Bästa lavinryggsäckarna

Bäst i test: Bästa Lavinryggsäcken 2024

Att åka off-pist är både spännande och riktigt kul. Att få upptäcka nya backar och glida ner för nypudrad snö är en grym känsla. Men det är tyvärr inte lika säkert som vanlig utförs-åkning. Vid just off-pist åkning är det större risk att starta en lavin. Därför är det viktigt att ha på sig en lavinryggsäck som kan blåsa upp sig själv och dig om en lavin skulle förekomma.

Vi har listat 4 stycken mycket pålitliga och bra lavinryggsäckar som du kan använda för att känna dig extra säker vid din off-pist tur.

De 4 bästa lavinryggsäckarna

nummer ett

Black Diamond Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 25 L
(testvinnare)

5/5
nummer två

Black Diamond Jetforce UL Pack 26L
(billig men bra)

4.5/5
nummer tre

Mammut Women's Tour 30 Removable Airbag 3.0
(för dam)

5/5
nummer fyra

BCA Float E2-25

(utstickaren)

4.5/5

1. Black Diamond Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 25 L

Lavinryggsäck bäst i test

Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack

Jetforce Pro Avalanche Airbag Pack 25 L från det välkända outdoor-märket Black Diamond är lavinryggsäcken som vi helt klart utsåg till testvinnare. Den uppladdningsbara JetForce-teknologin erbjuder pålitligt lavinskydd med en automatisk airbag. Smarta fästen för verktyg samt en justerbar utlösningsknapp förstärker användarvänligheten och säkerheten på denna lavinryggsäck. På höftbältet finner vi en ögla och karbinhake för extra utrustning, allt inpackat i en lätt 350g och 25L volym.


Detta är en mycket pålitlig lavinryggsäck som gör att du kan känna dig säker även när du utforskar nya backar vid off-pist åkning. Enligt oss helt klart värd pengarna!

Fördelar

 • Testvinnare
 • JetForce teknik
 • Automatisk airbag
 • Fästen för verktyg (spadar osv)
 • Lätt

Nackdelar

 • Inga

2. Black Diamond Jetforce UL Pack 26L

Billigare men mycket bra

Billig lavinryggsäck

Ännu en lavinryggsäck från Black Diamond fast en något billigare variant. Centralt för denna lavinryggsäck står Alpride 2.0-systemet, en ultralätt och kraftfull mekanism som kombinerar argon- och CO2-gas vilket levererar en kraftfull uppblåsning av den 150-liters airbagen på bara några sekunder. Även om volymen varierar mellan 24 och 26 liter beroende på storlek så är skyddet konstant. Observera att patronerna till airbag-systemet måste köpas separat.

Material och designvalet av ryggsäcken visar även de på en balans av funktionalitet och användarvänlighet. Dynex Ripstop-kroppen erbjuder hållbarhet medan den diagonala skidfästningen och hjälmfästet bjuder på praktiska lösningar utan att störa airbagens funktion. En billig variant av lavinryggsäckar men har kvalité av en dyr.

Fördelar

 • Billig men hög kvalité
 • Alpride 2.0 system
 • Ultralätt
 • 150l airbag
 • Ripstop nylon på ryggsäcken

Nackdelar

 • Inga

3. Mammut Women’s Tour 30 Removable Airbag 3.0

Bästa lavinryggsäck för dam

Lavinryggsäck för damer

Women’s Tour 30 Removable Airbag 3.0 från Mammut är den bästa lavinryggsäcken för dam då den är speciellt tillverkad för kvinnlig passform. Med en termoformad rygg, aluminiumram och EVA-ryggstoppning så erbjuds hög komfort och bra viktfördelning i ryggsäcken. Det löstagbara Airbag System 3.0 betonar mycket pålitlig säkerhet medan snabb tillgång till lavinutrustning kan nås genom en lättillgänglig toppöppning.

Med en mängd extrafunktioner, inklusive nödvisselpipa, radioficka och SOS-etikett, ger ryggsäcken användaren både förberedelse och synlighet när du åker off-pist. Praktiska fästpunkter och fack för utrustning som skidfäste, isyxhållare och en glasögons-ficka gör den mycket funktionell. Tänk bara på att luftpatronen köps separat.

