bästa vandringsstrumporna hero

Bäst i test: 6 bästa vandringsstrumporna – [2023]

Publicerad av

Att vara ute och vandra längre sträckor är väldigt härligt, man får njuta av naturen och få frisk luft. Men om du får skoskav eller ont i fötterna, då kan upplevelsen snabbt försämras. Det finns många typer av vandringsstrumpor som har olika egenskaper och består av olika material. Vi förstår att det kan vara svårt att sätta sig in i allt, därför har vi kollat upp storfavoriterna inom vandringsstrumpor.

Outdoor Warm 2pk

5/5

Men's Mountaineering OTC

5/5

Woman's Mountaineering OTC

5/5

TK2 Short Cool Trekking Socks

4.5/5

Kid's Socks Logo 400

4.5/5

Trekking Wool Sock

4.5/5

Innehåller reklam genom annonslänkar från Outnorth

Vi har kollat runt och analyserat olika vandringsstrumpor, dess funktionalitet och vilka material som är viktiga. Vilka strumpor som är bäst för längre vandringar men som också fungerar för medellånga promenader. Här är resultatet.

De 6 bästa vandringsstrumporna

1. Outdoor Warm 2pk – bästa vandringsstrumpor all-around

bästa vandringsstrumpor för dam och herr

Material: 100% Merinoull

Outdoor Warm 2pk är en unisex stumpa designad just för vandring. I paketet 2pk får du ett par mountain strumpor och ett par liner socks. Manschetten för strumpan sitter högt vilket minskar trycket över dina smalben. Kombinationen med en mountain/liner ger dig maximal komfort och värme. Denna strumpan sitter verkligen som en smack i dina kängor.

Outdoor Warm 2pk är min personliga favorit och de används nästan dagligen. När jag skall vandra sätts dessa vandringsstrumpor på direkt på morgonen.

Fördelar

Hög manschett

Slitstarka

Bekväma

Varma

Nackdelar

2. Men’s Mountaineering OTC Extra Cushion – bästa vandringsstrumpor herr

bästa vandringsstrumporna herr

Material: 73% Merinoull, 25% Nylon, 2% Lycra Spandex.

Men’s Mountaineering OTC Extra Cushion är en produkt som alltid har varit uppe och nosat bland toppen av vandringsstrumpor. Denna vandringsstrumpa är skapad med extra dämpning under hälen och tårna vilket gör den väldigt skön att vandra i. Den har en skön passform och sitter bra runt foten och vaden, precis som man vill ha det.

De flesta vandringsstrumpor tros man kunna använda i några år innan man behöver köpa nya. Men Darn Tough uttrycker sig såhär, “guaranteed for life!”. Snacka om kvalité!

Fördelar

Livslång hållbarhet

Isolerande

Bekväma

Bra dämpning

Nackdelar

3. Women’s Mountaineering OTC Extra Cushion – bästa vandringsstrumporna dam

bästa vandringsstrumporna dam

Material: 73% Merinoull, 25% Nylon, 2% Lycra Spandex.

Darn Trough är en återkommande märke, men det tåls att upprepas. Likaså bästa herrstrumpan så är bästa damstrumpan utav samma märke. Strumpan är formad och skapad åt att vara dämpande och isolerande så du håller dig varm. Materialet är Merinoull/Syntet vilken sitter bra och är skönt. Strumpan har en hög skafthöjd.

Skall du ut på längre vandringar i kallare väder så är denna en vandringsstrumpa du kan lita på. Den kommer hålla dig och dina fötter varma.

Fördelar

Håller värmen

Bra material

Andas bra

Bra passform

Mjuk dämpning

Nackdelar

4. TK2 Short Cool Trekking Socks – bästa vandringsstrumpor för sommaren

bästa vandringsstrumporna sommar

Material: 42% Polypropen, 30% Lyocell, 15% Polyamid, 12% Polyester, 1% Elastan

TK2 Trekking är ett par låga vandringsstrumpor för både dam och herr. Dessa strumpor passar perfekt för de som inte vill ha höga strumpor som går över vaderna. De erbjuder en bra sko-kontakt och har ett skönt fäste på fötterna.
De är utformade till att snabbt kunna transportera iväg fukt, vilket gör så att dina fötter alltid håller sig torra.
Strumporna passar bra till sommaren då de innehåller materialet Lyocell, vilket kyler ner strumpan.

Fördelar

Ventilerar bra

Sköna

Låga (om det är vad man söker)

Innehåller Lyocell

Nackdelar

5. Kids’ Socks Logo 400 – bästa vandringsstrumporna för barn

bästa vandringsstrumporna barn

Material: 64% Merinoull, 32% Polyamid, 4% Elastan 

Det viktigaste av allt är att barnen håller sig varma. Och det kommer dessa vandringstrumpor för barn att göra. Med Ull som huvudmaterial är skonsamt och mjukt för fötterna, vilket barnen uppskattar. Frottén ökar även isoleringen och ger en skön känsla. Skafthöjden är medium.

Fördelar

Bra material

Isolerande

Medelhög skafthöjd

Många färger

Nackdelar

6. Trekking Wool Sock – bästa vandringsstrumpor merinoull

bästa vandringsstrumporna merinoull

Material: 70% Úll, 15% Polyamid, 10% Akryl, 5% Elastan

Urberg’s Trekking Wool Sock är en vandringsstrumpa i ull, speciellt designad för vandring men fungerar även att traska runt i hemma. Strumpan är tillverkad av Superwash Merino Wool, vilket gör att den inte förstörs och blir tussig om man maskintvättar den. Strumpans undersida är stickad i terry, vilket ger din fot en skön känsla undertill och bra värme. Skafthöjden är medelhög.

