten direkt på grund av möjliga föroreningar. Här kommer vattenfilter till sin rätt.

 1. Risker med att dricka orenat vatten: Utan ett vattenfilter löper du risk att utsätta dig för en rad vattenburna sjukdomar orsakade av bakterier, virus och parasiter som kan finnas i naturens vattenkällor. Dessa mikroorganismer kan orsaka allvarliga sjukdomar tyvärr. Dessutom kan vattnet också innehålla tungmetaller och kemikalier från jordbruksavlopp eller industriell förorening.
 2. Miljöperspektiv: Att använda vattenfilter kan också bidra till att minska miljöpåverkan. Genom att filtrera och återanvända vatten från naturliga källor minskar du avfallet och hjälper till att skydda miljön. Det är en mer hållbar metod som håller vår natur ren och fin.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar ett vattenfilter?

Ett vattenfilter kostar mellan 300-2000kr, beroende på dess funktioner.

Vad väger ett vattenfilter?

Ett vattenfilter brukar väga väldigt lite, då det inte är så stort. Mellan 100-300 gram.

Måste jag använda ett vattenfilter?

Dricker du kranvatten hemma så behövs det antagligen inte, men vatten direkt från naturliga källor bör renas.