Vinterjacka bäst i test hero

Bäst i test: Bästa vinterjackan herr 2024

En vinterjacka är något alla i Sverige behöver under de kyligare månaderna. De är oftast dunisolerade och kommer att hålla dig varm även under de kallaste dagarna. Men det kan vara svårt att veta vilken vinterjacka för herr som är bäst denna vinter. Vilken fyllning skall man ha? Hur mycket fill-power? Räcker det med vattenavvisande? I denna artikel har vi recenserat de bästa vinterjackorna för herr.

Vi har även recenserat vinterjackor för dam om det kan vara intressant.

De 5 bästa vinterjackorna herr

Fjällräven Men's Skogsö Padded Jacket

(testvinnare)

5/5

Black Diamond Men's Access Down Hoody

(billig men bra)

4.5/5

Arc'teryx Men's Cerium Hoody
(lätt men varm)

4.5/5
nummer tre

Fjällräven Men's Expedition Down Lite Jacket
(varmaste vinterjackan)

5/5
nummer fyra

Haglöfs Reliable Down Hood Men

(utstickaren)

5/5

1. Fjällräven Men’s Skogsö Padded Jacket

Vinterjacka herr bäst i test

vinterjacka herr vinnare

Men’s Skogsö Padded Jacket från det välkända märket Fjällräven är vinterjackan för herr som vi utsett till testvinnare. Det är en heltäckande och varm jacka med fukttålig syntetfyllning. Just syntet är ett material som ofta används i sovsäckar för att hålla dig varm under natten. Och det är ingen undantag med denna vinterjacka, den kommer verkligen att hålla dig varm under hela dagar ute i kylan. Jackan har 4 stycken smart placerade fickor, både utanpå och inuti.

En stor fördel med Men’s Skogsö Padded Jacket är att den är så lätt men ändå täckande. Den känns som en riktig och kraftig vinterjacka men är väldigt smidig att ta sig runt i. Passar utmärkt till promenader och lek med barnen. Jackan finns i flera olika färger och storlekar så det borde finnas någon för alla läsare. Detta är alltså en vinterjacka för herr som har ett högt betyg från användarna, håller dig varm och tillverkad av högsta kvalité från Fjällräven.

Fördelar

 • Testvinnare
 • Varm
 • Följsam och smidig
 • Syntetfyllning
 • Lätt
 • Finns i flera färger och storlekar

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Black Diamond Men’s Access Down Hoody

Billig vinterjacka herr

Vinterjacka herr billig

Black Diamond’s vinterjacka Men’s Access Down Hoody är ett billigare alternativ för dig som söker en varm vinterjacka för herr. Den har en fyllning av gåsdun vilket är lätt och smidigt men också en fill-power på hela 700 cuin. Detta gör den varm och pålitlig under de kyligaste dagarna. Men’s Access Down Hoody har en bröstficka och två fickor vid sidan av magen. Alla fickor är utrustade med dragkedja.

Något vi gillar lite extra med Men’s Access Down Hoody är att dunet den är fylld med är RDS-certifierat. Det betyder att djuren från vilka dunet kommer inte har upplevt onödig stress under sitt liv. Detta är något vi tycker är viktigt. Jackan lämpar sig bäst för kyliga dagar på stan men också lättare turer på fjället. Det är alltså en billig vinterjacka som klarar av mycket.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Enkel att röra sig i
 • Mycket lätt
 • Håller dig varm
 • Snygg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

3. Arc’teryx Men’s Cerium Hoody

Lätt och varm

vinterjacka herr vinnare

Men’s Cerium Hoody från Arc’teryx är en av de lättaste vinterjackorna för herr. Den är mycket smidig och väger endast 335 gram, man känner knappt att den sitter på. Jackan har en riktigt hög fill-power på 850 cuin, detta håller ute kylan på ett mycket effektivt sätt. Då denna vinterjacka är så lätt och smidig så passar den bra till vandringsturer men också till vardagen. Den är helt vattenavvisande och har en fyllning av gåsdun. Jackan går hela vägen upp till halsen när den är stängd, vilket kan vara skönt vid blåsigare dagar när halsen kan bli blottad.