Fördelar

70% Ull

Håller värmen

Bekväm

Isolerande

Finns i flera färger

Nackdelar


Skor med vandringsstrumpor i

Varför dubbla strumpor vid vandring?

Att använda dubbla strumpor vid vandring hjälper dig som lätt får skoskav. Tanken är att direktkontakten mellan strumpa och fot blir mindre tydlig och på så sätt skapar mindre friktion. Sen blir det också bekvämare med dubbla strumpor. De flesta vandrare väljer att ha en tunn liner närmast foten och sedan en tjockare strumpa över den tunna, till exempel en ullstrumpa. Den innersta strumpan drar åt sig fukt och suger upp den, medans den yttersta strumpan bär fukten. På så sätt kommer du hålla dina fötter torra.

Vilken höjd skall jag ha på mina vandringsstrumpor?

Höjden på dina vandringsstrumpor beror helt på vad för typ av kängor du har. Har du ett par kängor med högt skaft, är det bra att köpa ett par vandringsstrumpor med högt skaft. På så sätt slipper du skav som kängan kan de ditt smalben. När det kommer till kängor med längre skaft så är det en smaksak av vilken vandringsstumpa du skall välja. Att ha höga vandringsstrumpor ger dina ben mer skydd mot buskar och grenar, därför föredrar jag alltid att ha på mig höga.

Hur många par vandringsstrumpor?

Under vinter och höst halvåret är det alltid bra att ha packa med sig ett eller två extra par strumpor. Man kan bli blöt och fuktig även fast man har riktigt bra strumpor, det är svårt att komma undan. Se till att lufta och torka dina strumpor om de blir blöta, för att kunna använda de senare. Som tur är så torkar vandringsstrumpor väldigt snabbt!

Olika material vandringsstrumpor:

Det finns en del olika material att välja bland när du skall köpa vandringsstrumpor, dessa material har olika funktioner.

– Bambu

Vandringsstrumpor i bambu är ett skonsamt material för din fot, de är skönt och mjukt. Bambu upplevs mjukt och skönt mot huden vilket bidrar till hög komfort. Dessutom är materialet värmereglerande vilket innebär att materialet bibehåller värme vid lägre temperaturer, och verkar svalkande vid högre temperaturer. Bambu absorberar 3 – 4 gånger så mycket fukt som bomull vilket också bidrar till att plagget upplevs nytt längre. Bambustrumpor är en mångsidig produkt som fungerar utmärkt både i vardagen och vid vandring.

– Ull

Vandringsstrumpor i ull är ett par mjuka och sköna strumpor. Ullstrumporna kommer att hålla dina fötter varma även under de kyligaste förhållandena. Det är därför många använder de som skidstrumpor. Ullstrumpan passar bra till att ha utanpå din liner.

– Merinoull

Vandringsstrumpor i Merinoull har ett tunnare och slätare fiber än vanlig ull. Den känns skön mot huden och kliar inte. Merinoull är väldigt elastisk vilket gör att vandringsstrumpor i merinoull håller formen bättre.

– Polyamid

Vandringsstrumpor med polyamid som ett av materialen gör att strumpan har låg fukt-absorption och blir väldigt värmetålig. Polyamid brukar inte vara huvudmaterialet i en strumpa, utav ett av sidomaterialen.

Vad är linerstrumpor?

Liners eller linerstrumpor är den strumpan som man har innerst utav två för att minska risken för skavsår, ge värme och transportera bort fukt från foten. De fungerar ungefär som underställ fast på din fot. De är tunna strumpor som till stor del är gjorda utav ull eller merinoull. Att använda linerstrumpor gör dina längre vandringar behagligare.

Vilka vandringsstrumpor andas bäst?

För att slippa svettlukten och tåbira är det viktigt att välja rätt material på dina strumpor. Gör du detta så minskar du chansen för bakterierna att överleva. De strumpor som andas bäst är gjorda utav materialen bambu och ull. Både ull och bambu har antibakteriella egenskaper som förhindrar bakterierna att utöka sig och överleva.

4 korta tips för dig som skall köpa vandringsstrumpor

 • Glöm inte köpa linerstrumpor!
  Ett par linerstrumpor är lika viktigt som ett par tjockare vandringsstrumpor. De gör vandringen behagligare och transporterar bort fukt från din fot.
 • Se det som en investering!
  Att köpa strumpor för 200-300kr känns kanske dyrt. Med eftersom de håller länge och är funktionella är det bra att ha.
 • Välj rätt material!
  Beroende på om det är varmt eller kallt ute så vill du ha olika strumpor.
 • Tvätta och lufta strumporna emellanåt!
  För att hålla strumporna fräscha och sköna så är det bra att tvätta de. Tänk på att inte tvätta strumporna i högre än 40-50 grader, annars riskerar de att försämras.
 • Se till att ha ett par vandringsskor eller vandringskängor av kvalité
  Investera i ett par riktigt bra vandringsskor eller vandringskängor utav kvalité för att komplettera dina sköna vandringsstrumpor.

Hur har vi sammanställt denna information?

Genom att noga genomföra analyser, jämföra produkten med andra produkter, väga in omdömen, betyg och popularitet från flera olika hemsidor så har vi tillslut fått fram resultatet för de bästa vandringsstrumporna.

Vi vill vara nog med att säga att vi inte har testat alla dessa produkter utan vi utgår från våra egna analyser och många års erfarenhet av friluftsliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *