Vandringskänga från RevolutionRace på vår vandringstur

Bäst i test: Bästa Vandringskängorna (2024)

Att vara ute på längre vandringsturer skall vara en bekväm och rolig upplevelse. Man skall inte behöva tänka på att något skaver eller att tycka sin utrustning är onödigt tung. Med den rätta vandringskängan för dig kommer dina vandringsturer bli mycket mer njutbara. Därför har vi analyserat och recenserat de 6 bästa vandringskängorna med olika egenskaper, så att det finns en känga som passar alla läsare.

De 6 bästa vandringskängorna 2024

Phantom Trail Mid Waterproof (bäst i test)

5/5

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco  (breda fötter)

4.5/5

Haglöfs Duality AT1 Gore-Tex (lättvikt)

5/5

Hanwag Tatra II Bunion Hallux (hallux valgus)

4.5/5

Lundhags Skare Expedition Women's (vinter)

5/5

Haglöfs Ridge Mid GT (sommar)

4.5/5

1. Phantom Trail Mid Waterproof

Vandringskängor bäst i test

vandringskänga bäst i test

Vikt: 508g
Kön: Unisex

Vår tur med denna bekväma och stabila vandringskänga

Phantom Trail Mid Waterproof från det välkända outdoor-märket RevolutionRace är vandringskängan som blev vår testvinnare. Detta är en mångsidig och helt vattentät känga med Hypershell Pro som är RVRC’s egentillverkade membran. Man kan säga att den har smidigheten av en löparsko med stabiliteten av en vandringskänga, det bästa av två världar.

Kängan passar för aktiviteter året runt då den har förmågan att ventilera på ett utmärkt sätt. Denna snygga känga har en asymmetrisk tåförstärkning och ett avancerat fotledsstöd som ger ökat stabilitet och dämpning. Man kan nästan se på kängan hur bekväm och hög kvalité den har.

Tåpartiet för denna känga är bredare än normalt vilket kan vara en fördel om man har problem med svullna tår eller lätt får skavsår där. Dessa vandringskängorna väger 508g var vilket är på den låga graden av vad kängor brukar väga. Innersulan är en komfortabel ETPU sula som ger dig en skön dämpning på längre vandringsturer. En viktig grej är att inte glömma att anvämnda den extra innersulan “Trimfit” som skickas med vid leverans. Den skall placeras under under orginalsulan för extra dämpning och tightare passform. Denna kängan har alltså alla de egenskaperna som gjorde att den blev vår testvinnare.

Fördelar

 • Dämpande och bekväm
 • Prisvärd
 • Passar alla årstider
 • Lättvikt
 • Hypershell vattentätt foder
 • Väldigt bekväm

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

För breda fötter

Bästa vandringskänga bred fot

Vikt: 400g
Läst: Bred
Skafthöjd: Medel

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco Women’s är den bästa vandringskängan för kvinnor som har något bredare fötter. Detta är en stabil vandringskänga som har en extra bred framfot och läst för en öka komforten till de som har breda fötter. Kängan använder sig av Haglöfs egna membran “PROOF-ECO” som håller kängan helt vattentät även under längre vandringar. Det är även helt fluorkarbonfritt. Häl partiet hos denna känga är utrustat med GEL-stötdämpning som ger en fantastisk dämpning och spänst i stegen. Den har även en EVA-mellansula som ger extra dämpning.

Dessa kängor vägen endast 475g vardera vilket är väl godkänt för en vandringskänga. Yttersulan har ett noggrant och testat mönster för att ge bra grepp och stabilitet på hala ytor. Dessa kängor är inte fodrade för värme men fungerar bra till kortare vandringsturer under vintern. En nackdel hos Skuta Mid Proof Eco är att mönstringen på yttersulan inte är tillräckligt bra vilket gör att kängan kan kännas hal på rötter och blöta stenar.

Fördelar

 • Extra breda
 • Lättvikt
 • EVA-mellansula
 • GEL-stötdämpning

Nackdelar

 • Dålig mönstring av yttersula

3. Haglöfs Duality AT1 Gore-Tex

Ultralätt vandringskänga

Bästa lätta vandringskängorna

Vikt: 588g
Läst: Normal
Skafthöjd: Medel

Women Duality AT1 Gore-Tex från Haglöfs är den bästa vandringskängan med en ultralätt vikt. Denna känga utrustad med GORE-TEX membran vägen så lite som 394g. Detta gör den till en av lättaste vandringskängorna på marknaden just nu. Kängan har en helt utbytbar mellansula vilket gör att du kan anpassa vandringskängan efter olika scenarion. Antingen till en mer robust känga för mellan långa vandringar med tyngre packning eller för kortare vandringar där smidighet är viktigare. Ett par extra mellansulor följer med.

