Att vara ute på längre vandringsturer skall vara en bekväm och rolig upplevelse. Man skall inte behöva tänka på att något skaver eller att tycka sin utrustning är onödigt tung. Med den rätta vandringskängan kommer din vandring bli till den bästa. Genom att läsa på om vilken vandringskänga som är den bästa för just ditt fall så eliminerar du risken att få en dålig vandring. Med vad utgör då en vandringskänga till den bästa?
För att en vandringskänga skall göra nytta på din vandring så skall den vara ventilerande, lätt, bekväm, vattentät och ha en bra passform.
De 5 bästa vandringskängorna
I topplistan nedan så har vi granskat och analyserat de fem bästa vandringskängorna för olika scenarion. Vi har valt vandringskängor i olika prisklasser och användningsområden så att det skall finnas en känga för alla. De vandringskängorna vi visar nedan är alla av hög kvalité och har ett bra pris.
1. Phantom Trail Mid Waterproof – Bästa vandringskängan overall

Bilder från vår vandringstur i denna bekväma och stabila vandringskänga –
Phantom Trail Mid Waterproof är den vandringskänga var bäst i vårat test. Detta är en mångsidig och vattentät vandringskänga med Hypershell Pro foder. Vandringskängan finns till både herr och dam. Den har smidigheten av en löparsko med stabiliteten av en vandringskänga. Den passar för aktiviteter året runt då den ventilerar på ett utmärkt sätt. Kängan har ett asymmetrisk tåförstärkning och ett avancerat fotledsstöd som ger ökat stabilitet och dämpning. Man kan nästan se på kängan hur bekväm och hög kvalité den har.
Tåpartiet för denna vandringskänga är bredare än normalt vilket hjälper om man har problem med svullna tår eller lätt får skavsår där. Nu till en lite mer teknisk specifikation. Vandringskängorna vägen 508g var vilket är på den låga graden av vad kängor brukar väga. Kängan är ventilerande, vattentät och har en mjuk canvas. Innersulan är en komfortabel ETPU sula som ger dig en skön dämpning på längre vandringsturer. Denna kängan har alla de egenskaperna som gjorde att den vann vårat test.
Fördelar
Nackdelar
2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco – Bästa vandringskängorna breda fötter

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco är den bästa vandringskängan för breda fötter. Detta är en stabil vandringskänga som har en extra bred framfot och läst för en öka komforten till de som har breda fötter. Kängan använder sig av Haglöfs egna membran “PROOF-ECO” som håller kängan helt vattentät även under längre vandringar. Det är även helt fluorkarbonfritt. Häl partiet hos denna känga är utrustat med GEL-stötdämpning som ger en fantastisk dämpning och spänst i stegen. Den har även en EVA-mellansula som ger extra dämpning.
Dessa kängor vägen endast 475g vardera vilket är väl godkänt för en vandringskänga. Yttersulan har ett noggrant och testat mönster för att ge bra grepp och stabilitet på hala ytor. Dessa kängor är inte fodrade för värme men fungerar bra till kortare vandringsturer under vintern. En nackdel hos Skuta Mid Proof Eco är att mönstringen på yttersulan inte är tillräckligt bra vilket gör att kängan kan kännas hal på rötter och blöta stenar.
Fördelar
Nackdelar
3. Haglöfs Duality AT1 Gore-Tex – Bästa lätta vandringskängorna

Haglöfs Duality AT1 Gore-Tex är den bästa vandringskängan med en ultralätt vikt. Denna känga utrustad med GORE-TEX membran vägen så lite som 394g. Detta gör den till en av lättaste vandringskängorna på marknaden just nu. Kängan har en helt utbytbar mellansula vilket gör att du kan anpassa vandringskängan efter olika scenarion. Antingen till en mer robust känga för mellan långa vandringar med tyngre packning eller för kortare vandringar där smidighet är viktigare. Ett par extra mellansulor följer med.
Vandringskängan känns fjäderlätt på foten och är oerhört bekväm även under längre vandringar men passar bäst för mellan till korta vandringsturer. Yttersulans mönster är noga utvalt för att minimera risken att halka på vått och halt underlag. Detta är något som Haglöfs är duktiga på och har testat noga. Tyvärr så har kängan ett tunnt och ömtåligt skaft som inte skyddar mot pinnar och andra vassa ting. Detta är något man bör tänka på om man skall vandra i svår och hög terräng. Men för att sammanfatta så är detta en ultralätt vandringskänga som passar för mellan långa vandringsturer.
Fördelar
Nackdelar
4. Hanwag Tatra II Bunion Hallux – Vandringskängor emot hallux valgus