Fördelar

 • Speciellt utformad för kvinnor
 • Airbagen går att ta av
 • Nödvisselpipa
 • SOS-etikett

Nackdelar

 • Luftpatroner köps separat

4. BCA Float E2-25

Utstickaren

Float E2-25

BCA är ett vinter-märke som endast tillverkar offpist prylar som lavinsändare, lavinryggsäckar, lavinspadar och så vidare. De är alltså experter inom detta område. Det är en elektronisk lavinryggsäck som kombinerar snygg, slimmad design med välgenomtänkt funktionalitet perfekt för off-pist åkning där det kan förekomma laviner. Den ventilerande ryggpanelen och vattentäta yttertyget av behandlad nylon står ut som kärnfunktioner om man bortser från airbagen. Tillgänglighet är även den en framstående egenskap med en sidoficka, Stash-dragkedja, böjd sidodragkedja och höftbältesficka och mycket mer.

Med en packvolym på 21 liter och en vikt på 2662 gram så bevarar Float E2-25 en lätthet och hanterbarhet trots sina robusta funktionalitet. Ett separat fack för lavinutrustning som är lättåtkomligt. Även om ryggsäcken inte erbjuder justerbar rygglängd så balanseras detta med andra praktiska egenskaper.

Fördelar

 • Elektronisk lavinryggsäck
 • Märke av hög kvalité
 • 21 liter packvolym

Nackdelar

 • Ingen justerbar rygglängd

Att tänka på innan man köper en lavinryggsäck

 • Airbagsystemets effektivitet
  Försäkra dig om att ryggsäckens lavinairbagsystem är beprövat effektivt och lättanvänt. Utforska hur systemet aktiveras och hur pålitligt det är i nödsituationer. Läs omdömen och, om möjligt, prova systemet i en säker miljö för att förstå hur det fungerar och för att kunna agera snabbt om det behövs.
 • Ryggsäckens kapacitet
  Tänk på din packningsvolym och säkerställ att ryggsäcken har tillräckligt med utrymme för all din utrustning utan att kompromissa med airbagsystemets funktion. Fundera också över hur lätt det är att organisera och komma åt din utrustning, särskilt viktig säkerhetsutrustning som spade och sond.
 • Komfort och passform
  En lavinryggsäck måste vara bekväm att bära under långa perioder och i krävande terräng. Experimentera med passformen och justera bärremmarna så att ryggsäcken sitter stabilt utan att skava. Den ska kunna stödja och fördela vikten effektivt över dina axlar och höfter för att minimera ansträngning och obehag.
 • Vikt och bärbarhet
  Överväg ryggsäckens vikt, särskilt med tanke på att lavinryggsäckar, på grund av sitt inbyggda airbagsystem, ofta är tyngre än standardryggsäckar. En för tung ryggsäck kan påverka din rörlighet och uthållighet i backen. Balansera behovet av en robust och pålitlig lavinryggsäck med fördelarna av att ha en lätt och smidig packning.

Hur fungerar en lavinryggsäck?

Denna särskilda typ av ryggsäck är utrustad med en uppblåsbar airbag, designad för att öka en persons chanser att överleva och bli funnen under en lavin genom att hålla dem närmare snöns yta.

När en lavin inträffar aktiverar användaren airbagen manuellt genom att dra i ett utlösningshandtag, som oftast är kopplat till en vajer. Vissa modeller har även funktioner för automatisk utlösning genom sensorer som känner av lavinrörelser. Vid aktivering fylls airbagen snabbt med gas från en cylinder eller luft pumpad av en elektrisk fläkt, beroende på modell och mekanism.

När den är uppblåst ökar airbagen användarens totala volym och hjälper dem att förbli närmare ytan av den rörliga snön vilket ökar överlevnadschanserna och underlättar räddningsinsatser. Om en person ändå skulle hamna under snön, förbättrar den uppblåsta airbagen också synligheten för räddningsteam genom att skapa en större, mer märkbar yta ovanför snön.

Kan man ha andra grejer i en lavinryggsäck?

Lavinryggsäckar är inte enbart för airbagsystemet; de har även utrymme för annan viktig utrustning och tillhörigheter. Exempelvis:

 • Säkerhetsutrustning: Inkluderar lavinsändare, sond och spade.
 • Överlevnadsutrustning: Omfattar första hjälpen-kit, vatten, snacks och extra kläder.
 • Navigationsverktyg: Såsom karta, kompass och eventuellt en GPS-enhet.
 • Övrig Utrustning: Snöverktyg, solglasögon och solkräm kan också vara nödvändigt.

Allt detta kan och bör organiseras effektivt i ryggsäcken för snabb åtkomst, särskilt i nödsituationer, samtidigt som det inte får hindra airbagsystemets funktion.