Vandringskängan känns fjäderlätt på foten och är oerhört bekväm även under längre vandringar men passar bäst för mellan till korta vandringsturer. Yttersulans mönster är noga utvalt för att minimera risken att halka på vått och halt underlag. Detta är något som Haglöfs är duktiga på och har testat noga. Tyvärr så har kängan ett tunnt och ömtåligt skaft som inte skyddar mot pinnar och andra vassa ting. Detta är något man bör tänka på om man skall vandra i svår och hög terräng. Men för att sammanfatta så är detta en ultralätt vandringskänga som passar för mellan långa vandringsturer.

Fördelar

 • Ultralätt känga
 • GORE-TEX
 • Smart mönstrad yttersula
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Tunnt skaft

4. Hanwag Tatra II Bunion Hallux

Mot hallux valgus

Vandringskänga hallux valgus

Vikt: 640g
Läst: Bred
Skafthöjd: Medel

Hanwags egna känga Tatra II Bunion Hallux är vandringskängan som är bäst för dig med hallux valgus. Vandringskängans läst är specialanpassad för dig som lider av Hallux Valgus vilket gör att det inte skall vara några problem när du vandrar i denna. Den har en mjuk och bekväm fotbädd samt skönt foder inuti. Kängorna är vattentäta och vattenavvisande med hjälp utav GORE-TEX membranet. Vikten per känga ligger på 760g vilket är en helt okej vikt för en vandringskänga av detta material och tillägg.

Något vi mindre gillar med denna känga är dess snöring. Vi tycker att den skulle kunnat vara mer avancerad så att kängan sluter foter bättre. Men det är inget stort problem. Så är det så att du lider utav hallux valgus är det denna vandringskängan du skall välja. Att ha problem när du vandrar kommer att vara ett minne blott.

Fördelar

 • Bästa kängan mot hallux valgus
 • Komfortabel
 • Prisvärd
 • GORE-TEX
 • Mjuk insida

Nackdelar

 • Dålig snöring

5. Lundhags Skare Expedition

För vintern

Bästa vandringskänga för vinter

Vikt: 950g
Läst: Normal
Skafthöjd: Hög

Skare Expedition Women’s från Lundhags är den bästa vandringskängan för vintern. Lunghags har verkligen satt värme och funktionalitet i förarsätet för denna känga och har utformat den med tanke på användaren som ställer de högsta kraven.

Kvaliteten på kängan är omedelbart märkbar med det slitstarka högkvalitetsläderet och Lundhags egen Certech-teknologi. Denna kombination ger kängan en cellgummibotten som både isolerar och är helt vattentät vilket är ett måste i svåra vinterförhållanden. Dessutom är innersulan urtagbar vilket ökar flexibiliteten och ger extra värme. Skare Expedition är även utrustad med Vibram® Mottarone yttersula, känd för sitt exceptionella grepp på snö och is. Wet ice grip-teknologin gör denna känga idealisk för svåra terränger och osäkra underlag.

Något vi uppskattar mycket hos Lundhags kängor är deras livslängd. Skare Expedition är inget undantag. Dessa kängor är skapade för att hålla men om olyckan skulle vara framme kan du enkelt byta ut yttersulan och reparera kängan själv.

Fördelar

 • Mycket varm
 • Komfortabel
 • Kanonbra grepp
 • Hög
 • Lång hållbarhet

Nackdelar

 • Kan kännas tung

6. Haglöfs Ridge Mid GT

För sommaren

Bästa vandringskängorna sommar

Vikt: 428g
Läst: Normal
Skafthöjd: Medel

Haglöfs Women Ridge Mid GT är en känga som passar utmärkt till sommaren. Med en stilren design och snyggt placerad logga så är det en mycket foto-vänlig känga. De som har använt skon ute i vildmarken har gett den väldigt höga betyg. Det mellanhöga skaftet på kängan ger en bra stabilitet samt bekvämlighet om du går i svårare miljöer. Skon har en SpevaFoam-mellansula som förbättrar stötdämpningen och den fjädrande effekten. Membranet är gjort i GORE-TEX vilket är det populäraste membranet bland vandringskängor. Eftersom kängan använder sig utav GORE-TEX så är den väl ventilerande och passar perfekt för sommarens utflykter.

