Skidhjälm herr hero

Bäst i test: Bästa skidhjälmen herr 2024

Att åka skidor skall vara roligt men framförallt säkert. Man ska inte känna sig orolig över att fara ner för skidbacken i full fart. Men för att vara helt säker i backen så behöver man en rejäl skidhjälm. En skidhjälm skall vara bekväm, mycket säker och dämpa stötar på bästa sätt. Vi har därför i detta test analyserat och recenserat de 4 bästa skidhjälmarna för herr.

De 4 bästa skidhjälmarna herr

POC Fornix Mips

(testvinnare)

5/5

Sweet Protection Winder Mips Helmet

(billig men bra)

4.5/5

Salomon MTN Lab
(premiumvariant)

5/5
nummer tre

Head Radar
(med visir)

4.5/5

1. POC Fornix Mips

Skidhjälm herr bäst i test

skidhjälm herr bäst i test

Fornix Mips från POC är skidhjälmen för herr som vi utsett till testvinnare. Det är en snygg men framförallt säker skidhjälm som har MIPS för förbättrat skydd mot stötar vid olyckor. Denna modellen av Fornix har jämfört med tidigare modeller en bekvämare passform. Då de förbättrat justeringssystemet för hjälmens storlek så kan man anpassa den för en skönare passform. Man kan även justera insläppet av luft på hjälmens ovansida om man tycker ventilationen blir för mycket.

Något vi gillar extra mycket med Fornix Mips är att den har aramid paneler i hjälmfodret. Dessa paneler förbättrar penetrationsskyddet om man ramlar vilket ger dig en ökad säkerhet i backen. Skidhjälmar är till för att hålla dig säker och det gör verkligen Fornix Mips från POC.

Fördelar

 • Testvinnare
 • MIPS
 • Mycket skön passform
 • Justerbar passform
 • Bra ventilation
 • Aramid paneler i hjälmfodret
 • Lätt

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Sweet Protection Winder Mips Helmet

Bästa billiga skidhjälmen herr

Bästa skidhjälm herr billig

Denna skidhjälm för herr från Sweet Protection passar dig som söker ett billigare alternativ, men fortfarande av hög kvalité. Denna helt nya och lätta hjälm är inte bara skapad för att åka i backarna utan även för att utforska de stora bergen. Med sin innovativa design så inkluderar den gjutna stötskydd som fördelar stötar från insidan över ett större område, särskilt i de mest utsatta områdena. Hjälmen har även ett glasögongarade som man kallar det, det hjälper till med att undvika luftfickor mellan glasögon och hjälm.

För ytterligare komfort och anpassning så erbjuder hjälmen en enkel storleksjustering, avtagbara öronkuddar och möjligheten att lyssna på dina favoritlåtar i backen med hjälp av Audio Ready-systemet. Men det som verkligen sätter denna hjälm i en klass för sig, även fast den är så billig, är Mips-teknologin. Det har förbättrar skydd mot stötar vid olycka vilket ger en extra säkerhet.

Fördelar

 • Prisvärd
 • MIPS
 • Gjutna stötskydd
 • Storleksjustering
 • Väldigt säker
 • Audio Ready-system

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Salomon MTN Lab

Premiumvariant

Salomon mtn lab skidhjälm herr

För dig som vill ha det allra bästa så är MTN Lab från Salomon ett utmärkt val. Denna lättviktshjälm är särskilt designad för de längre och mer krävande turerna. Den uppfyller inte bara säkerhetsstandarder för alpin skidåkning utan även för bergsbestigning vilket gör den till en mångsidig hjälm för dina äventyr. Det som verkligen gör MTN Lab unik är dess fjäderlätta konstruktion. Med innovativ EPS 4D-teknik och lätta komponenter känner du knappt att du har den på dig. Men trots sin lätthet, erbjuder den ett komplett skydd för alla situationer som kan uppstå på berget, tack vare EPS 4D-tekniken.

AdvancedSkin ActiveDry-tyget kombinerat med merinoull ger ett foder som hjälper till att reglera värmen effektivt, oavsett om du klättrar, går med stighudar eller åker skidor. Hjälmens aktiva ventilering Custom Dial-justeringssystem och 3D-öronskydd ger ytterligare komfort och anpassning.

För er som älskar att åka både dag och natt så inkluderar hjälmen en hållare för pannlampa. Den är också kompatibel med ljudsystem och det löstagbara samt tvättbara AdvancedSkin ActiveDry fodret i merinoull garanterar att hjälmen alltid är fräsch. Nu förstår ni säkert varför MTN Lab är en premiummodell av skidhjälmar för herr.

Fördelar

 • Premiumvariant
 • Fullspäckad med funktioner
 • EPS 4D-teknik
 • Mycket lätt
 • AdvancedSkin ActiveDry-tyg
 • Custom Dial-justeringssystem
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Inget fäste för glasögon

4. Head Radar

Med visir

Head radar skidhjälm herr

Head Radar är skidhjälmen för herr som har ett integrerat visir av hög kvalité. Denna innovativa hjälm kombinerar fördelarna med traditionella goggles och en visirhjälm vilket ger en oslagbar kombination av komfort och funktionalitet. Det dubbla linsvisiret är konstruerat som en traditionell goggle, men med den extra fördelen att linsen kan bytas ut inom några sekunder. Tack vare de integrerade spännen är det enkelt att anpassa visiret efter väderförhållandena.