Jackans ärmslut är elastiska vilket är ett stort plus enligt oss. Det gör att kylan inte kan tränga sig in där utan dina armar håller sig varma under hela stunden du är ute. Men’s Cerium Hoody är alltså både vindskyddande och vattenavvisande, så skulle det regna kommer man att till stor del hålla sig torr. Utmärkt om du går längre vandringsturer och inte vill ha en blöt jacka.

Fördelar

 • Lätt och smidig
 • Vattenavvisande
 • Hög fill-power
 • Passar till vandring
 • Elastiska ärmslut

Nackdelar

 • Inga nackdelar

4. Fjällräven Men’s Expedition Down Lite Jacket

Varmaste vinterjackan herr

Varmaste vinterjacka herr

Ännu en jacka från Fjällräven, denna gång en lite varmare typ. Men’s Expedition Down Lite Jacket är den absolut varmaste vinterjackan för herr i detta test. För dig som söker en riktigt robust och pålitlig vinterjacka som håller vid långt under 10 grader så är Men’s Expedition Down Lite Jacket vad du skall ha. Med en fyllning av gåsdun och en fill-power på 700 cuin kommer du inte behöva oroa dig över kyla. Jackan är även vattenavvisande vilket är ett stort plus från oss.

Jackan har en dragskojustering vid midjan för att hålla värmen inne och även slutna ärmar. Den har 5 smart placerade fickor, några större och några mindre. Här kan du förvara allt från din telefon till ficklampa. Så letar du efter en tålig och varm vinterjacka för herr är Men’s Expedition Down Lite Jacket från Fjällräven det perfekta valet.

Fördelar

 • Mycket varm
 • Slittålig
 • 700 cuin
 • Gåsdun som fyllning
 • Smarta fickor
 • Slutna ärmar och midja

Nackdelar

 • Något dyr

5. Haglöfs Reliable Down Hood Men

Utstickaren

Bästa vattenavvisande vinterjacka herr

Reliable Down Hood Men från ett av våra favoritmärken Haglöfs är en vinterjacka för herr som inte riktigt fått uppmärksamheten den förtjänar. Det är en otroligt skön och varm jacka med en snygg blå färg. Den är lätt och stretchig så du kan använda den till olika aktiviteter, inte bara vid promenader. Yttermaterialet är behandlat med Nikwax som säkerställer att jackan förbli torr under fuktiga förhållanden och påskyndar även torktiden om jackan skulle bli blöt. Jackan har två mindre bröstfickor, två större handfickor och en innerficka. Det finns alltså många förvaringsmöjligheter för olika saker.

Med en fill-power på 800 cuin så kommer du knappt känna av kylan i vinter. Detta är en vinterjacka för herr som man kan lita på och som förtjänar lite mer uppmärksamhet!

Fördelar

 • 800 cuin
 • Mycket varm
 • Stretching och lätt
 • Yttermaterial behandlat med Nikwax
 • Flera smarta fickor
 • Snygg blå färg

Nackdelar

 • Inga nackdelar

Man med gul vinterjacka som kastar snöboll

Att tänka på innan man köper en vinterjacka för herr

 • Värmeisolering
  En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper en vinterjacka är dess förmåga att hålla dig varm. Kolla efter jackor som har bra isolering, som till exempel dunfoder eller syntetiska isoleringsmaterial som Thinsulate. Se även efter om jackan har extra isolering i områden som är extra känsliga för kyla, som exempelvis nacke, handleder och midja.
 • Vattenavvisande
  Under vintermånaderna är det vanligt med snö, regn och slask, så det är viktigt att ha en vinterjacka som kan stå emot fuktighet. Kolla efter jackor som har en vattentät eller vattenavvisande yttre beläggning. Det är också bra att se till att jackan har tejpade sömmar för att förhindra att vatten tränger in genom sömmarna.
 • Stretchig eller inte?
  En bra vinterjacka bör vara bekväm och tillåta rörelsefrihet. Kolla efter jackor som har en rymlig passform, så att du kan bära flera lager under jackan vid behov. Jackan bör också ha tillräckligt med rörelseutrymme i axlarna och armarna för att du ska kunna röra dig fritt.
 • Kvalitet och hållbarhet: En vinterjacka är en investering, så det är viktigt att välja en som är av hög kvalitet och kommer att hålla länge. Kolla efter jackor från välrenommerade varumärken som är kända för att tillverka slitstarka och pålitliga kläder. Kolla också efter kvalitetsdetaljer som robusta dragkedjor, förstärkta sömmar och slitstarka material för att säkerställa att din vinterjacka kommer att hålla i flera säsonger.