Fördelar

 • Passar för sommaren
 • GORE-TEX
 • SpevaFoam-mellansula
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Hittar inga

Man som vandrar med vandringskängor

Att tänka på innan man köper ett par vandringskängor

 • Yttermaterial
  Det finns flera olika yttermaterial att välja på när man köper ett par vandringskängor. Några av dessa kan till exempel vara skinn, syntet, nylon eller polyester. Skinn är det absolut populäraste materialet för vandringskängor eftersom det är lättskött och slitstarkt. Fundera ut vilket av dessa material du kommer att behöva för din känga och välj sedan varsamt.
 • Membran eller inte
  GORE-TEX är det populäraste membranet för kängor med råge. Efter detta kommer KEEN-DRY som är skotillverkaren KEENs egna membran. Ett membran är en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget för att skydda din känga från att vatten skall ta sig in. Det är ett val du gör själv om du vill ha ett membran eller inte. Kängor utan membran är behöver betydligt mer kärlek för att hålla länge om man jämför med kängor som har ett membran.
 • Vikt
  Vandringskängor är både tyngre och kraftigare om man jämför med ett på vandringsskor. Detta eftersom de avses användas under de kyligare månaderna och i svårare terräng. Men skall man vandra längre sträckor så är det alltid bra att hålla vikten nere för att hålla uppe energin till vandringen. Runt 500-700g per känga är en optimal vikt. Se därför till att välja en känga med en vikt som du kommer att orka.
 • Varmfodrade eller inte
  Fundera på under vilka årstider du kommer att använda vandringskängan. Vissa kängor är inte varmfodrade och släpper därför in onödig kyla när det är kallt. Skall du dock använda kängorna för att fjällvandra under våren och sommaren så är det en bra idé att investera i ett på kängor som inte är varmfodrade.

Vandringskängornas egenskaper

Vandringskängor har flera goda egenskaper som man bör ha koll på. Dessa är också viktiga att tänka på vid köp av ett par kängor. De tre viktigaste enligt oss är komfort, stabilitet och vattentäthet. Nedan är lite mer om just de och hur du bör tänka och jämföra dessa egenskaper vid köp.

Komfort

Detta är troligen den viktigaste egenskapen. Du kommer att bära dina kängor i många timmar åt gången, ofta under fysiskt krävande förhållanden, så de måste vara bekväma. Fundera på hur de känns på din fot – de ska vara bekväma utan att behöva “gås in”. Fundera också på ditt personliga behov: Har du breda fötter? Högt fotvalv? Tänk på detta när du provar olika modeller.

Stöd och stabilitet

Vandring kan innebära ojämn terräng och klippiga stigar, så dina kängor bör erbjuda bra stöd och stabilitet för att minska risken för vrickningar och andra skador. Detta kan variera beroende på kängans höjd (låg, mid, eller hög) och den interna stödstrukturen. Om du planerar att bära en tung ryggsäck eller vandra i särskilt tuff terräng, kan en känga med mer stöd vara ett bra val.

Vattentäthet och andningsförmåga

Dessa två egenskaper kan ibland stå i konflikt med varandra, men moderna material och teknologier har gjort det möjligt att skapa kängor som både kan hålla vatten ute och låta dina fötter andas. Om du planerar att vandra i fuktiga klimat eller terräng där du kommer att korsa strömmar, är vattentäthet en viktig egenskap. Om du mestadels vandrar i torrt, varmt klimat, kan andningsförmåga vara mer avgörande.

Dessutom är det viktigt att tänka på vilken typ av vandring du kommer att göra mest. Är det mest dagsturer på relativt lätt terräng, eller kommer du att vara ute på flerdagars expeditioner med tung packning? Ditt val av känga bör reflektera detta. En lättare, mer flexibel känga kan vara lämplig för kortare, lättare vandringar, medan en robustare, mer stödjande känga kan vara bättre för längre, mer krävande turer.

Skillnaden på vandringskängor och vandringsskor

Det finns flera märkbara skillnader på en vandringskänga och en vandringssko. Både visuellt men även funktionellt. Kängor är kraftigare och stabilare medans vandringsskor är smidigare och lättare.

Vandringskängor

Vandringskängor skall användas vid längre vandringar där det finns ojämnt underlag och när man bär på tung packning. Ett exempel på detta kan vara vid fjällvandringar. Man behöver inte oroa sig för stänk eller att regn skall ta sig in i ett par vandringskängor då deras skafthöjd är hög nog att man kan lägga sin byxa över. Eftersom vandringskängor ofta är varmfodrade och impregnerade med ett speciellt membran så passar de till vinterhalvåret när det är kyligare ute.

Vandringssko

En vandringssko används oftast till dagsturer där man kan gå på underhållna vandringsleder eftersom dessa inte är lika stabila som en vandringskänga. Då vandringsskor inte är varmfodrade så rekommenderar vi att använda de under sommarhalvåret eller förslagsvis som avlastningssko för din känga. De flesta vandringsskor är vattentäta då de är impregnerade med olika typer av membran, till exempel GORE-TEX. De fungerar därför bra att använda när det är regnigt ute.

Men även fast de är vattentäta så kan regnet ta sig in i skon ovanifrån då de har en låg skafthöjd. En vandringskänga kan vara helt vattentät då skafthöjden är så pass hög att man kan trä sina byxor över. För att lösa detta problemet rekommenderar vi att köpa ett par damasker som hjälper till att skydda mot stänk och regn.

Olika yttermaterial på vandringskängor

Det finns vandringskängor i olika material som är fördelaktiga i olika situationer. Men vilket material skall man välja egentligen? Vi här går igenom fördelar samt nackdelar för de olika materialen.

Skinn

Vi börjar med det mest populära materialet på en vandringskänga som är skinn. Skinn är ett starkt och slitstarkt material som har en väldigt bra ventilerande egenskap. Skinn har en unik förmåga att absorbera fuktighet och småregn istället för att låta det tränga igenom. Det gör att vandringskängor i skinn som inte är impregnerade med GORE-TEX inte känns fuktiga utan torr och behagliga.

Är det däremot impregnerade med GORE-TEX eller annat membran så är detta inte något man behöver fundera på. Att underhålla skinnkängor kan vara en börda ibland, men de håller alltid längre om du kontinuerligt underhåller kängorna. För att hålla de rena, snygga och skyddade bör du använda skokräm samt läderbalsam ett par gånger om året. Detta skall göras även fast de inte används då det kan torka ut.

Syntet

Syntet är ett annat populärt material för vandringskängor. Det är ett konstgjort material som har en bra fukttransporterande förmåga och mycket goda andningsegenskaper. Likt skinn så absorberar även syntet fuktighet och småregn för att hålla foten i kängan torr och bekväm. Vi använder själva ett par vandringskängor av syntet och trivs väldigt bra med de.

Syntet är slittåligt och klarar av starka och kalla vindar samt svår terräng. Att underhålla syntet är enkelt om man jämför med skinn. Men man behöver impregnera materialet lika ofta som man gör med skinn, detta för att skydda kängan mot smuts och andra partiklar.

Kombinerade yttermaterial

Det finns kängor som är tillverkade i kombinerade material. Dessa kombinationer kan vara syntet/skinn, skinn/gummi eller syntet/gummi. Det finns flera fördelar med att kombinera yttermaterial på vandringskängor men även nackdelar. Fördelarna är att kängan får flera egenskaper från de två materialen och kan på så sätt bli mer slitstark och kunna fungera längre. Nackdelarna är att det är svårt att avgöra hur man skall underhålla kängan på rätt sätt.

Vanliga frågor

Hur stora vandringskängor skall man ha?

En vandringskänga skall enligt rekommendationer vara 1cm större än vad din fot är. Detta är för att du skall kunna få plats med extra strumpor samt kunna gå in kängan.

Vad kostar en vandringskänga?

En vandringskänga kan kosta allt mellan 700-5000kr beroende på material, märke och egenskaper. När det kommer till vandringskängor så får man det man betalar för.

Måste man impregnera vandringskängor?

När dina vandringskängor är nya så behöver man impregnera de för bästa hållbarhet. Använd skokräm och skofett för bästa resultat.