Det nya och patenterade Sphere Fit-systemet säkerställer att hjälmen sitter perfekt på huvudet, medan det magnetiska Fidlock-spännet gör det enkelt att ta av och på hjälmen utan krångel. Med sin moderna och sportiga design så är Radar inte bara en hjälm som ser bra ut, utan också en som levererar på alla fronter.

Fördelar

 • Med visir integrerat
 • Sphere Fit-system
 • Lins kan bytas ut
 • Integrerade spännen
 • Mycket bekväm
 • Mycket säker

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Kille med en vit skidhjälm och orange skidglasögon

Att tänka på innan man köper en skidhjälm för herr

 1. Säkerhetsstandarder och certifieringar: Se till att hjälmen uppfyller gällande säkerhetsstandarder. I Europa bör du leta efter CE-märkningen och specifikt EN 1077-standard vilket indikerar att hjälmen uppfyller de europeiska säkerhetskraven för skidhjälmar.
 2. Passform och storlek: En skidhjälm bör sitta bekvämt men tätt. Mät huvudets omkrets och jämför med tillverkarens storleksguide. Många hjälmar har justeringsmekanismer för att finjustera passformen. Så se till att veta storleken innan köp.
 3. Ventilation: En bra skidhjälm bör ha effektiv ventilation så man inte blir för varm under hjälmen. Vissa hjälmar har justerbara ventilationsöppningar vilket kan vara användbart för att anpassa sig efter olika väderförhållanden.
 4. Kompatibilitet med skidglasögon: Det är viktigt att hjälmen fungerar väl med dina skidglasögon. Ett bra samspel mellan hjälm och glasögon minskar risken för att glasögonen immar igen och ger bättre komfort.

Varför är skidhjälmar viktiga?

Skidhjälmar är viktiga av flera anledningar, framför allt relaterade till säkerhet och skadeförebyggande. Här är några av de mest framträdande skälen:

 1. Skydd mot huvudskador: Skidåkning och snowboarding medför risker, och olyckor kan inträffa oavsett skicklighetsnivå. Huvudskador kan vara särskilt allvarliga eller till och med dödliga. En skidhjälm är designad för att absorbera en del av stötens kraft och därmed minska risken för skada.
 2. Förebyggande av hjärnskador: Även mindre huvudskador kan leda till hjärnskador. Hjälmar kan minska risken för hjärnskakning och andra hjärnskador genom att sprida och absorbera stötkraften.
 3. Ökad självförtroende: Medvetenheten om att man har ett extra skyddslager kan ge skidåkare och snowboardåkare större självförtroende, vilket kan leda till en bättre och mer njutbar upplevelse på berget.

Tekniker i en skidhjälm

Skidhjälmar har genomgått betydande teknologiska framsteg under de senaste åren. Två av de mest framstående teknikerna som har integrerats i moderna skidhjälmar för att förbättra säkerheten är MIPS och FOD. Låt oss titta närmare på dessa tekniker:

MIPS

MIPS är ett skikt inuti hjälmen som kan röra sig oberoende av hjälmens ytterskal. Vid en snedställd stöt (vilket är vanligt vid fall) kan MIPS-skiktet rotera inuti hjälmen. Detta minskar rotationskrafterna som överförs till hjärnan, vilket kan minska risken för skador.

FOD

FOD är inte lika allmänt känt som MIPS, men principen handlar om att sprida stötkraften över ett större område eller avstånd för att minska den totala kraften som når huvudet. Genom att använda speciella material eller konstruktionstekniker kan hjälmen deformeras eller komprimeras på ett kontrollerat sätt vid en stöt. Detta “ger vika” och sprider ut kraften över tid och avstånd, vilket minskar den omedelbara kraften som överförs till huvudet och hjärnan.

Aerocore

Aerocore är en konstruktionsteknik som kombinerar traditionellt EPS-skum med Koroyd. Genom att kombinera dessa två material kan hjälmar som använder Aerocore-tekniken erbjuda förbättrad stötupptagning över ett bredare spektrum av stötenergier. Detta ger en mer mångsidig skyddsnivå, särskilt vid både låg- och höghastighetsstötar.

Måste man använda skidhjälm?

I Sverige finns det inget generellt lagkrav som tvingar vuxna att bära skidhjälm när de åker skidor eller snowboard. Dock rekommenderas det starkt av skidorter att alla, oavsett ålder eller skicklighetsnivå, bär hjälm för att minska risken för allvarliga huvudskador.

För barn är situationen lite annorlunda. Många skidorter och skidskolor har sina egna regler som kräver att barn under en viss ålder bär hjälm under skidlektioner eller när de åker i barnområden. Dessutom kan föräldrar naturligtvis välja att sätta sina egna regler för sina barn.

Vår slutsats

Vi vårat test av skidhjälmar för herr så blev Fornix Mips från POC vår testvinnare. Vi recenserade även 3 andra skidhjälmar för herr som är värda att kika in.