Hanwag Tatra II Bunion Hallux är vandringskängan som är bäst för dig med hallux valgus. Vandringskängans läst är specialanpassad för dig som lider av Hallux Valgus vilket gör att det inte skall vara några problem när du vandrar i denna. Den har en mjuk och bekväm fotbädd samt skönt foder inuti. Kängorna är vattentäta och vattenavvisande med hjälp utav GORE-TEX membranet. Vikten per känga ligger på 760g vilket är en helt okej vikt för en vandringskänga av detta material och tillägg.
Något vi mindre gillar med denna känga är dess snöring. Vi tycker att den skulle kunnat vara mer avancerad så att kängan sluter foter bättre. Men det är inget stort problem. Så är det så att du lider utav hallux valgus är det denna vandringskängan du skall välja. Att ha problem när du vandrar kommer att vara ett minne blott.
Fördelar
Nackdelar
5. Haglöfs Ridge Mid GT – Bästa vandringskängorna sommar

Haglöfs Ridge Mid GT är enligt oss den snyggaste vandringskängan på marknaden. Med en stilren design och snyggt placerad logga så är det en fotovänlig sko till fullo. De som har använt skon ute i vildmarken har gett den väldigt höga betyg. Det mellanhöga skaftet på kängan ger en bra stabilitet samt bekvämlighet om du går i svårare miljöer. Skon har en SpevaFoam-mellansula som förbättrar stötdämpningen och den fjädrande effekten. Membranet är gjort i GORE-TEX vilket är det populäraste membranet bland vandringskängor. Eftersom kängan använder sig utav GORE-TEX så är den väl ventilerande och passar perfekt för sommarens utflykter.
Fördelar
Nackdelar

Att tänka på innan man köper ett par vandringskängor
- Yttermaterial
Det finns flera olika yttermaterial att välja på när man köper ett par vandringskängor. Några av dessa kan till exempel vara skinn, syntet, nylon eller polyester. Skinn är det absolut populäraste materialet för vandringskängor eftersom det är lättskött och slitstarkt. Fundera ut vilket av dessa material du kommer att behöva för din känga och välj sedan varsamt. - Membran eller inte
GORE-TEX är det populäraste membranet för kängor med råge. Efter detta kommer KEEN-DRY som är skotillverkaren KEENs egna membran. Ett membran är en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget för att skydda din känga från att vatten skall ta sig in. Det är ett val du gör själv om du vill ha ett membran eller inte. Kängor utan membran är behöver betydligt mer kärlek för att hålla länge om man jämför med kängor som har ett membran. - Vikt
Vandringskängor är både tyngre och kraftigare om man jämför med ett på vandringsskor. Detta eftersom de avses användas under de kyligare månaderna och i svårare terräng. Men skall man vandra längre sträckor så är det alltid bra att hålla vikten nere för att hålla uppe energin till vandringen. Runt 500-700g per känga är en optimal vikt. Se därför till att välja en känga med en vikt som du kommer att orka. - Varmfodrade eller inte
Fundera på under vilka årstider du kommer att använda vandringskängan. Vissa kängor är inte varmfodrade och släpper därför in onödig kyla när det är kallt. Skall du dock använda kängorna för att fjällvandra under våren och sommaren så är det en bra idé att investera i ett på kängor som inte är varmfodrade.
Skillnaden på vandringskängor och vandringsskor
Det finns flera märkbara skillnader på en vandringskänga och en vandringssko. Både visuellt men även funktionellt. Vandringskängor är kraftigare och stabilare medans vandringsskor är smidigare och lättare. Vandringskängor skall användas vid längre vandringar där det finns ojämnt underlag och när man bär på tung packning. Ett exempel på detta kan vara vid fjällvandringar. Man behöver inte oroa sig för stänk eller att regn skall ta sig in i ett par vandringskängor då deras skafthöjd är hög nog att man kan lägga sin byxa över. Eftersom vandringskängor ofta är varmfodrade och impregnerade med ett speciellt membran så passar de till vinterhalvåret när det är kyligare ute.
En vandringssko används oftast till dagsturer där man kan gå på underhållna vandringsleder eftersom dessa inte är lika stabila som en vandringskänga. Då vandringsskor inte är varmfodrade så rekommenderar vi att använda de under sommarhalvåret eller förslagsvis som avlastningssko för din känga. De flesta vandringsskor är vattentäta då de är impregnerade med olika typer av membran, till exempel GORE-TEX. De fungerar därför bra att använda när det är regnigt ute.
Men även fast de är vattentäta så kan regnet ta sig in i skon ovanifrån då de har en låg skafthöjd. En vandringskänga kan vara helt vattentät då skafthöjden är så pass hög att man kan trä sina byxor över. För att lösa detta problemet rekommenderar vi att köpa ett par damasker som hjälper till att skydda mot stänk och regn.
Olika yttermaterial på vandringskängor
Det finns vandringskängor i olika material som är fördelaktiga i olika situationer. Men vilket material skall man välja egentligen? Vi här går igenom fördelar samt nackdelar för de olika materialen.
Skinn
Vi börjar med det mest populära materialet på en vandringskänga som är skinn. Skinn är ett starkt och slitstarkt material som har en väldigt bra ventilerande egenskap. Skinn har en unik förmåga att absorbera fuktighet och småregn istället för att låta det tränga igenom. Det gör att vandringskängor i skinn som inte är impregnerade med GORE-TEX inte känns fuktiga utan torr och behagliga.
Är det däremot impregnerade med GORE-TEX eller annat membran så är detta inte något man behöver fundera på. Att underhålla skinnkängor kan vara en börda ibland, men de håller alltid längre om du kontinuerligt underhåller kängorna. För att hålla de rena, snygga och skyddade bör du använda skokräm samt läderbalsam ett par gånger om året. Detta skall göras även fast de inte används då det kan torka ut.
Syntet
Syntet är ett annat populärt material för vandringskängor. Det är ett konstgjort material som har en bra fukttransporterande förmåga och mycket goda andningsegenskaper. Likt skinn så absorberar även syntet fuktighet och småregn för att hålla foten i kängan torr och bekväm. Vi använder själva ett par vandringskängor av syntet och trivs väldigt bra med de. Syntet är slittåligt och klarar av starka och kalla vindar samt svår terräng. Att underhålla syntet är enkelt om man jämför med skinn. Men man behöver impregnera materialet lika ofta som man gör med skinn, detta för att skydda kängan mot smuts och andra partiklar.
Kombinerade yttermaterial
Det finns kängor som är tillverkade i kombinerade material. Dessa kombinationer kan vara syntet/skinn, skinn/gummi eller syntet/gummi. Det finns flera fördelar med att kombinera yttermaterial på vandringskängor men även nackdelar. Fördelarna är att kängan får flera egenskaper från de två materialen och kan på så sätt bli mer slitstark och kunna fungera längre. Nackdelarna är att det är svårt att avgöra hur man skall underhålla kängan på rätt sätt.
Hur snörar man vandringkängor?
Att snöra ett par vandringskängor är inte lika enkelt som att snora dina skor till vardags. För att öka passformen och bekvämligheten så kan detta göras på ett speciellt sätt. Vi går nedan igenom steg för steg hur du snörar dina vandringskängor.
- Börja med att ta på dig kängorna och sedan luta de uppåt med endast hälen som nuddar golvet. Gör alltid detta när du skall snöra. Det säkerställer att din fot sitter där den skall.
- Dra åt dina snören ordentligt ifrån sista öglan på kängan tills du känner att de sitter bra på din framfot. Efter du gjort det så gör du en dubbel-knut för att fästa din nedre fot. Detta är inget måste men kan vara bra för att få mer stabilitet i kängan.
- Fortsätt med att snöra uppåt i öglorna som finns på sidorna. Har du en känga där ditt skaft inte sitter åt riktigt som du vill så kan du vira snöret runt kängan för att öka stabiliteten.
- När du öglat kängan hela vägen upp så kan du göra en vanlig rosett eller något som håller bra. Då var din vandringskänga färdigsnörad.
Hur går man in vandringskängor?
Att gå in dina vandringskängor är det bästa du kan göra när du har ett par helt nya kängor. Detta gör du för att minska risken att få skoskav och för att mjuka upp din nya känga. En uppmjukad känga kommer att forma sig efter dina fötter bättre än en stel. Har du ett par kängor med skinn/läder som yttermaterial så finns det ett snabbt och simpelt sätt att mjuka upp dina kängor. Det är att du blöter dina kängor, ta på de, snöra de riktigt och börja sedan gå runt i dem. Se till att gå någon kilometer för att kängan skall hinna forma sig efter din fot. När du är färdig så behöver du såklart torka de, se då till att aldrig torka kängan i mer än 40 grader. Detta kan torka ut lädret och förstöra det.
Vanliga frågor
En vandringskänga skall enligt rekommendationer vara 1cm större än vad din fot är. Detta är för att du skall kunna få plats med extra strumpor samt kunna gå in kängan.
En vandringskänga kan kosta allt mellan 700-5000kr beroende på material, märke och egenskaper. När det kommer till vandringskängor så får man det man betalar för.
När dina vandringskängor är nya så behöver man impregnera de för bästa hållbarhet. Använd skokräm och skofett för bästa resultat.
Om vår recension av vandringskängor
Hur valde vi då vilka vandringskängor som blev bäst i test? Eftersom vi själva tyvärr inte har haft möjlighet att testa alla vandringskängor som finns i vårat test så har vi tagit del av andras recensioner och tester som finns tillgängliga. Exempel på andra recensioner vi har studerat för att komma fram till vårat resultat är:
Vi har även läst kundomdömen från flera nät-butiker och jämfört olika materialval för att få fram de bästa vandringskängorna i testet.