Vad är fill-power i vinterjackor?

Fill-power är en mått på isoleringsförmågan hos dun i vinterjackor. Det mäts genom att fylla en cylinder med dun och sedan mäta volymen som dunet tar upp. Ju högre fill-power, desto mer luft kan dunet hålla fångat och desto bättre isolerar jackan. Vanliga fill-power-värden för vinterjackor ligger mellan 500 och 900. Ju högre fill-power, desto lättare och varmare blir jackan.

Nedan kan ni se en tabell över vinterjackor med dunfyllning och deras fill-power:

Fill-PowerTemperaturintervall
550-600 cuin-10 till -20
600-700 cuin-5 till -15
700-800 cuin-10 till -30
800+ cuin-20 till -40
Dunjackors fill-power kontra temperaturen de tål

Hur förvarar man en vinterjacka?

För att förvara en vinterjacka på rätt sätt kan du följa dessa steg:

 1. Tvätta jackan: Innan du förvarar din vinterjacka bör du tvätta den enligt instruktionerna på tvättskylten. Detta kommer att ta bort smuts och oljor som kan skada jackan under lagring.
 2. Torka noggrant: Se till att jackan är helt torr innan du förvarar den. Häng den upp eller lägg den plant på en ren och torr yta för att torka. Undvik att hänga jackan i direkt solljus, eftersom detta kan bleka färgen.
 3. Förbered förpackningen: Innan du lägger jackan i förvaring, se till att den är helt ren och torr. Ta bort eventuella lösa trådar eller repor och reparera eventuella skador.
 4. Använd en andningsbar förvaringspåse eller hängare: Förvara din vinterjacka i en andningsbar påse eller hängare för att undvika fukt- och mögelskador. Undvik att förvara jackan i plastpåsar, eftersom detta kan låsa in fukt och orsaka mögel.
 5. Håll borta från fukt och solljus: Placera din vinterjacka på en torr plats, borta från direkt solljus och fukt. En garderob eller ett förråd är lämpliga platser för lagring.

Genom att följa dessa steg kan du på rätt sätt förvara din vinterjacka och se till att den håller sig i gott skick tills nästa vintersäsong.

Olika fyllningar i vinterjackor

Det finns många olika fyllningar som används i vinterjackor för att hålla användaren varm. Här är några vanliga fyllningar:

Dun

Dun är ett populärt val för vinterjackor eftersom det är mycket lätt och isolerande. Dunjackor är vanligtvis varma och kan packas ner till en kompakt storlek. Dunfyllningen kan vara gjord av anddun eller gåsdun.

Syntetisk isolering

Syntetisk isolering är ett alternativ till dun och kan vara gjord av polyester eller andra syntetiska material. Syntetiska fyllningar är vattenavvisande och behåller sin isolerande förmåga även om de blir blöta. De är också allergivänliga och torkar snabbare än dun.

Fjädrar

Fjädrar används ofta tillsammans med dun i vinterjackor för att ge extra värme och volym. De är inte lika isolerande som dun, men de ger bra loft och komfort.

Ull

Ull är ett naturligt isolerande material som används i vinterjackor för att hålla användaren varm. Ullfyllningar är ofta blandade med andra material för att förbättra isoleringen och hållbarheten.

Vilken typ av fyllning som är bäst beror på individuella preferenser och behov. Vissa personer föredrar dun för dess lätthet och isolerings-egenskaper, medan andra föredrar syntetiska fyllningar för deras vattentålighet och allergivänlighet.

Slutsats

Men’s Skogsö Padded Jacket från Fjällräven blev vår testvinnare för vinterjackor för herr. Vi listade även 4 andra vinterjackor för herr som helt klart är värda att kika in. Alla jackor är varma och har en hög fill-power.