Vandringsstavar test och recension

Bäst i test: Bästa vandringsstavar 2024

Vandringsstavar är som en hjälpande hand när man är ute och vandrar. Man blir stabilare, de ger ett bra stöd och man kan fördela trycket från ryggen ut i armarna. Detta gör det behagligare att gå längre vandringsturer där det kan vara kuperat och backigt. Dessa stavar kan användas både till vanliga promenader och längre vandringsturer.

Men vilken vandringsstav är egentligen bäst i test? Skall man ha aluminium eller kolfiberstavar? I denna artikel besvarar vi dessa frågor och listar de 5 bästa vandringsstavarna med olika egenskaper.

De 5 bästa vandringsstavar 2024

Black Diamond Distance Carbon FLZ Poles
(testvinnare)

5/5

Black Diamond Trail Sport (hopfällbara stavar)

5/5

Black Diamond Trail Back Trek Poles
(mycket prisvärda)

4.5/5

Black Diamond Distance Z Trekking/Running Poles (lättvikt)

5/5

Urberg Classic Hiking Pole G4
(billigaste)

4/5

1. Black Diamond Distance Carbon FLZ Poles

Bästa vandringsstavar

Längd: 125-140cm
Vikt: 312-368g
Hopfällbara: Ja

Distance Carbon FLZ Poles från Black Diamond är vandringsstavarna som blev bäst i test enligt oss. De är ett par hopfällbara och lätta stavar för både herr och dam. Själva stavarna är tillverkade i kolfiber vilket gör de väldigt lätta och enkla att hantera. Handtagen är ergonomiska och är tillverkade i EVA-skum som är ett flexibelt och vattenavvisande material. Perfekt för regniga turer!

Stavarnas trugor är avtagbara och spetsen är helt utbytbar för de som vill använda ett annat material. Det kan vara bra ibland när man går på olika underlag. Vandringsstavarnas hopfällbara längd är mellan 34-40cm. Så för dig som letar efter ett par vandringsstavar med låg vikt, hög kvalité och bra pris är Distance Carbon FLZ Poles från Black Diamond ett perfekt val.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Tillverkade i kolfiber
 • Hopfällbara
 • Lättvikt
 • EVA-skum handtag
 • Avtagbara trugor

Nackdelar

 • Hittar inga

2. Black Diamond Trail Sport

Hopfällbara vandringsstavar

Längd: 125-140cm
Vikt: 312-368g
Hopfällbara: Ja

Trail Sport från Black Diamond är det självklara valet för den som söker den bästa hopfällbara vandringsstaven på marknaden. Dessa stavar är designade för att passa både herr och dam, vilket gör dem till ett mångsidigt verktyg för alla äventyrare. Med handtag i EVA-skum, erbjuder “Trail Sport” ett grepp som är både säkert och behagligt, vilket minimerar risken för blåsor och irritation även under långa vandringar.

Trail Sport erbjuder inte bara utmärkt funktionalitet och komfort men är också ett bevis på Black Diamonds åtagande till kvalitet och hållbarhet. Den hopfällbara designen kombinerat med den justerbara längden gör dessa stavar till en perfekt följeslagare för både korta dagsturer och mer krävande flerdagarsexpeditioner.

Fördelar

 • Hopfällbara
 • För dam & herr
 • EVA-skum handtag
 • Hög kvalité

Nackdelar

 • Inga

3. Black Diamond Trail Back Trek Poles

Prisvärda vandringsstavar

Längd: 125-140cm
Vikt: 312-368g
Hopfällbara: Ja


Trail Back Trek Poles från Black Diamond utmärker sig som det bästa budgetvalet enligt oss. Dessa stavar, gjorda av robust aluminium och utrustade med Dual FlickLocks, erbjuder enkel justerbarhet från 63 till 140 cm. Uppdaterade grepp med gummimönster och EVA-skum förbättrar komforten avsevärt. Detta medan den hopfällbara designen gör dem lätt att bära och förvara.

Deras unisex design och avancerade funktioner, som Long Flex-tips, gör att man kan vandra på många olika underlag. Trail Back Trek Poles är därför ett utmärkt val för den kostnadsmedvetna vandraren som inte vill kompromissa med kvalitet.

Fördelar

 • Mycket stav för pengarna
 • Dual FlickLocks
 • Hopfällbara
 • Låg vikt
 • Long Flex-tips

Nackdelar

 • Inga

4. Black Diamond Distance Z Trekking/Running Poles

Vandringsstavar lättvikt

Längd: 125-140cm
Vikt: 312-368g
Hopfällbara: Ja

Distance Z Trekking/Running Poles från Black Diamond tar titeln som de bästa lättviktsstavarna för traillöpare och vandrare. Dessa stavar är inte bara lätta med en vikt på endast 344 g, men också designade för att stödja användaren under olika terränger. Den andningsbara och fukttransporterande Distance-remmen erbjuder tillförlitligt stöd vilket gör dessa stavar till ett optimalt val för daglig användning.

Med ett fast längdspann på 100 till 130 cm så är dessa hopfällbara stavar utformade för enkel transport och förvaring. Trots avsaknaden av möjligheten att ställa in längden och extra trugor, kompenserar deras lätthet och funktionalitet för dessa begränsningar. Ett par väldigt lätta och bra stavar helt enkelt!

Fördelar

 • Lättvikt
 • Passar även traillöpare
 • Distance-rem
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inga extra trugor

5. Urberg Classic Hiking Pole G4

Billigaste vandringsstavar

Längd: 125-140cm
Vikt: 312-368g
Hopfällbara: Ja

Classic Hiking Pole G4 från Urberg står ut som de absolut billigaste men även bland de mest populära vandringsstavarna på marknaden, vilket gör dem till ett utmärkt val för prismedvetna äventyrare. Dessa ställbara stavar är tillverkade av lätt aluminium och väger 470 g per par. Den dubbla Quick Lock-låsningen i nylon gör det enkelt och snabbt att anpassa längden från 110 till 135 cm, perfekt för varierande terräng.

Komforten är också i fokus med mjuka handtag i EVA-skum som erbjuder ett skönt och säkert grepp under långa vandringar, och handledsremmarna håller stavarna på plats. Varje stav har en spets av högkolhaltigt stål som lovar god hållbarhet och fäste, med medföljande skydd till spetsen och trugor för ytterligare mångsidighet.

Fördelar

 • Billiga men populära
 • Hopfällbara
 • Trugor ingår
 • Aluminium

Nackdelar

 • Ibland under vandring “släpper” låset som reglerar längden på staven.

Att tänka på innan du köper ett par vandringsstavar

 • Anpassning efter längd: Välj stavar som kan justeras till din längd eller som passar din kroppshöjd om de är fasta. Korrekt längd är avgörande för att undvika belastning på axlar och armar, samt för att effektivisera din gång.
 • Vikt och material: Tänk på stavarnas vikt och material. Lättare stavar, ofta tillverkade av kolfiber, minskar trötthet på långa vandringar, medan aluminiumstavar kan erbjuda mer hållbarhet och är ofta mer prisvärda. Välj det material som bäst motsvarar dina behov och vandringsvanor.
 • Grepp och handledsremmar: Greppets komfort och kvaliteten på handledsremmarna är viktiga för din komfort under vandringen. Grepp i kork eller skum kan vara skönare och absorbera svett bättre, medan handledsremmar ska vara justerbara och sköna så att de inte skaver eller irriterar.
 • Spetsar och tillbehör: Kontrollera vilken typ av spetsar som medföljer och om det finns möjlighet att byta ut dem beroende på terräng. Tillbehör som snökorgar och asfaltsdoppar kan vara användbara beroende på var och när du planerar att vandra.

Kolfiber eller aluminium i vandringsstavar?

Valet mellan kolfiber och aluminium för vandringsstavar hänger mycket ihop med dina personliga preferenser och vad du prioriterar mest på dina vandringar. Här är några tankar för att hjälpa dig bestämma:

Kolfiber: Kolfiberstavar är kända för sin låga vikt, vilket gör dem till ett utmärkt val för långa vandringar där varje gram räknas. De absorberar också vibrationer väl, vilket kan vara skonsammare för dina leder. Dock kan kolfiber vara mer bräckligt under hård belastning eller om det används felaktigt, såsom att det kläms fast mellan stenar, vilket kan leda till sprickbildning eller brott.

Aluminium: Aluminiumstavar är i regel mer robusta och tål hårdare användning. De är oftast billigare än kolfiberstavar men är tyngre, vilket kan kännas på långa vandringar. Om du vandrar i tuff terräng eller om du tenderar att luta dig mycket på dina stavar, kan aluminium vara det säkrare valet.

Så, om du värderar låg vikt och komfort högt och är beredd att vara lite försiktigare med din utrustning, kan kolfiber vara vägen att gå. Om du däremot föredrar hållbarhet och ett mer prisvärt alternativ som tål en del misshandel, kan aluminium vara det bättre valet.

Längd på vandringsstavar

Din längd (cm)Rekommenderad stavlängd (cm)
150-155100
156-160105
161-165110
166-170115
171-175120
176-180125
181-185130
186-190135
191-195140
196-200145
Tabell över rekommenderar stavlängd x din längd

Vanliga frågor om vandringsstavar

Vad kostar ett par vandringsstavar?

Vandringsstavar kostar allt mellan 350kr till 5000kr beroende på märke, kvalité och egenskaper.

Vilken längd skall man ha på vandringsstavar?

Ideal längd på vandringsstavar är när dina armbågar bildar en 90-graders vinkel medan du håller i stavarna med armarna vid din sida.

Måste man ha vandringsstavar?

Man måste såklart inte ha vandringsstavar men det gör vandringsturen mycket skönare och enklare.